• Vanavond Fietsen? Bestel voor 15u!

Fietsen over de RAVel routes in Wallonie

Wallonie is een fantastisch mooi gebied om te fietsen. De meest bekende wegen zijn natuurlijk de klimmen uit de klassieke Luik-Bastenaken-Luik, zoals de Redoute, de Stockeu, de Haute Levee, de Roche-aux-Faucons en de Saint-Nicolas. Dit zijn natuurlijk steile Ardennenbeklimmingen waar je een goede conditie en fiets voor moet hebben. Als je wat rustiger aan wilt doen zijn er in de Ardennen ook meer dan voldoende mogelijkheden om te fietsen over rustige, mooie paden te fietsen. Een van die mogelijkheden zijn de RAVel routes.

RAVel

RAVeL staat voor Réseau Autonome de Voies Lentes – een netwerk van rustige wegen die gereserveerd zijn voor niet gemotoriseerd verkeer zoals wandelaars, fietsers en ruiters. De RAVel routes gaan bijvoorbeeld over over oude jaagpaden, autoluwe en autovrije fietspaden en voormalige tram- en treinroutes. De routes bestaan uit verschillende takken (RV-1 t/m RV-5) die gekoppeld kunnen worden en in de toekomst worden uitgebreid tot een netwerk van ongeveer 2000 km ‘trage wegen’ waarvan 1000 km over voormalige spoorwegen. De trajecten doorkruisen Wallonië en verbinden de grote steden met elkaar.

De routes

Met het uitbreidde RAVel-paden netwerk hoeft u niet bang te zijn dat de tocht te heuvelachtig wordt. De route is nergens zwaar, de grootste ‘hobbels’ die je moet nemen zijn hier en daar een brug of sluis. Op dit ogenblik zijn er vijf slagaderlijke routes:
RAVeL 1, 330 km: loopt van west naar oost door Wallonië, van Houplines naar Lanaye.
RAVeL 2, 100 km: loopt noord-zuid van Hoegaarden naar Mariëmbourg.
RAVeL 3, 90 km: loopt noord-zuid van Lembeek naar Erquelinnes.
RAVeL 4, 45 km: loopt noord-zuid van Overboelare naar Saint-Aybert.
RAVeL 5: op dit moment zijn er twee korte trajecten gerealiseerd: van Luik naar Comblain-La-Tour en van Fléron naar Hombourg.
RAVel routes

Meer informatie

Alle informatie vind u op de officiële site van RAVel Wallonië (In het Frans).
Meer informatie over wat te doen in België, vind u op het magazine van AccorHotels.
Meer informatie over de fietsnetwerken in België.
De officiele pagina van Vlaanderen fietsland.
GPS tracks van de RAVel Routes op gpscyclingtour.be.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Vanavond Fietsen? Bestel voor 15u!