• Vanavond Fietsen? Bestel voor 15u!

Rondje IJsselmeer fietsen

Rondje IJsselmeer is een begrip onder fietsers. Al decennia lang stellen wielrenners zich het rondje ijsselmeer tot doel. Zo ook bij mij, mijn vader had in zijn jeugd het rondje ijsselmeer al eens gereden en voltooid. Reden voor mijn broertje en mijzelf om er afgelopen jaar ook een doel van te maken. Tijdens de voorbereidingen en de rit zelf hebben we heel wat ervaring opgedaan die ik graag met jullie deel in dit artikel waarin ik een hoop tips heb opgeschreven voor een rondje ijsselmeer op de racefiets

Een goede voorbereiding is het halve werk

Het klinkt als een enorm cliché, maar ook voor het rondje ijsselmeer is het van belang om je goed voor te bereiden. Er zijn een aantal zaken waar je van te voren goed over na moet denken anders loop je het risico dat je het rondje niet vol kunt maken. Het rondje ijsselmeer is al gauw 300 kilometer lang waardoor je op allerlei manier in de problemen kunt komen. Zo moet je rekening houden met de route, de groepssamenstelling en de spullen die je mee moet nemen tijdens de tocht.

Rondje IJsselmeer

Groepssamenstelling

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om de uitdaging solo aan te gaan, maar voor de gezelligheid en het comfort van het uit de wind zitten raad ik van harte aan om dit met een groepje te doen. De ideale groepsgrootte is wat mij betreft vier. In deze formatie kun je elkaar goed uit de wind houden en kun je ook op de soms smalle wegen een prima waaier trekken. Met minder kost het veel kracht en met meer kunnen de krachtsverschillen in de groep voor problemen, ergernissen en vertragingen zorgen.

Denk er wel goed over na wie je mee vraagt gedurende de tocht en zorg er vooral voor dat het kwaliteitsverschil in renners niet te groot is. Als de teller eenmaal richting de 200 kilometer gaat worden de verschillen tussen wielrenners snel groter als de een een veel betere conditie heeft dan de ander. Mijn tip is dan ook om je als groep voor te bereiden door gezamenlijke duurtrainingen te doen of om bijvoorbeeld een aantal weken van te voren samen een toertocht van +/- 150 kilometer als voorbereiding te fietsen.

Tijdstip

De meeste mensen kiezen er voor om de rit in de zomer te rijden en dat is logisch want dan is het over het algemeen het beste weer. Daarnaast heb je dan al een aantal maanden in prima weer kunnen trainen voor deze lange tocht. Het nadeel van de zomer is dat er dan kans is dat het erg warm is waardoor je veel vocht verliest tijdens de inspanning. Het risico bestaat dat het je niet lukt om het vocht op tijd aan te vullen en je met uitdrogingsverschijnselen niet meer vooruit te branden bent.

Het weer en de wind

De ideale dag voor een rondje ijsselmeer ziet er als volgt uit:
– +/- 20-22 graden
– Droog
– Niet te veel wind (windkracht 2 max)

Tijdens het rondje IJsselmeer fiets je veel door open gebieden met weilanden en weinig beschutting. Daarom zal je altijd last krijgen van de wind. Over het algemeen neemt de wind later op de dag toe, dus ik zou het liefst met wind tegen beginnen. In de zomer is waait het vaak Zuid-West, waardoor een start vanuit Friesland logisch is.
Een belangrijke factor waar je rekening mee moet houden is de Afsluitdijk, daar wil je graag wind mee hebben. Op basis daarvan kun je dus beslissen of je met de klok mee of tegen de klok in fietst.

Paklijst rondje IJsselmeer

Goede verlichting (je start in het donker en komt wellicht ook weer in het donker thuis)
Voldoende nieuwe binnenbanden (ik zou er minimaal twee per persoon mee nemen)
Fietspompje
Windstopper
Klein opvouwbaar regenjasje
Fietscomputer, bijvoorbeeld een GPS device zoals een Garmin
Grote Bidons
inbussleutels
Voldoende eten (elk uur iets te eten, zorg voor variatie)
Kettingpons
Helm (Zonder helm geen fietsrit)
– Identiteitsbewijs
– Losgeld (eurootje of twintig voor nood)
– Portemonnee
Goedgevulde zadeltas (hier ben ik normaal gesproken geen fan van, maar voor zo’n lange tocht maak ik een uitzondering)
– Mobiele telefoon (voor noodgevallen)

Routes Rondje IJsselmeer

Je kunt het IJsselmeer op verschillende manier rijden. De route die je gebruikt hangt onder andere af van de wind, maar natuurlijk ook van de plek waarvandaan je start. Met name in Flevoland kun je er daarom voor kiezen om een andere route te nemen. Afhankelijk van de windkracht en windrichting kun je er voor kiezen om dwars door Flevoland te rijden of om langs de waterkant te blijven rijden. En dan zijn er ook nog de puristen die een rondje IJsselmeer niet voldoende vinden en daarom een rondje Zuiderzee rijden, buiten Flevoland om.

