• Vanavond Fietsen? Bestel voor 15u!

Fietsen in Toscane

Toscane stond al een tijdje hoog op mijn lijstje met plekken op de wereld waar ik nog graag zou willen fietsen. Ik was afgelopen voorjaar al in Toscane geweest voor de Gran Fondo Strade Bianche, maar toen was het weer niet bepaald gunstig. Tijdens zo’n Gran Fondo heb je ook niet echt de tijd om om je heen te kijken en te genieten. Toen we begin dit jaar op zoek gingen naar een plek voor onze vakantie was ik er dus als de kippen bij om Toscane als mogelijke bestemming aan te dragen. Uiteraard omdat het een fantastische bestemming is, de natuur is overweldigend mooi en op iedere hoek van de straat is een cultureel hoogtepunt te vinden. Maar natuurlijk ook omdat ik graag wilde fietsen in Toscane.

Fietsen in Toscane

De vakantie was heerlijk. We waren er in mei en hebben drie weken fantastisch weer gehad. Hoewel het net iets te warm was naar mijn smaak, met gemiddeld 25° en regelmatig rond de 30°, was het heerlijk weer om te fietsen. April, mei en september zijn de ideale maanden om te fietsen in Toscane, dan is het niet te warm en kun je makkelijk de hele dag fietstochten maken. Ik heb tijdens mijn vakantie een aantal keer vroeg de wekker gezet, zodat ik al rond 07:30 op de fiets kon zitten. Aan de ene kant is het voordeel dat ik dan rond de lunch terug was en ’s middags nog wat cultureels kon doen en aan de andere kant kon ik hierdoor fietsen op rustige wegen terwijl de temperatuur nog goed te doen was.

Montaione

Mijn standplaats was in de buurt van Montaione, een rustig stadje op de top van een heuvel. Het marktplein heeft een adembenemend mooi uitzicht op een grote vallei. Rondom Montaione liggen oneindige wijnvelden, bossen waar je truffels kunt vinden en door de vallei loopt een goed geasfalteerde weg. Hoewel deze weg in theorie vlak is gaat ook deze weg continue op en neer. Zodra je van de hoofdweg af gaat moet je omhoog. En omhoog betekent dat je regelmatig stukken van 10% moet bedwingen.

Vanuit Montaione kun je mooie tochten maken naar andere bekende stadjes zoals Certaldo, Volterra, Legoli en San Miniato, maar je kunt ook gaan zwerven door de omgeving en via onverharde weggetjes op de mooiste plekken van Toscane terecht komen. Mijn fiets heb ik niet meegenomen in het vliegtuig, maar heb ik in Montaione gehuurd bij Landhille Bike Rental. De eigenaar , Franko, heeft hier een mooie vloot racefietsen en mountainbikes staan van het merk Specialized.

Routes fietsen in Toscane

De kwaliteit van de wegen in Toscane varieert nogal. Op sommige wegen ligt gloednieuw asfalt, maar ik heb ook op wegen gefietst met kuilen en zelfs over stukken onverhard. Gelukkig had ik me goed voorbereid en in Nederland al een aantal routes uitgestippeld met de fietsrouteplanner Komoot. Ik heb in Toscane al mijn routes met Komoot gemaakt. Het grootste voordeel vind ik het gebruik in het buitenland of waar je de weg niet kent. Komoot maakt namelijk niet alleen op een gemakkelijke manier routes, maar de tool geeft ook aan over wat voor type wegen je fiets. Zijn dit provinciale wegen, onverharde wegen of snelwegen?

Met Komoot heb ik een aantal keer onverharde wegen op kunnen zoeken of juist kunnen vermijden. Dat is iets wat me met de Strava routeplanner (die ik meestal gebruik) niet was gelukt. Een ander voordeel van Komoot vind ik dat de tool makkelijk communiceert met mijn Wahoo Elemnt. Ze hebben ook een enorm fijne app waar je routes in kunt zien en bewerken, erg makkelijk als je even geen laptop of computer bij de hand hebt. Onderstaand vind je een aantal routes die ik heb uitgezet in Komoot:

Bovenstaande routes kun je via Komoot downloaden en op de GPS device plaatsen. Je kunt ook lid worden van Komoot en deze routes aan je eigen profiel toevoegen.

Foto’s

Beelden zeggen veel meer dan woorden, daarom staan hieronder de mooiste foto’s die ik heb genomen tijden het fietsen in Toscane.

2 reacties

 1. Beste,

  wat is jouw ervaring met Komoot , racefiets en onverharde wegen? ik heb nl een eerste regio gratis gekregen en er wat mee getest. Ik heb eveneens een Elemnt Bolt waar ik mee fiets. Mijn 1ste ritje stuurde me voornamelijk over de drukkere wegen, terwijl er ook rustige mooie wegjes naastliepen. Ook al ben ik plotseling eens voor een onverharde weg gestrand. Met een racefiets minder makkelijk.

  Alvast bedankt, Johan

  • Beste Johan,

   Zoals met iedere route app, check ik de wegen vaak dubbel. Dus ik kijk dan via Google Streetview wat voor weg het is. Zeker in Europa kun je daar al een boel mee ondervangen. Ik zorg er op die manier voor dat de route niet over provinciale- of halve snelwegen gaat. Juist voor de kleinere weggetjes die je dan opzoekt is Komoot een uitvinden, want die kan je vertellen of die weg onverhard is, wat met een racefiets niet ideaal is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Vanavond Fietsen? Bestel voor 15u!