/Castelli Perfetto RoS | Cyclingreview Winterjassen Test 2020

Castelli Perfetto RoS | Cyclingreview Winterjassen Test 2020

De winter komt er weer en dat betekent dat het doorbijten wordt voor ons wielrenners. Voor degenen die buiten willen blijven fietsen is het belangrijk om goede kleding te dragen, want zoals we graag bij Cyclingreview zeggen: ‘Slecht weer bestaat niet, er bestaat alleen slechte wielerkleding’. Vandaar dat wij de proef op de som nemen en verschillende winterjassen met elkaar vergelijken. In deze review lees je alles over de Castelli Perfetto RoS.

De Castelli Perfetto RoS is de moderne versie van de welbekende Gabba, die 10 jaar geleden een nieuwe standaard zette voor wielerkleding in wisselvallig weer. Ook dit jaar kent de Perfetto (Italiaans voor perfect) enkele updates om nog beter te presteren in wissel vallend weer of zoals Castelli het noemt: “Rain or Shine” (RoS).

Castelli heeft in deze Perfetto lijn 5 opties: Een mouwloos body, korte mouwen, korte mouwen ‘light’, afritsbare lange mouwen en een gewone lange mouwen. Deze laatste variant testen wij uit. De belangrijkste eigenschappen van het vernieuwde model zijn hogere waterdichtheid, verbeterd ademend vermogen en volledige winddichtheid. Precies hetgeen je nodig hebt voor het Nederlandse weer in de maanden September tot en met April.

Veelzijdigheid in temperaturen

De Castelli Perfetto RoS is de oplossing voor al die keren dat je twijfelend voor je kledingkast staat en voor de derde keer de weersverwachtingen nog eens checkt. Is er een koude of zachte wind, Valt die bui net wel of net niet, vragen waar je het antwoord pas op weet als je op de fiets zit. Met deze jas kan je in al deze omstandigheden met vertrouwen op de fiets stappen. Van regen en wind bij 15 graden met een dun ondershirtje tot een droge ijskoude lucht net boven het vriespunt met een thermoshirtje, de Perfetto houd je droog en warm.

De kracht van de Perfetto, zijn veelzijdigheid wordt nog eens extra benadrukt met het ademend vermogen van de stof. Tijdens een duurtraining houdt de jas je heerlijk op temperatuur door de koud buiten te houden en de opbouwende warmte af te voeren. Wil je op een klimmetje of bij de plaatsnaambordjes toch even laten zien wie de beste renner van je trainingsgroepje is, ook daar heeft de Perfecto een oplossing voor. Voorop aan beide zijkanten zit een rits, niet om iets op te bergen, maar voor ventilatie. Heb je er net een snok aan gegeven of ben je toch iets te warm gekleed, dan kan je op die manier de temperatuur in je jas regelen. De locatie van deze ritsen is perfect, je voelt de warmte wegtrekken aan de zijkant terwijl de wind van je bezwete lichaam wordt gehouden.

Wind-, waterdichtheid en achterzakjes

Als het gaat om winddichtheid en waterafstotend vermogen, dan scoort de Castelli opnieuw de maximale score. Hoe koud de wind ook is, op je lichaam zal je hem niet voelen. Je kan je bidon over je arm leegspuiten, maar ook dat glijdt ervan af zonder enige probleem. Ideaal voor die Hollandse dagen door de polders, waar je hoopt net om de buien heen te fietsen, maar je er net zo goed ééntje wel mee kunt meepakken. Ook dan houdt de Perfetto je droog.

Waar de Perfetto net niet perfect scoort is de waterdichtheid. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de MAAP APEX 2.0, die wij ook hebben getest, is deze jas niet volledig waterdicht. Hoewel de jas waterdicht blijft bij lichte regen is er een punt waarop de jas toch volledig nat wordt. Het moet dan wel echt hard regenen, je kunt met de Perfetto echt wel een serieuze bui aan.

De jas zit overigens licht sportief. Je kan er prima in staan, maar zit in de fietshouding het lekkerst. Het model op de foto’s draagt een maat M en is 1,80mtr bij 74kg. Vanwege de Italiaanse maatvoering is het verstandig om een maatje groter te nemen dan je normaal zou doen.

 

Niet helemaal Perfetto

Een echt verbeterpunt zit hem in de achterzak. De opening van de achterzakjes is extra groot gemaakt door Castelli, zodat je er met handschoenen ook makkelijk in kan. Handig zou je denken, maar hierdoor zit hetgeen je erin doet niet strak vast. Denk aan je huissleutel of telefoon. Mijn tip zou zijn om op of in 1 van de twee achterzakjes een extra zakje in te naaien en die te voorzien van een rits.

Naast het formaat zijn de achterzakjes er slechts twee, wat wij eigenlijk een zakje te weinig vinden. Eén voor eten, een tweede voor waardevolle spullen en een derde voor je handschoenen die je misschien halverwege uitdoet, een binnenbandje of wat dan ook. Gebruik je een stuur-, frame- of zadeltasje tijdens je winterse trainingsritjes, dan is dit probleem natuurlijk meteen opgelost.

Je wil er het liefst meteen twee

De jas is volledig in balans als het gaat om wat hij levert in verhouding met wat het kost. In een breed scala aan temperaturen te gebruiken, onder verschillende omstandigheden. De €200,- maakt hem niet goedkoop, maar dit is het meer dan waard. Hij is hiermee één van de goedkopere jassen uit de Cyclingreview winterjassen test 2020. Dit brengt ons alleen wel bij het volgende probleem, wat doe je als je Castelli Perfetto in de was zit? Je wilt er het liefst dus meteen twee!

Conclusie

Niet goedkoop, maar ook niet extreem duur. Een jas van zeer hoge kwaliteit, die eenieder in zijn kledingkast verdient. De veelzijdigheid van de Castelli Perfetto maakt hem de koning van het najaar.

Castelli Perfetto RoS

200
9.2

Winddichtheid

10.0/10

Waterafstotend

10.0/10

Waterdichtheid

8.0/10

Afwerking

9.0/10

Comfort

9.0/10