Begin oktober, wanneer voor de meeste amateurs in Nederland het cyclocross seizoen begint kwam Hutchinson met het voorstel om de nieuwe CX-banden eens aan een goede test te ondervinden. De CX serie bestaat uit 3 varianten; de WET TRACK CX voor bij modderige omstandigheden, de TORO CX als allrounder en de BLACK MAMBA CX voor de droge omlopen. Na de extreem droge zomer lag het clubparcours er bijzonder uitgedroogd bij, dus de keuze voor de BLACK MAMBA CX was snel gemaakt.
Het dilemma: Tubeless in de cross of niet?
De band was inmiddels binnen, maar ik zat nog met een dilemma. Voor een MTB of weg band zou de keuze simpel zijn geweest, gewoon tubeless! Maar bij het veldrijden is dat toch helaas niet zo simpel. Daar ben je niet alleen op zoek naar maximale grip, maar zoek je ook wat demping in de banden voor het hobbelige gras. Dit doe je door de bandendruk te verlagen. Bij tubes kan je de bandendruk vele malen lager doen dan bij clinchers. Tubes blijven mooi rond, terwijl clinchers het risico hebben van om de velg heen te vouwen. Mocht dit laatste gebeuren, dan heb je nog altijd de binnenband die de lucht bewaard. Gebeurt dit echter bij tubeless, dan is er een groot risico dat de ‘seal’ loslaat en je band al zijn lucht verliest. Vanwege dit risico en het droge hobbelige parcours ben ik dan toch maar voor een binnenbandje gegaan.
Voor trainingsritten door het bos of over gravel had dit echter geen probleem geweest en had een tubeless setup prima gewerkt.
Omleggen van de Hutchinson Black Mamba CX-banden
Het omleggen van cyclocross banden is algemeen bekend als een hel! De grote zijwaartse kracht waar deze banden onder komen te staan, in samenwerking met de lage bandenspanning zorgt ervoor dat ze bijzonder strak en stevig op de velg moeten liggen. Een slappe band wil je absoluut niet hebben, maar om zo’n strakke band erop te krijgen… POEH! Geen makkie.
Wij bij cyclingreview hanteren de volgende werkwijze. Allereerst moet je hiervoor een moment inplannen en dan wel ruim voor je wedstrijd. Je hebt je tijd namelijk nodig en haast en stress zullen alleen maar averechts werken. Mocht je de mogelijkheid hebben, laat de banden dan eerst een nachtje oprekken op een oude velg. Alle beetjes helpen dus zet ze lekker binnen bij de verwarming dan in de koude schuur. Mocht je geen oude velg hebben, leg de banden dan alsnog een tijdje bij de verwarming.
Dan de zware klus. Tip: Begin hier alleen aan op een goeie dag met voldoende geduld. Begin met het omleggen van de band. Het begin gaat altijd voortvarend, maar het venijn zit hem in de staart. Zorg dan ook dat je voor dit laatste stuk een extra paar handen hebt, om de band erop te krijgen. Geef hierbij niet te snel op, onze ervaring is: de aanhouder wint!
Ligt de band er uiteindelijk op? Mooi, maar dan ben je er nog niet. Pomp de band op tot een maximum van 4 bar en draai het wiel een rond in je handen. Loopt de band keurig rond zonder hobbels? Dan ben je klaar, maar vaak is de band toch niet helemaal goed in de velgrand gesprongen en rij je op een ei in plaats van een mooi rond wiel.
Wij zouden Cyclingreview niet zijn als wij ook daar niet een oplossing voor hebben! Pak een schone doek en een busje WD40 of een andere vorm van siliconenspray. Maak de doek nat met de spray, laat de band weer helemaal leeglopen en neem de natte doek met je vinger langs de binnenkant van de velgrand. Helemaal rond en aan beide kanten van het wiel. Pomp hierna de band nogmaals op tot zo’n 4 bar en check nogmaals de ronding van de band. Blijft deze stappen herhalen tot de band helemaal rond is. Ons heeft deze truc nooit teleurgesteld, maar het heeft wel eens 2 à 3 keer nodig.
De eerste indruk
Op het eerste oog valt het op dat het profiel van de Black Mamba CX allesbehalve grof is. Er zit een duidelijk profiel op, maar de diepte van de noppen is minimaal. Vergelijkbaar met de bekende zandbanden. Een snelle band dus met voldoende grip in droge omstandigheden. Wat mij enige zorgen baarden was dat ook aan de zijkant de noppen minimaal zijn. Voor zand of strakke gras of bospaden perfect, maar bij een schuivende bovenlaag kunnen de grove noppen nogal eens je redding zijn. Tijd om het eens te gaan ervaren.
Tijd om bandjes op de proef te stellen
De Black Mamba CX-banden stelden mijn verwachtingen niet teleur. Snelle banden die niet onderdoen voor de vergelijkbare concurrenten en je voelt aanzienlijk minder weerstand dan het bekende allround profiel waar ik normaal op rijd. Daarnaast heeft de band meer dan voldoende grip op droge ondergrond. Versleten grasstroken en zand is ideaal, maar ook in het bos komt de band prima uit de verf. Waar de band zijn zwakke plek heeft is de schuivende/losse ondergrond. Veldrijden is het opzoeken van grenzen en soms ga je daar net over en glijd je weg. Bij vele profielen wil de band op de zijnoppen dan ineens weer happen en blijft het bij een slippertje. Bij de Black Mamba’s betekent glijden ook echt glijden en moet je een voetje paraat, anders lig je. Een band dus voor specifiek droge omstandigheden, want zodra de druppels vallen gaat het je secondes kosten. Niet gek natuurlijk, dat is typisch veldrijden.
Zijn ware aard… gravel!
Naast het veldrijden wordt Black Mamba CX-band ook aangeprijsd als gravelband en misschien ligt daar wel de ware aard van het beestje. De meeste gravel ritten worden toch met een iets anders intensiteit verreden dan een veldrit en dat maakt deze band een stuk veelzijdiger. Weinig weerstand om die langere afstanden lekker weg te malen, terwijl het profiel meer dan voldoende grip geeft om de gravel bochten met gepaste snelheid veilig door te komen. Hier komt de meerwaarde van de tubeless optie dan ook meteen weer bovendrijven. Door zijn 34mm is hij breed genoeg om het een comfortabele rit te maken, maar toch weer smal genoeg om een lekkere snelheid te ontwikkelen. Na aardig wat kilometers over de onverharde paden van de Utrechtse Heuvelrug kan ik dan ook niet anders zeggen dat deze band zich hier uitstekend voor leent.
Extraatje
Mocht je voor de verandering eens geen gravel- of veldrit hebben, maar een afspraak hebben voor een ronde op de weg en na een koude nacht is er kans op gladheid? Met je hard opgepompte 25mm bandjes blijft dat toch altijd een risico. Met een centimeter meer en een wat lagere bandendruk zijn dit ideale bandjes om toch met verminderd risico de weg op te gaan.
Conclusie
Ideaal als gravelband die ook lekker gaat op het asfalt, perfect in combinatie met tubeless. Nit geschikt voor het ruigere off-road werk. Daarnaast is het een specialistische band voor het veldrijden. Alleen geschikt op harde, droge ondergronden of zand, maar dan zouden wij de tubes of clincher variant adviseren.