/Product Review: Hutchinson Fusion 5 Tubeless Ready 11 Storm

Product Review: Hutchinson Fusion 5 Tubeless Ready 11 Storm

Ik had op zolder nog een setje tubeless ready wielen staan, maar had daar tot nu toe altijd gewone binnenbandjes op gemonteerd. Toen Hutchinson mij vroeg om de Fusion 5 Tubeless Ready banden te testen leek me dat eens een goede test voor zowel de banden als mijn ervaring met tubeless in het algemeen.

Omleggen van de Hutchinson Fusion 5 Tubeless Ready banden

Er zijn een aantal merken buitenbanden die ik, als het even kan, vermijd omdat het enorm lastig is om ze om de velgen te leggen. Omdat ik nogal ongeduldig ben, kan dit tot grote frustratie leiden. Mijn angst was dan ook groot toen ik van vrienden te horen kreeg dat tubeless ready banden nóg strakker in de velg vallen dan normale vouwbanden. En ik moet zeggen, hier is niet aan gelogen, mijn eerste ervaring met de Hutchinson Fusion 5 Tubeless Ready banden waren uiterst pijnlijk en frustrerend. Ik denk niet dat het specifiek aan deze banden lag, maar aan het feit dat het tubeless ready banden zijn. Desalniettemin stond ik op het punt de banden weer terug te sturen naar Frankrijk, waar ze vandaan kwamen. Uiteindelijk is het gelukt, maar het koste me at bloed zweet en tranen.

Tubeless Ready

Om het gehele systeem tubeless ready te maken zit in het pakket een speciaal ventiel bijgeleverd die je er, bij gebrek aan binnenband, los in stopt. Doordat mijn tubeless ready wielen hoge velgen zijn moest ik nog losse ventielen bij bestellen om het geheel aan de praat te krijgen. Houd bij het bestellen dus rekening met je velghoogte, zodat het juiste ventiel wordt bijgeleverd! Nadat de banden er om lagen en het ventiel er in zat was het tijd om met de bijgeleverde Hutchinson Protect’air Max Sealant het geheel beter lekbestendig te maken. Het toevoegen van het ‘anti-lek middel’ gaat eenvoudig via het ventiel. Let wel op dat je er geen rotzooitje van maakt, ik maakte uiteraard de beginnersfout, waarbij er na het aanbrengen van de Een paar het wiel draaien zodat de vloeistof zich verspreid en we zijn klaar om te pompen. Met een Co2 patroon komt er in korte tijd veel lucht in de band en hoor je band als het ware in de velgrand ‘klikken’. Dit is het teken dat de band mooi luchtdicht in de velg zit.

Minder bar in de bandjes

Tijd om te gaan fietsen! We nemen de fiets mee naar buiten en trotseren het koude, slechte Nederlandse winterweer. Een ideale test, zeker omdat ik in deze periode van het jaar normaal gesproken vaak lek rijdt. Het grote voordeel van tubeless banden is dat ik kan rijden met minder bar in mijn wielen en hierdoor dus meer grip heb. Een verschil dat duidelijk te merken is, al voelt het elke keer wel erg raar om slecht 6.5 bar of minder in mijn banden te pompen. in bochten en ruige stukken wegdek rijdt het echter zeer comfortabel en doen de banden uitstekend hun werk.

Lek!

Het is me na ruim 250 kilometer nog niet overkomen, maar wat nou als ik lek krijg met de band? Een klein gaatje zal zo snel mogelijk van binnenuit gedicht worden door de ‘anti lek laag’. Hierdoor verlies je wel wat druk in je banden, maar meestal zit er voldoende in om naar huis te rijden en kun je met je handpomp ‘bijtanken’. Als je je band echt kapot rijd heb je wel een probleem, voor de zekerheid heb dan ook altijd alsnog een reservebinnenband bij me, zodat ik die er in kan doen mocht dat het nodig zijn.

Conclusie

Na iets meer dan een uur lag de eerste band om zijn wiel. Na anderhalf uur had ik beide wielen voorzien van nieuwe banden. Dit duurt natuurlijk veel te lang. Dit had er wellicht ook mee te maken dat dit de eerste keer voor mij was dat ik tubeless banden ging installeren maar desalniettemin is dat natuurlijk veelzeggend over hoe lastig de banden om te leggen zijn. Wat echter blijft hangen is hoe comfortabel de banden rijden, op lage luchtdruk en met enorm hoge lekbestendigheid.

Hutchinson Fusion 5 Tubeless Ready 11 Storm

8.3

Eindoordeel

8.3/10

Voordelen

  • Hoog rijcomfort
  • Goede grip
  • Enorm lekbestendig

Nadelen

  • Zeer lastig te monteren
  • Niet de goede maat ventiel