Met de opkomst van slimmere fietstrainers, die kunnen worden aangesloten op de laptop, tablet of smartphone, wordt binnen trainen steeds populairder. Zeker in een landen als Nederland en België biedt dit een goed alternatief om in de winter toch fit te blijven zonder het risico om elke week een verkoudheid op te lopen.
De laatste twee jaar zijn er dan ook flink wat slimme fietstrainers op de markt gebracht waarbij de prijs kan variëren van 250 euro (Tacx Satori Smart) tot bijna 1300 euro (CycleOps Hammer/Tacx Neo Smart). Met name de zogenoemde ‘Direct Drive’ trainers, waarbij de fiets zonder achterwiel op een op de fietstrainer gemonteerde cassette plaatst, zitten in deze hoge prijs categorie. Aangezien wij begrijpen dat je voor dat geld ook bijna een nieuwe fiets kan kopen testen wij deze winter voordeligere ‘wheel-on’ trainers welke minstens zoveel trainingsmogelijkheden bieden.
Over Bkool
Naast de bekende merken zoals Tacx, Wahoo en Elite doet sinds enkele jaren ook Bkool mee op de fietstrainer markt. Hoewel in Nederland nog relatief onbekend, is het Spaanse merk Bkool ondertussen een aardige reputatie op aan het bouwen. Bkool heeft meerdere generaties fietstrainers ontwikkeld waaronder de Bkool Smart Go, de Bkool Smart Pro en de binnenkort te releasen Bkool Smart Air. Met de recente release van de Bkool Smart Pro 2 is er een geduchte concurrent voor de Wahoo Kickr Snap en de Tacx Bushido Smart.
De Bkool Smart Pro 2 is een slimme ‘wheel-on’ fietstrainer en wordt aangesloten op stroom en verbindt je vervolgens via ANT+ of Bluetooth met je laptop, tablet of smartphone. Bij deze fietstrainer wordt standaard een ANT+ dongle, een snelspanner en een voorwielsteun meegeleverd. Wielmaten van 20 inch tot 29 inch kunnen op deze trainer worden aangesloten waardoor zowel mountainbikes als racefietsen kunnen worden gebruikt.
Daarnaast heeft Bkool haar eigen software, de Bkool Simulator. Bij aanschaf van een Bkool fietstrainer ontvang je 3 maanden tot een jaar gratis het gebruik van de Bkool Simulator. Daarna kost het gebruik van Bkool Simulator 10 euro per maand.
Installatie
De Bkool Smart Pro 2 wordt in de doos geleverd in twee delen, het weerstandsgedeelte en het frame/wielbevestigingsgedeelte. Er is geen handleiding voor nodig om deze twee delen aan elkaar te bevestigen en vervolgens de twee schroeven welke de snelspanner klemmen in elkaar te draaien. De gehele installatie van de bijbehorende Bkool Simulator software duurt langer dan de installatie van de trainer zelf.
Stabiliteit
Deze fietstrainer zal qua ruimte niet meer of minder ruimte innemen dan andere fietstrainers, maar de telescopische poten van het frame zorgen wel voor extra stabiliteit tijdens de training en voor een ruimtebesparing wanneer deze moet worden opgeborgen. Ondanks dat de Bkool Smart Pro 2 ‘slechts’ 14,5 kilo weegt is deze door de telescopische poten toch zeer stabiel. Als de poten echter niet zijn uitgeschoven is de trainer wel een beetje wankel.
Vermogen
De Bkool Smart Pro 2 kan een wattage tot 1200 Watt aan. Hoewel dit bijvoorbeeld minder is dan de 1500 Watt van de Wahoo Kickr Snap is het maar de vraag hoe vaak je op een fietstrainer (of zelfs buiten) deze wattages zal halen. Aangezien het sprinten op een fietstrainer toch altijd wat ongemakkelijk aanvoelt zal het maximum van 1200 Watt voor de meesten ruim voldoende zijn.