Route 1: Rondje IJsselmeer, langs het water in Flevoland
Rondje IJsselmeer - langs water
Deze route is de kortst mogelijke route die je kunt fietsen. Met iets meer dan 250 kilometer kom je hier op een hele mooie dagtocht uit. Let goed op hoe de wind staat, want als je langs het water in Flevoland een harde wind tegen hebt dan kan het beter zijn om te kiezen voor route 2.

Download deze route voor op je Garmin of andere fietsnavigatie(rechtermuisknop -> link opslaan als):
TCX bestand (Garmin 500/510/520)
GPX bestand (Gramin 800/810/1000)


Route 2: Rondje IJsselmeer, dwars door Flevoland

Rondje IJsselmeer - midden flevoland
Deze route is exact hetzelfde als route 1, alleen in Flevoland ga je dwars over het land. Hierdoor maak je wel meer kilometers, maar je kunt hier voor kiezen als de wind op land anders is dan aan het water. In sommige gevallen zal het op het land minder hard waaien. Hoewel er weinig beschutting is kun je je wel verschuilen acheter boerderijen en bomen.

Download deze route voor op je Garmin of andere fietsnavigatie (rechtermuisknop -> link opslaan als):
TCX bestand (Garmin 500/510/520)
GPX bestand (Gramin 800/810/1000)

Route 3: Rondje Zuiderzee, de zuiderzeroute
Rondje IJsselmeer -Zuiderzee
Voor de dwazen onder ons heb ik ook de Zuiderzeeroute uitgetekend.

Eigen ervaring

Dat een rondje IJsselmeer ook vooral erg leuk is zie je in onderstaande video waarin ik met een Gopro mijn eigen ervaringen met het rondje IJsselmeer heb vastgelegd. Wij hebben het rondje in augustus 2015 gereden met zes man. We zijn gestart en gefinisht vanuit Utrecht, na een volle dag op de fiets stond er 350 kilometer op de teller, met een gemiddelde van 29,8 kilometer per uur.
.

Wat is jouw ideale tip voor het fietsen van een Rondje IJsselmeer?

31 reacties

 1. Al een paar x een rondje ijselmeer gereden alleen dan via Leeuwarden naar Lelystad over de markewaard via Enkhuizen overdekt afsluitdijk terug naar Leeuwarden ca 250 km

  Echternog nooithet hele rondje via Amsterdam gereden. Beetje huiverig dat ik niet goede fiets wegen zal vinden vanaf Almere tot voorbij Amsterdam.

  Zijn er duidelijk aangegeven routes te vinden? Voor gps of borden onderweg? Tips?

  • Route is niet altijd makkelijk te vinden als je voor het eerst fietst. Je kunt natuurlijk van plaats naar plaats fietsen, maar met moderne techniek kun je makkelijk om de centra van de steden heen fietsen (want die vertragen) via een van te voren uitgestippelde route. Je kunt bijvoorbeeld je eigen route maken op Strava of gpsies. Op gpsies.com is de kans ook aanwezig dat je een goede route kunt vinden die iemand anders heeft geupload…

 2. Lekker in 2 dagen. Goedkope B&B in Friesland en de volgende dag weer door. Minder saai, voor meer renners te doen en ideaal voor een eerste keer.

 3. Goedenavond,

  Wat is de precieze route voor optie 1, die van 200 km?

  Als ik hem intik op afstandmeten.nl kom ik al gauw uit op 290 km.

  Ik hoor het graag.. Alvast bedankt.

  Hartelijke groet,
  Gertjan

  • Hi Gertjan,

   Je hebt helemaal gelijk. Ik heb een klein typfoutje gemaakt. De kortste route voor een rondje IJsselmeer is iets langer dan 250 kilometer, ik heb dit nu ook zo aangepast in het artikel!

   Daarnaast heb ik bij zowel route 1 als route 2 downloads gezet naar een .gpx en een .tcx bestand. Als je deze bestanden inlaad op je Garmin (of andere fietsnavigatie) dan kun je de route helemaal volgen. De start (en finish) van deze bestanden zijn op de Hollandse brug bij Muiderberg. De routes zijn linksom, met de klok mee.

   Groeten,

   Marten

 4. Dag Marten,

  Bedankt voor je reactie!

  Helemaal duidelijk. Wij zijn van plan om de route volgende week donderdag te fietsen (4 aug.).

  Hartelijke groet,
  Gertjan

 5. Fiets m elk jaar minimaal 1x. Overmorgen gaat het weer gebeuren.
  Als je met de klok meerijdt moet je vanaf de dijk voorbij Almere (bij het strand) echt de omleidingsroute volgen anders loop je vast tegen de brug. Het mooist is dóór Muiden, langs café Ome Ko en dan de dijk weer oppakken, Diemerzeedijk en dan over de dijk tot onder de brug bij de camping. Daar de brug op en via de Schellingwoudebrug naar Durgerdam: niet Amsterdam in!
  Tip: ‘s-ochtends in de zomer een buff op je hoofd en om je nek zodat je je mond kan bedekken tegen de muggen!

