/De mooiste wielershirts aller tijden

De mooiste wielershirts aller tijden

Of je nu een enorme wielerfan bent en iedere koers volgt, of dat je alleen de Tour de France kijkt, wat je altijd opvalt is de kakofonie aan kleuren die je in het peloton terug vindt. De een strak en stijlvol, de ander fel, opvallend en vol sponsors. 

In tegenstelling tot bijvoorbeeld het voetbal zijn de ontwerpers van teamkleding van wielerteams erg vrij, ieder jaar mag er weer een nieuwe ‘huisstijl’ ontwikkeld worden. Daarnaast spelen er natuurlijk commerciële belangen, de sponsors moeten goed naar voren komen. Dit blijkt altijd weer een grote uitdaging en lukt het ene jaar beter dan het andere jaar. In dit artikel blikken we terug op de 10 mooiste wielershirts aller tijden. In willekeurige volgorde:

Bianchi (1951 – 1981)

De legendarische ploeg van onder andere Fausto Coppi was 30 jaar actief in het peloton. In al die jaren is er bijna niks gewijzigd in het ontwerp van het tenue. Het herkenbare Celeste dat Bianchi zo typeert met in klassiek vormgegeven letters, simpel de merknaam ‘Bianchi’. Het ideale stijlvolle shirt voor een renner als Fausto Coppi.

Molteni (1958 – 1974)

Er valt te twisten over de stijl waarop Eddy Merckx op zijn fiets zat. Maar een ding staat boven water. In de outfit van Molteni zag hij er altijd gesoigneerd uit.

Brooklyn (1976)

In de tijd van Roger de Vlaeminck zag hij er zelf in ieder geval goed uit. Het shirt heeft een Amerikaans uitstraling, hoewel het kauwgommerk daadwerkelijk uit Italië kwam.

Peugot (1984)

De renners van het team dat werd gesponsord door Peugot reden in een van de meest iconische wielershirts uit de historie van het wielrennen. De wit-zwart geblokte trui is herkenbaar en bovendien was het enorm succesvol team!

La Vie Claire (1984)

De renners van La Vie Claire reden letterlijk in een kunstwerkje. Het ontwerp is gebaseerd op de stijl van kunstenaar Piet Mondriaan. De (gekleurde) vlakken waren ideaal om de verschillende sponsoren een plekje te geven.

MTN-Qhubeka (2015)

In het huidige wielrennen is er één shirt dat er bovenuit springt. In 2015 reed MTN-Qhubeka in een zwart-wit gestreept shirt. Vanuit de helikopter herkenbaar en je ziet tot op de dag van vandaag regelmatig wielertoeristen in deze outfit fietsen.