/Boeken Review: Gabriel Garcia Márquez – De kampioen van Colombia

Boeken Review: Gabriel Garcia Márquez – De kampioen van Colombia

Als je een liefhebber bent van wielerliteratuur, dan is dit hét boek dat niet in je kast mag ontbreken.De schrijver van dit boek ontving namelijk in het jaar dat dit boek uitkwam de Nobelprijs voor literatuur: Gabriel Garcia Marquez. De Colombiaanse schrijver is vooral bekend vanwege zijn meesterwerk honderd jaar eenzaamheid waarin hij de kroniek van een fictieve familie beschrijft. Ik moet eerlijk zeggen; Ik ben er in begonnen, maar heb het nooit uitgelezen. Mij te abstract. Heel mooi geschreven, virtuoos wellicht. Maar net iets té voor mij.

Ramon Hoyos Vallejo

Het boek De kampioen van Colombia heb ik echter in één ruk uit gelezen. Het boek verteld het verhaal van de vijfvoudig winnaar van de ronde van Colombia, Ramon Hoyos. Deze excentrieke man is tot op de dag van vandaag een levende legende in Colombia vanwege zijn vijf eindoverwinningen in de Ronde van Colombia in de jaren vijftig van de vorige eeuw. In 1955 werkte een jonge, ambitieuze verslaggever bij de Colombiaanse krant El Espectado. Hij was onder de indruk van de toen 23-jarige Hoyos die dat jaar voor de derde keer achter elkaar de Ronde van Colombia had gewonnen. Marquez kreeg het voor elkaar om een interview van vijf dagen af te nemen, thuis bij de onbetwiste kampioen van Colombia. Het verslag werd gepubliceerd in de krant, de ene dag was er een gedeelte van het levensverhaal van de kampioen (geschreven in de ik-vorm) te lezen en de andere dag was er een reflectie van de schrijver zelf op de indrukken die hij opdoet tijdens de interviews te vinden. De reflecties van Marquez zijn minstens zo interessant als het levensverhaal van Hoyos zelf, maar de leukste en spannendste delen zijn toch echt de momenten dat de held zelf verteld over zijn belevenissen op de fiets. Verhalen over afdalingen zonder remmen via onverharde bergweggetjes en de spanning tijdens de finish in een ‘vijandige stad’, waar fans van lokale coureurs hem belagen en zijn fiets stelen, spreken tot de verbeelding en worden vol bravoure en trots verteld. Het is duidelijk dat Hoyos geen blad voor zijn mond neemt en niet bang is om stevige uitspraken te doen. Het feit dat de excentrieke verhalen en uitspraken zijn gemaakt in de jaren vijftig zorgen er voor dat het boek fascinerend blijft tot het einde.

Colombiaanse wielrennen

In 1982 (het jaar waarin Marquez de Nobelprijs voor de literatuur ontving) werden de verhalen uit de krant van 1955 gebundeld uitgebracht als het boek De kampioen van Colombia. In mei 2013 kwam ik dit boek op het spoor dankzij Thijs Zonneveld die het besprak tijdens het live verslag van een etappe in de Giro. Zijn enthousiasme over dit boek zorgde er voor dat ik het blind heb besteld. Het boek heeft mij enorm verrast, als je houdt van onbekende wielerlegendes uit de jaren vijftig dan moet je dit boek absoluut bestellen en lezen. Ik vond het heel interessant om me te verdiepen in de geschiedenis en de cultuur van het Colombiaanse wielrennen, waardoor je indirect ook meer te weten komt over de achtergrond van de vele opkomende Colombiaanse wielrenners in peloton.

PS

Zoals gezegd is Hoyos tot op de dag van vandaag een wielerlegende en iedere Colombiaanse wielerfan kent zijn verhaal. In 2010 heeft Klaus van het Colombiaanse wielerblog Cycling Inquisition nog een interview met hem gedaan via de telefoon, dit interview is absoluut een mooie aanvulling op dit boek!

In 2014 overleed de kampioen van Colombia, hij liet een verdrietige schare fans en een mooi boek achter.