 6. Het fietspad vanaf de Oostvaardersdijk langs het Muiderstrand is vernieuwd en kan weer gebruikt worden tot aan de parallelweg van de snelweg richting Muiderberg. De omleiding is niet meer van kracht. Het fietspad van asfalt slingert wel met her en der veel zand.
  Vandaag weer een rondje IJsselmeer gereden (solo). Wind stond goed, 27km gem.

 7. Afgelopen weekend vanaf Utrecht solo een rondje (325km) gedaan. Als je je een beetje inleest op de route hoef je geen navigatieapparaat mee (scheelt weer bepakking). Ook zijn vertragende steden makkelijk te vermijden aangezien er eigenlijk geen echte steden op de route liggen en Amsterdam kan je heel mooi rechts passeren. Voor de zekerheid kan je een spiekbriefje met de plaatsnamen meenemen en die via de fietsbordjes volgen als je het niet meer weet. Mijn enige vertraging was Lemmer maar dat is niet echt een grote stad en daar kon ik even op een terrasje een pannenkoek eten en mijn bidons vullen. De belangrijkste factor die het echt zwaar kan maken is de wind. Kies dus een dag uit dat ie niet zo hard of heel gunstig staat en vindt het niet erg om alsnog te besluiten niet te starten. Ikzelf heb het twee keer uitgesteld maar na de initiële teleurstelling ben ik beloond met een windstille ochtend en een toenemende naar noordwest draaiende wind in de middag. Het wachten dus waard.

 8. Nog tips waar je je bidons kan bijvullen met water. Voornamelijk het stuk tussen Lelystad en Amsterdam. Bedankt alvast.

 9. Vandaag solo rondje IJsselmeer gereden vanuit Wijk bij Duurstede (350km 32 gem). Tip voor de garmin zet bluetooth en wifi uit en gebruik de nachtmodus (prima) te lezen. Ik had net genoeg batterij (navigatie niet aan, dat spreek redelijk voor zich). Als je een tankstattion ziet bidons vullen!

 10. Als rolstoeler wil ik dit rondje met de aankoppel handbike doen. Al jaren op mijn to-do-list. Alleen… Zoek ik zo ongeveer om de 60 tot 80 km een overnachting, waar ik als rolstoeler tredht kan, bijvoorbeeld b&b of blokhut op een camping oid. Iemand ervaring?
  Vensuslaan@hotmail.com.

  • Hi Dick,
   Respect man, met de handbike lijkt me het ook enorme uitdaging!
   Qua overnachtingen zou ik het niet uit ervaring weten. Maar logische plekken om te kijken naar (air)bnb zouden dan wat mij betreft zijn: Lelystad, Almere, Emmeloord, Hoorn, Amsterdam, Volendam, Medemblik.

  • Bij Vrienden op de fiets (5 euro per jaar) heb je tientallen adressen waar je voor een bedrag van nog geen 40 euro kan overnachten in heel Nederland ook langs de route.

 11. Beste Marten,

  Bedankt voor alle informatie in het artikel! Over twee weken wil ik graag een poging wagen. Twee vragen: 1) ik wilde graag de gpx tracks downloaden, maar er wordt om een password voor een ftp server gevraagd. Kun je dat fixen ajb? 2) Is er een manier waarop een minder fit fietsmaatje toch een groot deel van het rondje mee zou kunnen doen?

  Bedankt!

 12. Hi Marten, het lukt me helaas niet om de gpx’en te downloaden, doe ik iets verkeerd of zijn de links verbroken?

 13. Hoi Marten, net als bij een aantal andere krijg ik de GPX routes niet gedownload.
  Wil je ze mij mailen alsjeblieft?
  IN ieder geval graag de 250 km variant (route 1).
  Groeten en bedankt, René

 14. Beste Marten,
  Toffe site met goede info!
  We willen vrijdag of zaterdag route 1 gaan doen (+/- 250 km) maar hebben geen fietsgps. Kunnen we het ook met de fietsknooppunten doen? Ik heb al wat gezocht maar vind deze route niet terug op internet. Of mss best van stad naar stad opschrijven?
  Grtjs
  Ann

  • Hi Ann,

   Je kunt ook op fietsknooppunten fietsen inderdaad. Daarvoor verwijs ik je graag door naar de routeplanner met fietsknooppunten: https://www.route.nl/routeplanner.

   Qua steden zou je het beste het volgende aanhouden bij een start in Amsterdam:
   – Monnickendam
   – Edam
   – Hoorn
   – Medemblik
   – den Oever
   – Afsluitdijk oversteken
   – Makkum
   – Workum
   – Koudum
   – Balk
   – Lemmer
   – Urk
   – Lelystad
   – Almere
   – Muiden
   – Amsterdam

   Groet,

   Marten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Vanavond Fietsen? Bestel voor 15u!