/Michiel Maas – De leukste fietsende instagrammers van de BeNeLux

Michiel Maas – De leukste fietsende instagrammers van de BeNeLux

In deze serie interviewen we de leukste fietsende instagrammers van de Nederland en België. Er zijn zulke leuke accounts die je als wielerliefhebber op Instagram kunt volgen. Volgens ons zijn de leukste accounts de persoonlijke accounts waar echte mensen achter zitten, niet de bedrijven. Via Instagram leer je hen een beetje kennen, maar niet helemaal. Via deze serie artikelen leer je de mensen achter de leukste Instagram accounts beter kennen.

Dit keer Michiel Maas, op instagram bekend als @maasrides. De eerste keer dat ik Michiel tegen kwam op Instagram was ik onder de indruk van zijn prachtige foto’s en het viel me op dat ik veel weggetjes die hij fotografeerde bij mij in de buurt waren. Ik woon zelf in de buurt van Utrecht en ik zag dat zijn foto’s vaak van paadjes en plekjes waren waar ik zelf ook regelmatig rijd. En dat zijn foto’s mooi zijn is niet zo maar. Hij is professioneel fotograaf en bedrijven uit de fietswereld huren hem regelmatig in om gebruik te maken van zijn kwaliteiten.

1. Hoe ben je voor het eerst in aanraking met wielrennen gekomen?

Mijn eerste aanraking met wielrennen was nogal een samenloop van omstandigheden. In 2014 vond mijn vriendin de oude Batavus van haar vader onder een laag stof. In eerste instantie zou zij hierop gaan fietsen, alleen was deze te groot voor haar. Zodoende belande ik op die fiets. Een stalen ding met tube shifters in de categorie ‘op een oude fiets moet je het leren’.

Een klasgenoot van mijn toenmalige studie was al jaren fanatiek op de fiets en nodigde mij uit om een rondje te doen. Naïef als ik toen was dacht ik; hoe zwaar kan het zijn? Na jaren van niet sporten en bier drinken bleek dit toch een heel ander verhaal. Het werd een ritje waarbij na 20km elastiek de lichten al uit begonnen te gaan. In plaats van niet meer op de fiets te stappen raakte ik juist gefascineerd door het hele spelletje, het wel of juist niet kunnen volgen. Waarom is iemand nou zoveel beter? En hoe zorg ik dat ik de volgende keer op z’n minst het wiel kan houden.

Paralel hieraan begon ik met mijn eerste baan na het afronden van mijn studie. Ik ging werken als grafisch vormgever en fotograaf bij een social media bureau voor topsporters. Ik had nog nooit een serieuze fotoshoot gedaan en werd vervolgens naar Spanje gestuurd om Bauke Mollema een aantal dagen te volgen. Om Bauke daar te zien trainen, de toewijding, het plezier en de snelheid waarmee hij zowel omlaag als omhoog reed, was voor mij een inspiratie en katalysator om zelf meer te gaan fietsen. Fast forward naar 2020 en ik ben er niet meer vanaf te slaan.

2. Waarom fiets je nu? Heb je specifieke doelen of fiets je ‘voor de lol’?

Ik fiets vooral omdat het mij heel gelukkig maakt. Het houdt mij fit, ik ontdek nieuwe plekken en kan tegelijkertijd mijn hoofd leegmaken. Als ‘laatbloeier’ op de fiets heb ik geen aspiraties om specifieke prestaties neer te zetten. Al vind ik het stiekem toch wel leuk om elk jaar beter te worden en meer kilometers te maken.

3. Waarom deel je jouw fietsavonturen op Instagram?

In het begin gebruikte ik Instagram om van alles en nog wat te posten. Toen ik éénmaal hooked was aan het fietsen en ook mijn werk als fotograaf zich steeds meer op dit vlak begon af te spelen, ben ik als experiment bijna alleen nog maar fiets gerelateerde foto’s gaan posten om te kijken wat dit zou doen met het aantal volgers. De algoritmes waren toen nog niet zo killing dat je volledig één moest zijn met je telefoon en zo kwamen er best wat volgers bij.
Naast dat het voor mij dient als portfolio, vind ik het nog steeds een leuke plek om mijn eigen fietsavonturen en mooie plekjes te delen met de online fietscommunity

4. Heb je een specifieke fotografie of film stijl die je gebruikt?

Wat ik het leukst vind om te doen is fly-on-the-wall stijl fotografie op events en tijdens het volgen van atleten. Hier voel ik mij erg in thuis. Niet te gelikt, maar juist een hele pure en vaak registrerende stijl.
Voor Instagram schiet ik ook soms gewoon met de telefoon. De kwaliteit van die camera’s is de afgelopen tijd zo goed geworden, dat ik ook minder geneigd ben om een systeem- of compactcamera op de rug te gooien. Zeker op groepsritjes als iedereen met het mes tussen de tanden loopt te koersen heb ik niet zo’n behoefte aan extra gewicht of een klapperende camera op de rug. 😉

5. Wat is de leukste reactie die je hebt gehad via Instagram?

De leukste reacties zijn toch wel indirect via Instagram; mensen die je tijdens events of groepsritjes aanspreken en vervolgens zeggen ‘Hey jij bent toch van die mooie foto’s?’. Daar word ik wel gelukkig van.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Michiel Maas (@maas.rides) op

6. Wat het leukste dat je hebt meegemaakt dankzij Instagram?

Instagram heeft zeker bijgedragen aan het binnenhalen van klussen. Ik heb het geluk dat ik van twee hobby’s mijn werk heb kunnen maken, dus werk binnenhalen via Instagram staat wel op een goede 1e plek qua leuke ervaringen.

7. Wat is jouw favoriete plek om te fietsen. Van welke straat, heuvel of dijk geniet jij telkens weer?

In de eigen omgeving is dat denk ik toch wel de Defensieweg in combinatie met de Autoweg. Een supermooi stukje Heuvelrug, waarbij de Autoweg op warme dagen voelt als een (veel te kort) stukje buitenland.

8. Indoor trainen of outdoor trainen? En waarom?

Outdoor, altijd. Ook al heb ik vaak op het punt gestaan om een indoor trainer aan te schaffen, fiets ik toch liever buiten. Liever door kou, weer en wind dan naar een digitaal scherm zitten koekeloeren.

9. Welke gebied in de BeNeLux zouden mensen echt moeten ontdekken?

Ik ben vorig jaar voor het eerst met vrienden een weekendje naar Luxemburg geweest, regio Diekirch en Vianden. Ik ben erg fan van klimwerk, en dat kan hier prima! Het asfalt ligt er ook heel goed bij, wat het fietsen een stuk comfortabeler maakt en de afdalingen leuker en veiliger.