/5 tips tegen de processierups voor wielrenners

5 tips tegen de processierups voor wielrenners

Het is weer de tijd van het jaar dat je bijna geen ritje kunt fietsen zonder last te krijgen van kriebels op benen en armen van de processierups. Enorm vervelend, want de haartjes van de processierups kriebelen enorm! Maar, er zijn dingen die je er tegen kunt doen. Vandaar dat we 10 tips op een rij hebben gezet voor wielrenners die last hebben van de processierups.

De eikenprocessievlinder is een vlinder die zijn eitjes legt op de takken en in de stam van eikenbomen. De eitjes ontpoppen zich tot processierupsen, die rups ontpopt zich uiteindelijk weer tot de eikenprocessievlinder. De eitjes hangen in een soort zakjes, meestal aan de zuidkant van de boom. De brandhaartjes van de processierupsen zijn het probleem waardoor veel buitensporters, en dus ook wielrenners, last krijgen van de processierups.

Meestal komen de eitjes van eikenprocessierups rond de maand mei uit, vanaf het moment dat de eitjes uitkomen kun je je schrap zetten op jeukende armen en benen. De eikenprocessierups zorgt met name voor irritatie van de huid, ogen en luchtwegen. En hoe vaker je in contact komt met de brandhaartjes, hoe erger de klachten worden.

1. Verwijder de haartjes

Als je terugkomt van een lekker ritje en je komt er bij thuiskomst achter dat je helemaal onder de brandhaartjes van de processierups zit dan is het vooral belangrijk dat je de haartjes zo snel mogelijk weghaalt van je huid. Dit kan je doen door duct tape op je armen en benen te plakken en er weer vanaf te trekken. De brandhaartjes blijven op het plakband zitten en niet in je huid.

Doe dit VOORDAT je gaat douchen. Tijdens het douchen heb je kans dat je de haartjes juist in je huid drukt.

2. Smeren kun je leren

Er bestaan allerlei verkoelende zalfjes die je kunt smeren op je benen en armen om de jeuk tegen te gaan. Maak daar gebruik van, maar verdiep je even in wat je koopt. Er bestaan gigantisch dure zalfjes, die ook echt goed werken, maar vraag je af of het je waard is om daar zo veel in te investeren. Simpele aloë vera zalf verkoeld ook en is niet al te duur.

3. Niet krabben

Wat je in ieder geval niet moet doen is krabben en wrijven, dit maakt de jeuk alleen maar erger. Het is lastig, dus gebruik ook zeker de eerste paar dagen de verkoelende zalf. De jeuk kan wel tot twee weken aanhouden, dus dit is ook een oefening in geduld en zelfbeheersing.

4. Draag arm- en beenwarmers

Arm- en beenwarmers beschermen je lichaam zodat er geen haartjes aan je huid kunnen blijven plakken. Op het moment dat we last hebben van de processierups is het vaak mooi weer, dus het kan wellicht wel wat warm zijn. Maar aan de andere kant heb je het meeste last op het moment dat het hard waait, dus wellicht is het niet zo gek om extra warme kleding aan te trekken.

Het is dus erg goed om hier rekening mee te houden als je als wielrenner zo min mogelijk last wilt hebben van de eikenprocessierups.

5. Zorg dat je niet te veel in contact komt met de processierups

Zoals al eerder in dit artikel stond is het zo dat de klachten erger worden op het moment dat je vaker in contact komt met de brandhaartjes. Je kunt dus je routes aanpassen, zodat je zo min mogelijk langs eikenbomen fietst. Een andere optie is om niet te fietsen, al zouden we dat niet aanraden 🙂