/Alternatief voor Zwift: VirtuGo

Alternatief voor Zwift: VirtuGo

Het moet de winter van 2017 zijn geweest dat ik serieus begon met winterse indoor trainingen op zolder. Jaren stond er een rollenbank, maar elke keer als ik daar op reed werd ik na 20 minuten helemaal gek. Langer dan drie kwartier heb ik het nooit volgehouden. Tot het moment kwam dat ik een smart trainer kocht. Dit was echt een wereld van verschil. De smart trainer in samenwerking met de populaire software Zwift heb ik de afgelopen twee winters mooie progressie gemaakt, waardoor ik sterker de winter uit kwam. Zwift is prachtig, maar ook niet perfect, vandaar dat we op zoek gingen naar alternatieven. Een van de alternatieven voor Zwift is het programma VirtuGo, in dit artikel meer over de mogelijkheden van- en de ervaringen met VirtuGo.

Achtergrond VirtuGo

Het VirtuGO virtuele trainingsplatform is onderdeel van Virtu Cycling Group uit Denemarken, onder andere opgericht door Bjarne Riis en de Australiër Michael Rogers, drievoudig Wereldkampioen tijdrijden. Rogers is de CEO en boegbeeld van het platform. VirtuGo positioneert zichzelf tussen de het meer sociaal gerichte Zwift en de pure trainingssoftware zoals TrainerRoad.

Beta fase

De registratie voor de open bèta begon in januari 2018, inmiddels zijn er duizenden gebruikers die de software hebben geïnstalleerd en hebben getest. Voorlopig is het nog gratis, maar het is de verwachting dat ergens in 2019 voor deze software betaald zal moeten worden. In ruil voor het gratis gebruik van de software wordt er van je verwacht dat je feedback geeft. Zo kun je af en toe vragen krijgen via e-mail over jouw ervaringen. Ook is het mogelijk om je ervaringen te delen op het openbare forum waar ook de ontwikkelaars van de software erg actief zijn. Allemaal gericht op het verbeteren van het product. Want laten we duidelijk zijn. De software zit nog in de beta fase en is nog niet af.

Verschil tussen Zwift en Virtugo

Hoewel VirtuGo nog in de testfase zit, is het al een vrij compleet product dat in zekere zin te vergelijken is met Zwift. Er zijn ‘wereldverschillende en’ waar je in kunt fietsen. Je hebt een zelfverzonnen wereld, maar ze hebben ook Willunga Hill, bekend uit de Tour Down Under, digitaal nagebouwd. Wat het grote verschil is, is dat bij VirtuGo er minder nadruk ligt op het sociale karakter en wedstrijden, maar de focus vooral ligt op de trainingen. Een van de mede-eigenaren is in het verleden verantwoordelijk geweest voor de performance van Team BMC en Team Saxo Bank en heeft zodoende veel ervaring met het opzetten van trainingsprogramma’s voor verschillende type renners.

Starten maar: Power Profile

Als je je voor de eerste keer aanmeld geef je wat persoonlijke informatie af, je leeftijd, gewicht en FTP zijn belangrijke factoren voor de software om te weten wat voor training bij jou past. Vervolgens wordt je actief aangemoedigd om een een Power Profile op te bouwen. Door het inladen van historische gegevens en deze te combineren met een Power Profiel Test, krijg je een mooi overzicht te zien van jou als renner, op basis van jouw wattages en metingen. Je eerste ervaring met VirtuGo wordt zodoende een sessie waarin je sprintvermogen, 5 minuten max vermogen en je 20 minuten max vermogen worden gemeten. Gelijk afzien en een bloedsmaak in de mond dus. Maar eerlijk gezegd smaakt het gek genoeg al gauw naar meer.

Trainen op World Tour niveau

Hoewel je ook ‘vrij’ kunt fietsen in VirtuGo, doen wij er toch vooral de trainingen. Dit heeft deels te maken met het feit dat ‘vrij fietsen’ eigenlijk best eenzaam is. Er zijn maar weinig gebruikers actief tegelijkertijd en ik ben zelden andere renners tegengekomen die ook aan fietsen waren. Van interactie, samen fietsen of dergelijke is geen sprake, er zijn bijvoorbeeld geen groepsritten. De trainingen binnen VirtuGo zijn wat ons betreft het speerpunt van de software. De trainingen zijn beter en meer gestructureerd dan die in Zwift. Je merkt dat de trainingen door een professional in elkaar zijn gezet. De opbouw klopt, de rust tussen de sets intervallen zijn goed en de efforts zijn goed afgestemd op jouw capaciteiten als renner. Zeker als je jouw power profile test hebt gedaan.

Daarnaast heb je vooraf de mogelijkheid om de sessie wat makkelijker of zwaarder te maken, waardoor je zelf enigszins controle krijgt op het moment dat je bijvoorbeeld vermoeid bent en wat meer rust nodig hebt in je training. De trainingen zijn in elkaar gezet door trainers die renners op WorldTour niveau trainen en oud-wereldkampioen tijdrijden Michael Rogers kijkt ook mee naar de aangeboden trainingen, dus de kwaliteit is enorm hoog.

Virtuele wereld

De virtuele wereld ziet er goed uit. Alles is mooi gemaakt in 3D. De rondjes die je kunt fietsen zijn echter nogal kort (7 – 20 kilometer) waardoor je in een uur soms als drie keer hetzelfde rondje fietst. Dat gaat op den duur wel vervelen, maar we nemen aan dat dit met de tijd beter zal worden. Doordat wij deze tool veelal gebruiken om trainingssessies in ERG modus te doen kijken we vooral naar de cijfers, maar het fietsen in een mooie digitale omgeving is ook wel erg leuk. Overigens voel je je, zeker in vergelijking met Zwift, wel regelmatig heel erg alleen op de virtuele weg. Je komt nog maar weinig anderen tegen. Wij gaan er van uit dat dit platform de komende jaren steeds populairder wordt en dat je daardoor ook steeds meer andere virtuele renners tegen zult komen.

Conclusie

Is dit een goed alternatief voor Zwift? Jazeker. VirtuGo heeft een goede balans tussen mooie graphics, uitgebreide trainingsmogelijkheden en ook de mogelijkheid om samen sociaal te fietsen. Het programma heeft zeker potentie maar mist op dit moment nog de grote aantallen gebruikers die Zwift wel heeft. Hierdoor fiets je vaak in je eentje in de digitale wereld en dat is toch wel even wat anders dan wat we bij Zwift gewend zijn.

Benieuwd geworden? VirtuGo is hier te downloaden.