Dankzij de zeer sterke elektrorem kunnen er stijgingspercentage tot 20% worden gesimuleerd. Buiten op de weg is dit al geen pretje maar de Bkool Smart Pro 2 geeft je zo wel genoeg mogelijkheden op zeer veel (virtuele) parcoursen te trainen zonder dat de trainer je in de steek laat.
Een minpuntje is echter dat de ingebouwde vermogenssensor niet heel nauwkeurig lijkt te zijn. Het vermogen lijkt veel te fluctueren waardoor het soms moeilijk is een steady wattage te trappen. Met het geluk om ook vermogensmeter op onze fiets te hebben welke ook makkelijk kan worden aangesloten met de Bkool Simulator en Zwift was dit ‘probleem’ voor ons echter makkelijk te omzeilen. Hierbij moet moet gezegd worden dat er geen grondige vergelijking is gedaan naar het verschil tussen de twee sensoren. Wellicht dat we al een voorkeur hebben naar de data van onze eigen vermogensmeters, aangezien we daar het hele jaar door op vertrouwen.
Geluid
Een belangrijk aspect van elke fietstrainer is het geluid dat wordt geproduceerd. Bkool profileert de Bkool Smart Pro 2 als een stille trainer maar met een vergelijkbare trainer als de Wahoo Kickr Snap valt dit wel mee. Zeker met een stille fietstrainer als de Tacx Neo Smart valt elke andere fietstrainer in het niet. Echter, de deze fietstrainer valt zeker niet te kwalificeren als een luidruchtige trainer en de buren of huisgenoten zullen meer last hebben van de wasmachine die op 1400 toeren centrifugeert dan dat jij met 35 km/u over Watopia vliegt.
Gevoel
Een enorm pluspunt aan de Bkool Smart Pro 2 is de overgang tussen verschillende weerstanden. Hoewel het altijd moeilijk is om fietstrainer te vergelijken met het fietsen buiten is de omschakeling tussen verschillende stijgingspercentages en wattages zeer geleidelijk maar niet traag. Hierdoor is de omschakeling van het vlakke naar een klim, van klimmen naar afdalen, of het profiteren van het (virtueel) uit de wind rijden zeer prettig en goed op te anticiperen.
Bkool Simulator
In Bkool Simulator heb je alle mogelijkheden om je fietstrainer ten volle te benutten. In de BKool Simulator is het mogelijk om verschillende routes met video rijden, meedoen aan een trainingsklas, je eigen training opzetten of wedstrijden rijden op de wielerbaan. Dit alles kan ook online met en tegen andere gebruikers van de Bkool Simulator. Het is ook mogelijk om je eigen routes in 2D, 3D en met video te creëren. Hoewel de mogelijkheden uitgebreid zijn en de Bkool Simulator goed werkt mist de Bkool Simulator toch de funfactor die Zwift wel heeft. In de Bkool Simulator houd je het gevoel dat je op jezelf bent aangewezen ook al is mogelijk om online met anderen te fietsen. Als je dit geen probleem vindt is de Bkool Simulator perfect maar voor het ‘sociale’ aspect gaat de voorkeur duidelijk naar Zwift.
Samenvatting
Al het bovenstaande in overweging nemende zijn wij zeer te spreken over de Bkool Smart Pro 2. De meegeleverde ANT+ dongle, snelspanner, voorwielsteun en de Bkool Simulator zorgen ervoor dat je meteen alles in huis hebt om te starten met trainen. Daarnaast is de fietstrainer zeer stabiel waardoor je al je kracht perfect kwijt kan. Hoewel de vermogenssensor minder nauwkeurig lijkt zorgt de krachtige elektrorem voor een soepele omschakeling tussen stijgingspercentages welke kunnen oplopen tot 20%. Hierdoor geeft het trainen op de Bkool Smart Pro 2 je een realistisch fietsgevoel.