• Vanavond Fietsen? Bestel voor 15u!

Product Review: Mio Cyclo 505HC

Als je op zoek gaat naar een nieuwe fietscomputer is de kans groot dat je uit komt bij een fietscomputer met GPS. De GPS-fietscomputers zijn inmiddels de standaard en zorgen er voor dat je jouw ritten gemakkelijk kan koppelen aan Strava en andere software. Mocht je nog meer van je fietscomputer verwachten is er heleboel keuze, zoals WiFi en Routeplanner. Over het algemeen geldt: Hoe luxer de uitvoering, hoe duurder het product. Vandaar dat we erg benieuwd waren naar de scherp geprijsde Mio Cyclo 505HC waar bijna alle mogelijke functies zijn ingebouwd.

Mio Cyclo 505HC

Het model dat wij hebben getest is het topmodel van Mio: De Cyclo 505HC. Het verschil tussen de 505 en de 505HC is dat de 505HC wordt geleverd inclusief hartslagmeter en snelheids- en cadansmeter. Bij het meten van je prestaties zijn dit hele fijne hulpmiddelen en qua kosten is het dan ook interessant om de versie inclusief hartslagmeter en snelheids- en cadansmeter te kopen. Het prijsverschil is minimaal en daarom is het interessant om de 505HC te kopen als je jouw prestaties met meer details wilt meten en analyseren. De adviesprijs van de 505HC is €399,99 de adviesprijs van de 505 is €369,99. Als je deze prijs vergelijkt met het model met dezelfde functies, inclusief hartslagmeter en snelheids- en cadansmeter, van concurrent Garmin (model Edge1000) dan is deze Mio een stuk voordeliger.

Gebruiksvriendelijkheid

De bediening van de Mio Cyclo 505 is enorm gemakkelijk. Het menu wijst zichzelf en in het gebruik is er geen enkele keer twijfel geweest over wat er nu precies werd bedoelt met een bepaalde functie. De software is volledig Nederlandstalig en je kunt zien dat dit door een Nederlander of Belg is gemaakt, er zijn geen vreemde benamingen van functies in het menu te vinden.

Het 3″ scherm van de Mio Cyclo 505 is voorzien van een touchscreen. Dit betekend dat je door de verschillende schermen kan swipen en het apparaat kan starten en pauzeren met een druk op het scherm. Doordat we de fantastische schermen op onze smartphones inmiddels allemaal gewend zijn ligt de lat voor wat betreft zo’n touchscreen al snel hoog. Helaas is dit daarom een minpunt; Het scherm reageert niet altijd even goed op je vingers, zeker als je aan het fietsen bent druk je nog wel eens verkeerd en kan het gaan irriteren als je druk op een button op het scherm niet wordt opgepakt. Ook in de regen is het bedienen van het scherm lastig en soms onmogelijk.

De soft- en hardware op het apparaat is redelijk traag. Ruim voor vertrek installeerden we de fietscomputer op de fiets, in de tijd dat het apparaat aan het opstarten is en op zoek gaat naar GPS-signaal konden wij gerust de banden oppompen en heen een weer naar de keuken lopen om onze bidons te vullen. Zodra wij klaar waren om te vertrekken was het apparaat ook eindelijk zover.

Connectiviteit

Bij het gebruik van de Mio Cyclo 505HC heb je geen kabels meer nodig om het apparaat met je computer te verbinden. De meegeleverde kabel is alleen nodig om het apparaat te activeren en later om het apparaat op te laden. Het activeren is één keer nodig en na daarna werkt alles soepel. Dankzij de WiFi maak je na thuiskomst van je rit direct verbinding met je netwerk en staat je rit binnen no-time op Strava.

Met ANT+ maak je gemakkelijk verbinding met de bijgeleverde hartslagmeter en snelheid- en cadansmeter, al kun je hem ook laten communiceren met andere merken en accessoires, zoals je vermogensmeter. Via Bluetooth maak je verbinding met je telefoon, mocht je tijdens je rit worden gebeld, dan krijg je een melding op de Mio. Een geinig extraatje, maar in de praktijk biedt het weinig meerwaarde.
De Mio Cyclo 505 past perfect op de Garmin mount die al was gemonteerd, deze zijn prima uitwisselbaar al wordt dit uiteraard niet door Mio geadviseerd.

Surprise Me functie

Er zijn een belangrijke functie waarmee de MIO zich onderscheid van zijn concurrenten in hetzelfde segment. De belangrijkste daarvan is de surprise me functie. Zoals je al zou denken zorgt deze functie er voor dat het apparaat je verrast met een route. Veel wielrenners fietsen uit gewoonte altijd dezelfde ronde, ook bij Cyclingreview zijn we gewoontedieren. We weten precies hoeveel tijd we hebben en welk rondje we dan gaan fietsen. Bij de surprise me functie op dit apparaat kun je je gewenste aankomstplaats ingeven en welke tijd of afstand je wilt gaan fietsen. Aan de hand daarvan schotelt het apparaat je drie keuzes voor. De route met de meest gunstige wind wordt uiteraard gekozen, de fietscomputer wijst je verder de weg.

Het navigatiescherm is gemakkelijk in te stellen en goed leesbaar. Je zou verwachten dat het apparaat je langs provinciale wegen en bekende ‘fietssnelwegen’ stuurt, maar het tegendeel is waar. We zijn een aantal keer positief verrast door smalle paadjes, doodlopende straatjes die niet doodlopend bleken te zijn, maar ook een paar kilometer door een woonwijk (wat niet bepaald de meest logische weg was). Kortom: Als je geen tijd of inspiratie hebt om een origineel rondje te plannen is dit een erg leuke en unieke functie.

Batterijduur

De batterijduur van de fietscomputer was wat aan de korte kant. Bij een fietstocht van 5,5u gaf het apparaat al aan dat de batterij bijna leeg was. De stand van het scherm stond laag, hij was verbonden met hartslagmeter, snelheids- en cadansmeter en vermogensmeter en het was een prima temperatuur van ongeveer vijftien graden (een batterij houd over het algemeen minder lang vol in (extreme kou). Hier scoort de Mio dus een heleboel minder punten dan zijn concurrenten onder dezelfde omstandigheden. Producten van de concurrenten Garmin en Wahoo houden het veel langer vol dan vijf uur. Daarnaast is het soms gewoon vervelend om na elke rit de batterij te moeten opladen, omdat je nooit zeker weet hoe lang je volgende rit zal zijn en de fietscomputer dit wellicht niet vol zou houden.

Conclusie

De Mio 505HC is het beste wat er te koop is als je kijkt naar de prijs-kwaliteit verhouding. Het product is bijna twee keer voordeliger dan zijn directe concurrenten. Hier zitten echter wel een aantal nadelen aan, en het is aan jou om te bepalen of deze nadelen opwegen tegen het prijsvoordeel.

Mio Cyclo 505HC

Mio Cyclo 505HC
76

Eindoordeel

8/10

  Voordelen

  • Makkelijk te installeren
  • Surprise me functie
  • Zeer scherp geprijsd

  Nadelen

  • Batterijduur
  • Het scherm
  • Trage software

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Vanavond Fietsen? Bestel voor 15u!