/MAAP Apex 2.0 | Cyclingreview Winterjassen Test 2020

MAAP Apex 2.0 | Cyclingreview Winterjassen Test 2020

De winter komt er weer en dat betekent dat het doorbijten wordt voor ons wielrenners. Voor degenen die buiten willen blijven fietsen is het belangrijk om goede kleding te dragen, want zoals we graag bij Cyclingreview zeggen: ‘Slecht weer bestaat niet, er bestaat alleen slechte wielerkleding’. Vandaar dat wij de proef op de som nemen en verschillende winterjassen met elkaar vergelijken. In deze review lees je alles over de Apex 2.0 winterjas van MAAP.

De MAAP APEX 2.0 is de verbeterde versie van de originele Apex winterjas van MAAP. Dit najaar is de jas opnieuw gelanceerd met als belangrijkste eigenschappen een hogere waterdichtheid, winddichtheid en warmte. Het is de warmste jas in het assortiment van MAAP, geschikt voor de wintermaanden zoals we die in Nederland en België kennen.

In zijn element in de winter

De MAAP Apex 2.0 is op zijn best in de winter, zodra de temperatuur onder de 10 graden zakt is deze jas het beste in zijn element. Afhankelijk van de laagjes die je onder de jas draagt is de jas perfect voor in koude omstandigheden. We hebben de jas getest in de regen en kou en we kunnen zeggen dat de jas niet alleen beschermt tegen de kou, maar ook zeer waterdicht is. Als het begint te druppelen lopen de druppels van de jas weg alsof een flinterdun laagje waterafstotende spray overheen ligt.

Ook na meerdere wasbeurten blijft de jas waterafstotend. Was de jas (dit geldt overigens voor alle fietsjassen) nooit met wasverzachter, die zorgt ervoor dat de jas niet meer waterafstotend is. Ook als je langer in de regen fietst blijft de jas goed waterdicht. Technisch gezien ligt de waterdichtheid bij een waterkolom van 7000mm, simpel vertaald betekent dit dat de jas compleet waterdicht is in de regen en bestand is tegen grote waterdruk. Pas bij zeer hoge druk van bijvoorbeeld langdurig zitten begint het materiaal te lekken. In de fietshouding is er geen sprake van druk, dus blijft de jas volledig waterdicht. Dankzij de getapte naden kan er ook geen vocht binnensijpelen via de naden.

Windbreker, winterjas en regenjack in één

Ook de winddichtheid is erg hoog. Als je stilstaat voor een stoplicht of als je wat langer op je fietsmaten moet wachten op een winderige plek is deze jas erg fijn. Doordat er gebruik wordt gemaakt van 3 verschillende lagen in de MAAP Apex 2.0 komt de wind er niet doorheen. Door slim gebruik te maken van die drie lagen (en dus niet één waterdichte buitenlaag) heeft MAAP het voor elkaar gekregen om er ook een ademend geheel van te maken.

De jas wordt op geen moment oncomfortabel heet, de warmte wordt erg goed gereguleerd. Voor intervallen zouden we de jas niet aanraden, dat wordt echt te heet, maar voor lange winterse duurritten is deze jas perfect.

De jas zit overigens vrij sportief. Het model op de foto’s draagt een maat S en is 1,74mtr bij 68kg. De jas is met 348 gram een van de zwaardere jassen in de Cyclingreview winterjassen test, dat zorgt er ook voor dat de jas niet voelt als een tweede huid. Het voelt meer als een olifantenhuid; Superstevig, kwalitatief hoogwaardig en niet kapot te krijgen.

Details

De jas is voorzien van een aantal handige details die we hier toch nog even willen noemen. Zo is de rits waterdicht, zitten er in de drie achterzakjes gaatjes waardoor er eventueel water uit weg kan lopen als het echt heel hard gaat regenen. De mouwen zijn erg makkelijk op te rekken zodat je ze over je handschoenen heen kan doen en is de jas voorzien van een extra zakje dat waterdicht is, voor bijvoorbeeld je telefoon.

Stevige prijs voor een stevig product

Willen we het toch even hebben over de elephant in the room: het prijskaartje van €335,-. Dit is met afstand de duurste jas uit de Cyclingreview winterjassen test 2020. Het is ook de jas die tot het diepst in de winter kunt dragen, in combinatie met een thermoshirt met lange mouwen er onder kun je deze jas gemakkelijk tot een aantal graden onder het vriespunt dragen. Bij andere winterjassen uit de test zal je dan meer laagjes moeten dragen, wat uiteraard weer invloed heeft op het reguleren van je lichaamstemperatuur. Want als jij een synthetisch ondershirt draagt dat geen vocht afvoert, dan kun je nog zo’n goed ademende winterjas dragen… Je zal gaan zweten.

Conclusie

Qua prijs is dit een dure optie en daarom niet voor iedereen haalbaar, maar als je er het budget voor vrij kunt maken dan heb je met de MAAP Apex 2.0 niet alleen een winterjas, maar ook een regenjack en windstopper in één. Let daarbij wel dat het écht een winterjas is, je kunt hem dus dragen op koude en natte dagen vanaf 10 graden in het najaar/winter. Als de temperatuur hoger is dan is deze jas echt te warm.

MAAP APEX 2.0

€335,-
9.2

Winddichtheid

10.0/10

Waterafstotend

10.0/10

Waterdichtheid

9.0/10

Afwerking

9.0/10

Comfort

8.0/10