/Fietsen in Almeria; Alto de Velefique

Fietsen in Almeria; Alto de Velefique

Alto de Velefique

Op zo’n 50 kilometer van Almería ligt het dorpje Velefique Een klein bergdorpje met karakteristieke witte huisjes. Hoewel het dorpje zalf al op zo’n 900 meter hoogte ligt, gaat de weg vanuit dit dorpje stijl omhoog, in ongeveer 12 kilometer klim je naar 1.850 meter hoogte, de Alto de Velefique. Om de beklimming enigszins fris te starten zijn we in de ochtend bij het hotel opgehaald met het busje dat ons heeft afgezet op zo’n 15 kilometer van de voet van de klim. Hier drinken we op ons gemakje een goede kop koffie en doen een laatste check-up van de fietsen.

Geleidelijk gaat de weg omhoog naar het dorpje Velefique. De vijftien kilometer van zo’n 2-3% zijn een perfecte warming-up, want direct in het dorpje gaat de weg stijl omhoog, met percentages boven de 10% in de eerste vier kilometers is het direct even afzien. Daarna vlakt de klim af en komt het gemiddelde uitkomt op 6.4%. Elke kilometer staat er een bordje met de huidige hoogte en informatie over de aankomende kilometer met het gemiddelde percentage en de maximale percentage. Erg fijn om op die manier een beetje informatie te krijgen over wat er aan komt.

Kenmerkend aan deze klim is de enorme rust. Tijdens de beklimming komen we maar 1 auto tegen, dat is onze eigen volgauto. De andere reden waarom je deze klim zult blijven onthouden zijn de uitzichten. De grote hoeveelheid haarspeldbochten zorgen er voor dat je continue naar beneden kunt kijken en kunt overzien waar je vandaan komt. Bij helder weer kun je in de verte zelfs de zee zien. Eenmaal boven staan de mannen van de volgauto van The Sunny Cycling klaar met een koude cola en een sandwich om wat suikers en calorieën aan te vullen.

De laatste kilometers van de Alto de Velefique bestaat uit een serie van haarspeldbochten.

Op de terugweg fietsen we door naar ons hotel in Almería. Hoewel dit in theorie gemakkelijk zou moeten zijn, omdat het continue bergafwaarts gaat, blijkt het met een flinke tegenwind toch lastig. In een kleine waaier rijden we richting Almería en gaan we voldaan onder de douche. Mocht je superbenen hebben zou je van deze route een rondje kunnen maken, waarbij je extra bergen en hoogtemeters meepakt door onder andere omhoog te gaan naar Calar Alto, een weerstation op de piek van een berg die je vanaf de gehele regio kunt zien.

The Sunny Cycling

Je hebt ons in dit artikel een aantal keer enthousiast horen vertellen over The Sunny Cycling. The Sunny Cycling is een organisatie in Almería die fietsen in Almería stimuleert. Allereerst bestaat The Sunny Cycling uit een lokale community in de stad waarbij zo veel mogelijk mensen worden geïnspireerd om (meer) te gaan fietsen. Daarnaast organiseert The Sunny Cycling voor mensen van buiten Almería om maat gemaakte fietsvakanties, omdat ze iedereen kennis willen laten maken met al het moois dat Almería te bieden heeft.

Cyclingreview.nl gaat een of twee keer per jaar (afhankelijk van de vraag) met lezers naar Almería om te genieten van de Spaanse zon en om kilometers te maken op de fiets. Een compleet verzorgde fietsvakantie van woensdag tot en met zondag met vijf effectieve dagen op de fiets en vier hotelovernachtingen kost slechts €650,-.

Dit is inclusief

  • Fietshuur van hoge kwaliteit (van het merk Trek)
  • Vier Hotelovernachtingen
  • Begeleiding onderweg door middel van lokale gidsen en een volgauto
  • Gelletjes, reepjes, drankjes voor in de bidon
  • Iedere dag (uitgebreide) lunch onderweg
  • The Sunny Cycling welkomstpakket, inclusief stijlvol wielershirt van The Sunny Cycling
  • Een avond heerlijk herstellen in de eeuwenoude spa van Almería

Dit is exclusief

  • De reis naar Almería (Vlucht, autohuur, taxi, etc)
  • Diners
  • Consumpties buiten het fietsen en ontbijt om

We houden je graag op de hoogte van de fietsvakanties die we organiseren samen met The Sunny Cycling in Almeria. Lees hier meer over waarom je een fietsvakantie zou moeten boeken naar Almería en meld je hier onder aan voor onze nieuwsbrief!


Ja, ik ben geinteresseerd om met Cyclingreview.nl mee te gaan naar The Sunny Cycling in Almería