/Boeken Review: De aankomst – Bas Steman

Boeken Review: De aankomst – Bas Steman

Ik zal maar direct met de deur in huis vallen: De Aankomst van Bas Steman is het leukste wielerboek dat ik in lange tijd heb gelezen. Het verhaal gaat over een renner die het mooie leven verkiest boven het koersen en zich al jaren afvraagt wat had kunnen zijn als hij toen een andere keuze had gemaakt. Die renner is Bas Steman zelf; Al jaren heeft hij geen koersfiets meer aangeraakt, maar is desalniettemin fanatiek supporter van de profs met wie hij in zijn jeugd fietste. Servais Knaven, Aart Vierhouten, Leon van Bon, Michael Boogerd, Jeroen Blijlevens. Bas Steman had in dat rijtje kunnen staan.

Op het moment dat de lokale slager er achter komt dat Steman een wielerverleden heeft, daagt hij hem uit om een glorieuze comeback te komen maken bij de Masters 40-plus. Hoewel Steman in eerste instantie de boot afhoudt besluit hij toch weer te gaan fietsen. Niet voor de lol, maar competitief. In volle vaart stort hij zich op dit avontuur dat allemaal draait om de ronde van Exel. Tijdens flashbacks naar zijn jeugd krijgt de lezer een fascinerend inzicht in het leven van een talentvolle, maar net-niet goedgenoege, renner die in de jaren 80 droomt van een tourzege (en alle andere leuke dingen van het leven).

Wielrennen is de sport van hoop en dromen, deze komen in elke bladzijde terug. Van een klein jochie dat droomt van het podium in de Tour de France via een dromerige tiener die schattige gedichten schrijft naar een volwassen man die tijdens de koers zijn ‘innerlijke Mart Smeets’ laat spreken. Na elke bladzijde twijfel je om het boek aan de kant te leggen, er moet immers getraind worden, maar na twee woorden op de volgende pagina wordt je het verhaal weer ingezogen.

Ook op de fiets blijkt Steman een dromer: ‘Snelheid zegt niets over de zwaarte van koers. Hard rijden is een persoonlijke ervaring. Hoe hard zouden we rijden als we het niet zouden meten?’. Heerlijke zinnen en vraagstukken waar je even bij blijft hangen.

Voor de fietser die zich ook wel eens binnen een peloton beweegt zijn er veel herkenbare situaties, maar ook de recreatieve fietser zal genieten van de herkenbare situaties waarin Steman verzeild raakt. De twijfels over de vorm, de dromen van een overwinning, de verleidingen die bij iedereen op het pad komen. Alles komt aan bod en zijn op een vermakelijke manier opgeschreven. Vandaar 5 sterren, een dikke aanrader!