/Rondje IJsselmeer fietsen

Rondje IJsselmeer fietsen


Let op: Vanaf 1 april 2019 is de afsluitdijk voor drie jaar afgesloten voor fietsers. Hierdoor wordt het Rondje IJsselmeer een stuk moeilijker. Je kunt hem wel rijden, maar houd er rekening mee dat je op de afsluitdijk een stuk met een pendelbus zal moeten.


Het Rondje IJsselmeer is een begrip onder fietsers. Al decennia lang stellen wielrenners zich het rondje IJsselmeer tot doel. Zo ook bij mij, mijn vader had in zijn jeugd het rondje IJsselmeer al eens gereden en voltooid. Reden voor mijn broertje en mijzelf om er ook een doel van te maken. Tijdens de voorbereidingen en de rit zelf hebben we heel wat ervaring opgedaan die ik graag met jullie deel in dit artikel waarin ik een hoop tips heb opgeschreven voor een rondje IJsselmeer op de racefiets

Een goede voorbereiding is het halve werk

Het klinkt als een enorm cliché, maar ook voor het rondje IJsselmeer is het van belang om je goed voor te bereiden. Er zijn een aantal zaken waar je van te voren goed over na moet denken anders loop je het risico dat je het rondje niet vol kunt maken. Het rondje IJsselmeer is al gauw 300 kilometer lang waardoor je op allerlei manier in de problemen kunt komen. Zo moet je rekening houden met de route, de groepssamenstelling en de spullen die je mee moet nemen tijdens de tocht.

Groepssamenstelling

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om de uitdaging solo aan te gaan, maar voor de gezelligheid en het comfort van het uit de wind zitten raad ik van harte aan om dit met een groepje te doen. De ideale groepsgrootte is wat mij betreft vier. In deze formatie kun je elkaar goed uit de wind houden en kun je ook op de soms smalle wegen een prima waaier trekken. Met minder kost het veel kracht en met meer kunnen de krachtsverschillen in de groep voor problemen, ergernissen en vertragingen zorgen.

Denk er wel goed over na wie je mee vraagt gedurende de tocht en zorg er vooral voor dat het kwaliteitsverschil in renners niet te groot is. Als de teller eenmaal richting de 200 kilometer gaat worden de verschillen tussen wielrenners snel groter als de een een veel betere conditie heeft dan de ander. Mijn tip is dan ook om je als groep voor te bereiden door gezamenlijke duurtrainingen te doen of om bijvoorbeeld een aantal weken van te voren samen een toertocht van +/- 150 kilometer als voorbereiding te fietsen.

Tijdstip

De meeste mensen kiezen er voor om de rit in de zomer te rijden en dat is logisch want dan is het over het algemeen het beste weer. Daarnaast heb je dan al een aantal maanden in prima weer kunnen trainen voor deze lange tocht. Het nadeel van de zomer is dat er dan kans is dat het erg warm is waardoor je veel vocht verliest tijdens de inspanning. Het risico bestaat dat het je niet lukt om het vocht op tijd aan te vullen en je met uitdrogingsverschijnselen niet meer vooruit te branden bent.

Het weer en de wind

De ideale dag voor een rondje IJsselmeer ziet er als volgt uit:
– +/- 20-22 graden
– Droog
– Niet te veel wind (windkracht 2 max)

Tijdens het rondje IJsselmeer fiets je veel door open gebieden met weilanden en weinig beschutting. Daarom zal je altijd last krijgen van de wind. Over het algemeen neemt de wind later op de dag toe, dus ik zou het liefst met wind tegen beginnen. In de zomer is waait het vaak Zuid-West, waardoor een start vanuit Friesland logisch is.
Een belangrijke factor waar je rekening mee moet houden is de Afsluitdijk, daar wil je graag wind mee hebben. Op basis daarvan kun je dus beslissen of je met de klok mee of tegen de klok in fietst.

Paklijst rondje IJsselmeer

– Goede verlichting (je start in het donker en komt wellicht ook weer in het donker thuis)
– Voldoende nieuwe binnenbanden (ik zou er minimaal twee per persoon mee nemen)
– Fietspompje
– Windstopper
– Klein opvouwbaar regenjasje
– Fietscomputer met GPS
– Grote Bidons
– inbussleutels/Minitool
– Voldoende eten (elk uur iets te eten, zorg voor variatie)
– Kettingpons
– Helm (Zonder helm geen fietsrit)
– Identiteitsbewijs
– Losgeld (eurootje of twintig voor nood)
– Portemonnee
– Goedgevulde zadeltas (hier ben ik normaal gesproken geen fan van, maar voor zo’n lange tocht maak ik een uitzondering)
– Mobiele telefoon (voor noodgevallen)

Routes Rondje IJsselmeer

Je kunt het IJsselmeer op verschillende manier rijden. De route die je gebruikt hangt onder andere af van de wind, maar natuurlijk ook van de plek waarvandaan je start. Met name in Flevoland kun je er daarom voor kiezen om een andere route te nemen. Afhankelijk van de windkracht en windrichting kun je er voor kiezen om dwars door Flevoland te rijden of om langs de waterkant te blijven rijden. En dan zijn er ook nog de puristen die een rondje IJsselmeer niet voldoende vinden en daarom een rondje Zuiderzee rijden, buiten Flevoland om.

Route 1: Rondje IJsselmeer, langs het water in Flevoland

Deze route is de kortst mogelijke route die je kunt fietsen. Met iets meer dan 250 kilometer kom je hier op een hele mooie dagtocht uit. Let goed op hoe de wind staat, want als je langs het water in Flevoland een harde wind tegen hebt dan kan het beter zijn om te kiezen voor route 2.


Route 2: Rondje IJsselmeer, dwars door Flevoland

Deze route is exact hetzelfde als route 1, alleen in Flevoland ga je dwars over het land. Hierdoor maak je wel meer kilometers, maar je kunt hier voor kiezen als de wind op land anders is dan aan het water. In sommige gevallen zal het op het land minder hard waaien. Hoewel er weinig beschutting is kun je je wel verschuilen acheter boerderijen en bomen.

Route 3: Rondje Zuiderzee, de zuiderzeroute
Voor de dwazen onder ons heb ik ook de Zuiderzeeroute uitgetekend.

Eigen ervaring

Dat een rondje IJsselmeer ook vooral erg leuk is zie je in onderstaande video waarin ik met een Gopro mijn eigen ervaringen met het rondje IJsselmeer heb vastgelegd. Wij hebben het rondje in augustus 2015 gereden met zes man. We zijn gestart en gefinisht vanuit Utrecht, na een volle dag op de fiets stond er 350 kilometer op de teller, met een gemiddelde van 29,8 kilometer per uur.

Wat is jouw ideale tip voor het fietsen van een Rondje IJsselmeer?