/KITDOPING: AGU SIX6

KITDOPING: AGU SIX6

AGU, één van de bekendste Nederlandse merken in de fietswereld. We hebben er allemaal weleens van gehoord of het ergens in de winkel zien hangen. Opgericht in 1966 en door de jaren heen kledingsponsor van diverse profteams, waaronder het welkbekende team Panasonic van Peter Post.

Deze zomer komt AGU met de Heritage SIX6 collectie, die verwijst naar het geboortejaar van het merk en qua looks teruggrijpt naar de gouden jaren van het Nederlandse wielrennen. Een echt klassieke uitstraling die perfect meegaat in de laatste trend op gebied van cycling fashion. Het is dan ook geen verassing dat de kleding volledig in Italië wordt geproduceerd.

Over de kleding

Van goede benen is het altijd maar de vraag of je ze hebt, moraal daarentegen is te kopen. Op weg naar je fiets nog even achteromkijken (in het raam,) met het juiste setje aan en voilà, daar is die glimlach om er vervolgens weer lekker tegenaan te gaan.

KITDOPING nemen wij dan ook bloedserieus met vandaag de review van de AGU Heritage SIX6 collectie. Ditmaal testen wij het fietsshirt SIX6 merino jersey korte mouw grijs in maat S, fietsbroek kort met bretel SIX6 grijs in maat M en fietssok SIX6 coolmax hoog zwart in maat L/XL. Een perfecte combinatie voor het wisselvallige lenteweer.

Broek

De eerste indruk zegt vaak alles, en in dit geval is dat er een van no-nonsense. Een typische zwarte fietsbroek, die als je hem aanhebt ineens erg comfortabel blijkt te zitten. De broek bestaat uit meerdere voorgevormde delen van power lycra die precies de vorm van het lichaam aannemen en die tijdens de rit die vorm dan ook behouden. Geen schuivende broek, maar comfort. Wat ook het zeer gewenste comfort geeft is de zeem, AGUs zelfontwikkelde ‘black 320’ zeem welteverstaan. Na flink wat uren aan testwerk, waarvan zelfs wat offroad werk blijkt de zeem van AGU meer dan zijn mannetje te staan en lijkt het zich te kunnen meten met de grote jongens op dit gebied.

De diameter van de broekspijp is echter iets groter dan gewend, waardoor de grippers onderaan de broek niet goed aansluiten. Hierdoor kruipt de gripper net een halve tot hele centimeter omhoog voordat hij zich vastzet. Dit heeft echter geen direct effect op het overall comfort van de broek, maar je kan overwegen een maat kleiner te bestellen.

Shirt

Vooraf had ik wat vraagtekens bij dit shirt, want merino ken ik normaal alleen van de wintermaanden. Met dit shirt is niets minder waar, want zodra je hem in je handen hebt weet je dat dit niet een shirt is voor de wintermaanden. AGU heeft een superdun shirt van het klassieke merinowol weten te vervaardigen, wat naast een mooie uitstraling ook heerlijk zacht is. Zonder ondershirt is dan ook geen straf. De pasvorm is getailleerd, maar zit bij een koffiestop nog altijd prettig. Zelfs na een sprint zit alles nog op zijn plek, door grippers aan de onderkant en bij de mouwen. Je merkt niet dat ze er zijn, maar het werkt wel.

Het shirt is ideaal bij temperaturen tussen de 10 en de 20 graden. Het merinowol houd je droog en beschermt je beter tegen de wind dan een regulier shirt. Rij je een lange rit met wisselende temperaturen, dan is dit shirt jouw perfecte keuze.

Sokken

Deze bijpassende sokken maken dit outfit tot een mooi geheel. Bij AGU gaan ze voor de reguliere (medium) soklengte, waar de meeste zich wel in kunnen vinden. De coolmax technologie zorgt voor koele en droge voeten bij warm weer, maar voldoende warmte bij temperaturen richting de 10 graden.

Looks

Deze collectie doet zijn naam eer aan, moderne kwaliteit met een klassieke uitstraling. Voor de liefhebbers van rustige stijlvolle kleding, zonder felle en schreeuwerige details. En het merino shirt weet hier wat dat betreft nog een extra schepje bovenop te doen door de ademende structuur.
.

Prijs

AGU plaatst zich met deze collectie aan de onderkant van de bovenste prijsklasse. Het geteste shirt heeft een prijskaartje van EUR 130, waarmee het een enorm aantrekkelijke prijs is voor de kwaliteit die AGU in dit shirt levert. De geteste broek kost EUR 140, wij hadden voor dat bedrag toch gehoopt op een perfect sluitende broekspijp. De zeem maakt echter veel goed en rechtvaardigd de prijs enigszins De sokken kosten EUR 15. In de SIX6 serie zijn ook shirts te verkrijgen vanaf €89,99, deze zijn echter niet van Merino wol. In vergelijking met merken als bijvoorbeeld Rapha heeft de geteste outfit iets minder detail, maar is het een net wat meer betaalbare optie voor een hoge kwaliteit.

Beschikbaarheid Nederland & Belgie

De SIX6 collectie van AGU is onder ander verkrijgbaar bij 12GOBiking en de officiële AGU shop.