/Op welk verzet fiets je het makkelijkst de Ventoux op?

Op welk verzet fiets je het makkelijkst de Ventoux op?

Het moment is eindelijk daar. Na maanden trainen, voorpret en afzien in de heuvels van het vlakke land sta je met je racefiets in Bedoin, aan de voet van de Mythische Mont Ventoux. Je kijkt nog eens naar je fiets, hij is in perfecte conditie. Maar, welke versnellingen heb je nu nodig om deze berg goed te kunnen beklimmen? Daar is geen eenduidig antwoord op, maar we proberen het toch.

De nachtmerrie van iedere wielrenner op de Mont Ventoux is dat zijn verzet te zwaar is. Desalniettemin kun je op drukke dagen het aantal wielrenners dat al na een kilometer of 5 naast hun fiets staat niet meer tellen. De juiste keus in het verzet is dus enorm belangrijk om deze klassieke fout te voorkomen.

Bergverzet

De moderne groepsets zijn uitgerust met 11 versnellingen aan de achterkant. Voor het beklimmen van de Mont Ventoux is het belangrijk dat je goed licht kunt trappen. Waar je bij het voorblad dan minder tandjes nodig hebt, heb je bij de cassette aan je achterwiel juist een zo groot mogelijk aantal tanden nodig om lichter te kunnen trappen.

Met welk verzet ga ik het beste omhoog?

Om de berg op een fijne manier op te fietsen wil je een soepele cadans houden van rond de 80-90 omwentelingen per minuut. Op het moment dat je een triple voorop hebt dan kun je dit in de meeste gevallen wel halen, doordat je erg licht kunt trappen. De meeste mensen zullen dan zelfs nog een tandje over kunnen houden. Bij het monteren van een compact loop je het risico dat je een te groot voorblad of een te kleine cassette hebt gemonteerd. Let dus erg goed op de verhoudingen pas je versnellingen vóór vertrek naar de Mont Ventoux aan naar de juiste verhoudingen. Onderstaand een indicatie van de lichtste versnelling die je gemonteerd moet hebben in verhouding tot hoe goed je getraind hebt

Beginner: Triple | 32 – 30
Gevorderd: Compact | 34 – 30/32
Heel erg hard getraind: Compact | 39 – 28/30

Triple of een Compact?

Als je al eerder in het hooggebergte hebt gefietst dan kun je dit zelf prima inschatten. Op het moment dat je erg getraind bent kun je prima met een compact voorblad de berg op. Als je voor het eerst tegen een col van dit formaat gaat fietsen, kies je het beste voor drie voorbladen. Hierdoor heb je een ruimere keus in versnellingen en zal het minder snel voorkomen dat je tijdens de beklimming te zwaar trapt of zelfs af moet stappen.

Qua aantal tanden kun je voor het het voorblad het beste kiezen voor een laag aantal. Bij een triple is het binnenste blad al geschikt om de meest steile stukken mee te beklimmen, bij een compact kun je hier nog in kiezen. Het binnenblad heeft daar vaak standaard 39 tanden. Voor het beklimmen van de Mont Ventoux zou je er voor kunnen kiezen om het binnenblad te vervangen met voor een blad met 34 tanden.