/Alles wat je ooit wilde weten over de Tour de France

Alles wat je ooit wilde weten over de Tour de France

De Tour de France is de meest populaire wielerwedstrijd ter wereld. Het is niet voor niets de meest bekeken koers op televisie. Ieder jaar kijken miljoenen Nederlanders en Belgen naar de prachtige beelden tijdens de drie weken durende reclamespot voor Frankrijk. Want op welke manier leer je Frankrijk nu echt goed kennen? Juist, door de Tour de France te volgen. We gingen op zoek naar de meest gestelde vragen over de Tour de France en beantwoorden deze vragen in dit artikel

Wanneer was de eerste Tour de France?

De eerste Tour de France werd georganiseerd in 1903. Op 1 juli 1903 organiseerde de Franse krant L’Auto de eerste editie van de Tour de France. De organisator wilde een wielerwedstrijd organiseren dwars door Frankrijk. De wedstrijd bestond uit 6 etappes van in totaal 2.428 kilometer. De renners startte de Tour de France vanuit een buitenwijk in Parijs, de eerste etappe eindigde in Lyon. Na 17 uur 45 minuten en 13 seconden kwam Maurice Garin als eerste over de finish. Garin werd uiteindelijk ook de eerste eind overwinnaar van de eerste Tour de France.

Hoe lang duurt de Tour de France?

De Tour de France duurt drie weken. Meestal wordt de Tour de France georganiseerd in de eerste drie weken van Juli. Af en toe wordt daar vanaf gestapt, bijvoorbeeld om niet tegelijkertijd te vallen met het WK Voetbal of Olympische Spelen.

Hoeveel renners starten in de Tour?

Er starten 176 renners in de Tour de France. In 2019 startten er voor het eerst slechts 8 renners per team. Dat betekent dat de kopmannen één knecht minder hebben.

Wie won als eerste Nederlander de Tour de France?

De eerste Nederlander die de Tour de France won is Jan Janssen, hij won de Tour in 1968 na een zinderend duel in de afsluitende tijdrit met de Belg Herman Van Springel.

Wie won als eerste Belg de Tour de France?

In 1912 won Odiel Defraeye als eerste Belg de Tour de France. De twee jaren daarop werd de Tour ook door een Belg gewonnen, namelijk door Philippe Thys

Hoeveel etappes heeft de Tour de France?

De Tour de France (meestal) uit 21 etappes. De etappes worden verdeeld over drie weken. Een gemiddelde etappe heeft een lengte van ongeveer 150 kilometer. Vroeger reden renners minder etappes die veel langer waren. De eerste ronde van Frankrijk bestond bijvoorbeeld uit zes etappes van gemiddeld 400(!) kilometer.

Wat is de groene trui in de Tour de France?

De groene trui is de trui van de beste sprinter. Sprinters kunnen punten verzamelen op de eindstreep van vlakke etappes en in tussensprints in het midden van de etappes.

Wat is de bolletjestrui in de Tour de France?

De bolletjestrui is de trui voor de beste klimmer. Op iedere klim zijn punten te verdienen, op makkelijke klimmen minder dan op de zwaarste klimmen. Aan het einde van de iedere etappe ontvangt de leider in het klassement de typerende bolletjestrui.

Hoeveel kilometer is de Tour de France?

De afstand van de Tour de France is ieder jaar verschillend, gemiddeld ligt het aantal kilometers van de totale Tour de France ronde de 3.500 kilometer. Zoals onderstaande afbeelding laat zien neemt het aantal kilometers door de jaren heen af.
img src=”https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/6d/Tour_de_france_-_ontwikkeling_van_de_tourlengte.png” />