/De leukste Nederlandstalige wielerpodcasts

De leukste Nederlandstalige wielerpodcasts

Ben je vaak onderweg? Zit je veel in de auto of het openbaar vervoer of vind je het prettig om wat gezelligheid te hebben tijdens het koken of misschien zelfs tijdens het afzien op de Tacx of Wahoo? Een podcast is de uitkomst! En wat is er nou leuker dan het beluisteren van een wielerpodcast? Ontspannen luisteren naar geouwehoer over je favoriete hobby, wielrennen! Om nou niet te verzuipen in het geweld van de verschillende podcasts heb ik de drie leukste wielerpodcasts voor je op een rijtje gezet.

1. Mapmeisters

Deze twee mannen uit Utrecht nemen op onregelmatige momenten een podcast op. De onderwerpen zijn herkenbaar voor iedere fanatieke amateurwielrenner, de podcast onderscheidt zich doordat ze zich ver weg houden van het professionele wielrennen. Zo hebben ze het over het ontdekken van nieuwe paadjes, de struggles van een nieuwe fiets, wel of geen schijfremmen, lang en ver fietsen, het ontleden van een fietsvakantie in Slovenië, maar bijvoorbeeld ook een interview met local hero en Nederlands Kampioen bij de Amateurs, Frank Visser. Met de nodige zelfspot (of zelfkennis) zijn het echte genieters van de fiets en dat straalt er van af, zelfs via de oordoppen. Misschien ben ik licht bevooroordeeld omdat ik zelf ook uit Utrecht kom waardoor bepaalde grappen en anekdotes voor mij nog net wat meer herkenning en betekenis hebben, maar ik ben fan. De Mapmeisters hebben inmiddels 16 podcasts opgenomen, de meesten zijn tijdloos en blijven leuk om op een later moment terug te luisteren.

Je luistert de Mapmeisters hier:

2. De Rode lantaarn

Als spin-off van de populaire website Het is Koers! is dit misschien wel de oudste Nederlandstalige wielerpodcast. De focus van deze podcast ligt met name rond de grote rondes en de koersen in het voorjaar. Tijdens de grote rondes nemen Willem Dudok en Tim de Gier (bijna) dagelijks een podcast op na de koers. Elke dag praten ze vanuit Nederland na over de koers die dag, wat extra knap is wetende dat ze beiden geen professionele wielerjournalisten zijn.

Je luistert De Rode Lantaarn hier:

3. In het Wiel

Tijdens het wielerseizoen schuiven verschillende wielercommentatoren en soms ook wielrenners aan de tafel van de ‘In het wiel’ podcast van het AD. Vaste hosts zijn Thijs Zonneveld en Hidde Warmerdam. Dit zijn natuurlijk bekende wielerjournalisten die je alle ins- en outs uit het professionele wielerpeloton kunnen vertellen. Tijdens de podcast bespreken ze dan ook professionele wielerwedstrijden. Wat deze podcast zo leuk maakt is dat je merkt dat ze er zelf lol in hebben. Er worden grappen gemaakt, theorieën ten tafel gebracht die niet in de krant kunnen, maar misschien wel relevant zijn. En het stikt van de anekdotes uit het peloton. Het gekke is dat bij deze podcast geldt, hoe meer mensen aan tafel hoe beter de show (meestal is het andersom omdat iedereen dan wat wil zeggen). Voorlopig hoogtepunt is wat mij betreft de nabespreking van de Wereldkampioenschap Wielrennen 2018, waarbij de Oscar voor Beste Bijrol gaat naar Thomas Dekker.

Je luistert de In het wiel podcasts hier: