/Cyclocross Essentials: SKS Airchecker

Cyclocross Essentials: SKS Airchecker

Er zijn van die dingen die je als veldrijder moet hebben. Nou ja, moet hebben… Er zijn van die dingen die specifiek voor veldrijders enorm handig uitkomen. Sommige van deze ‘gadgets’ worden ook daadwerkelijk voor de cross gemaakt, andere gadgets hebben eigenlijk een andere toepassing maar komen voor veldrijders enorm handig uit. In deze nieuwe serie artikelen bespreken we een aantal van deze ‘essentials’ voor veldrijders. In dit artikel: De SKS Airchecker.

Bandendruk

In het veldrijden ben je continue op zoek naar grip. Grip krijg je door je banden wat verder leeg te laten lopen, waardoor het profiel van je banden een groter raakvlak heeft met de ondergrond. Met name in modderige en zanderige omstandigheden wordt er met lage bandendruk gereden. Het is iedere cross weer zoeken… Met te weinig bandendruk heb je onnodig veel weerstand en kan het zomaar zijn dat je op goed lopende stukken te veel energie verspilt. Bij het inrijden en voorbereiden is het dan ook altijd zoeken naar de juiste bandendruk.

SKS Airchecker

Tot op heden deed ik dit altijd op gevoel. Een paar pufjes uit de banden en een half pompje er weer bij, net zo lang totdat ik het beste gevoel had bij de bandendruk van mijn fiets. Van de Duitse fabrikant SKS ontving ik de vernieuwde Airchecker. Een simpel, maar doeltreffend, apparaatje dat al snel één van mijn beste vrienden vóór iedere veldrit is geworden.

Werking

Het apparaatje heeft een fijn handzaam formaat en door hem simpelweg op je ventiel te zetten verschijnt je huidige bandendruk op het beeldscherm. Door de kop een kwartslag te draaien kun je het beeldschermpje perfect aflezen in iedere omstandigheid.

En nu komt het mooiste; er zit een knop op de SKS Airchecker met de tekst deflate wat letterlijk vertaald betekent lucht uitlaten. En dat is precies wat het doet. Door dit handige knopje in te drukken zie je op je beeldscherm langzaam het cijfertje naar beneden gaan. Je kunt het beeldscherm in bar of PSI laten weergeven, wij hebben de voorkeur voor bar. Je kunt tot twee cijfers achter de komma zien hoeveel bar er op dat moment er in je banden zit.

Gamechanger

Deze gadget is voor mij een ware gamechanger. Weg met het onderbuikgevoel. Weg met het weer opnieuw oppompen van je band en weer opnieuw proberen. En vooral: Weg met de twijfel. Na een aantal keer gebruik gemaakt te hebben weet ik op basis van ervaring bij het inrijden al snel welke bandendruk ik ongeveer wil hebben. Niet meer alleen gebaseerd op gevoel, maar op basis van cijfers.

SKS Airchecker

24,95
9.2

Eindoordeel

9.2/10