/Shimano groepen voor de racefiets: Wat zijn de verschillen?

Shimano groepen voor de racefiets: Wat zijn de verschillen?

Wat is het verschil tussen een instap groepset van Shimano en de groepsets waar de profs mee rijden? En welke Shimano groep heb ik nodig op mijn racefiets? Een van de meeste gestelde vragen in onze mailbox is wat het verschil is tussen de verschillende Shimano groepsets. In dit artikel leggen we je de verschillen uit tussen de verschillende Shimano groepsets voor de racefiets.

Over Shimano groepsets

Een groepset bestaat uit alle onderdelen die er voor zorgen dat je kunt schakelen en remmen. Onder andere je remhendels, voorderailleur, cassette en de kabels zijn onderdeel van de groepset van je racefiets. Waarom lichten we juist Shimano uit? Omdat de meeste fietsen die in Nederland en België (en over de hele wereld) worden verkocht zijn uitgerust met een groepset van Shimano. Dat betekent dat je, waar ook ter wereld, gemakkelijk aan reserveonderdelen kunt komen.

Val je tijdens een afdaling in de Alpen en is je shifter afgebroken. Geen probleem, de lokale fietsenmaker heeft hoogstwaarschijnlijk een nieuwe shifter op voorraad. Dat is het voordeel van Shimano en waarom veel mensen ook bewust kiezen voor een fiets die is afgemonteerd met een groepset van Shimano.

Welke Shimano groepset moet ik kiezen

Dat hangt helemaal van je verwachtingen en budget af. Er zijn 7 verschillende groepsets van Shimano voor de racefiets. Bij de duurste varianten krijg je beste prestaties en gaan je onderdelen het langste mee, maar aan de andere kant zijn bij de duurdere groepsets de vervangingsonderdelen ook het duurste.

Onderstaand zullen we ze om de beurt toelichten, van de beste groepset behandelen we ze steeds een stapje terug tot de instapmodellen.

Shimano Dura Ace

Shimano Dura Ace Logo

Dit is de groepset die wordt gebruikt door de profs. De lichtste materialen worden gebruikt in combinatie met de beste rem- en schakelprestaties. De Dura Ace groepset is verkrijgbaar in verschillende varianten, zowel met hydraulische schijfremmen en elektronisch schakelen. Deze groep zit op de duurste fietsen die kunt kopen, vanaf €5.000,- tot ver boven de €10.000,-.

Je kiest deze groep vooral als je gaat voor een zo laag mogelijk gewicht, in alle onderdelen zit carbon verwerkt en het metaal is tot een minimum beperkt. Het levert echter wel een dilemma op; Als je voor de allerlichtste variant wil gaan kies voor de variant met velgremmen en mechanisch schakelen. Nadeel daarvan is dat dit ‘verouderde’ technieken zijn. Maar het is nu eenmaal zo dat hydraulische schijfremmen en elektronisch schakelen op dit moment nog niet zo licht gemaakt kunnen worden als hun mechanische tegenhangers.

Shimano Ultegra

Shimano Ultegra Logo

Als je op zoekt bent naar supergoede rem- en schakelprestaties, maar wil je niet de hoofdprijs betalen? Dan kies je voor de Ultegra groep. Deze groep zit standaard uitgerust op fietsen vanaf ongeveer €2.500,-. Het is een super populaire groep, omdat het een goede prijs/kwaliteit verhouding heeft voor de ervaren fietser. Als je je eerste fiets koopt is een Ultegra groepset wellicht iets te veel van het goede maar iemand die meerdere keren per week fietst merk je het verschil met de goedkopere groepsets. Het schakelt soepeler en de onderdelen zijn duurzamer, dus hoeven ze minder vaak vervangen te worden.

Er is nog wel een hoop variatie mogelijk, je kunt namelijk kiezen of je de groep wilt hebben met Di2 (elektronisch schakelen) en/of hydraulische schijfremmen. Dit is bij Shimano de goedkoopste groepset met elektronisch schakelen. Als je dit dus wilt hebben, heb je minimaal de kwaliteit van een Ultegra groepset nodig.

Shimano 105

Shimano 105 Logo

Dit is met afstand de groepset met de beste prijs/kwaliteit verhouding voor de gemiddelde fietser. De klassieker voor iedereen met een racefiets, er is geen wielrenner die nooit op een fiets heeft gereden die met Shimano 105 is afgemonteerd. Met deze groep ben je verzekerd van uitstekende schakel- en remprestaties voor een interessante prijs. Ideaal voor je eerste of tweede fiets. Deze groepset zit op fietsen vanaf €1.000,-.

Wat interessant is, is dat deze groepset nu ook verkrijgbaar is in een variant met hydraulische schijfremmen. Hiermee ben je bij ieder weertype verzekerd van dezelfde remprestaties en heb je een fiets die is uitgerust met de nieuwe standaard.

Bonus: Shimano GRX

Shimano GRX Logo

De nieuwste groepset van Shimano is de GRX groepset. Deze groepset heeft Shimano speciaal ontwikkeld voor gravelbikes, maar deze groepset zit bijvoorbeeld ook op veel vedritfietsen. Wat deze groepset uniek maakt is dat het een combinatie is van een groepset voor een racefiets en een groepset voor een mountainbike.

Zo kun je kiezen voor een enkel voorblad, maar is er ook een dubbel voorblad mogelijk. Op de achterderailleur zit de zogenaamde SHADOW RD+ techniek verwerkt. Die voorkomt ‘geklapper’ van de ketting op onverharde wegen. De GRX groep is standaard voorzien van hydraulische schijfremmen en je hebt de optie om te kiezen voor elektronisch schakelen (Di2).


Let op: Er is een GRX 600-serie en een GRX 800-serie, waarbij de GRX 800-serie de betere, lichtere versie is. Niet alle fietsen die zijn afgemonteerd met GRX zijn dus hetzelfde!


Shimano Tiagra

Shimano Tiagra Logo

Als je voor het eerst een racefiets in de winkel koopt dan is de kans groot dat je kijkt naar een racefiets die is afgemonteerd met de Tiagra groepset. Deze groepset wordt veel verkocht op instapmodellen, van nature de meest verkochte fietsen. Over de kwaliteit valt te twisten, een 105 groepset is voor iedereen merkbaar beter, maar daar hangt voor een beginnende wielrenner een hoger prijskaartje aan. Ook is deze groep voorzien van slechts 10 versnellingen achter, in plaats van de standaard 11 versnellingen achter bij de groepsets hierboven.

Uniek aan deze groepset is dat de shifters ook te krijgen zijn voor mensen met kleine handen. Bijvoorbeeld vrouwen of kinderen met kleinere handen. Hierdoor kan iedereen met goede grip fietsen. Ook heb je de mogelijkheid om voor een kleiner voorblad te kiezen, met een verhouding van 48/34 verminderd de afstand tussen het grote en het kleine blad tot 14 tanden, waardoor minder compensatieverschuivingen nodig zijn bij de achterste cassette. De Tiagra-groep is daarmee geschikter voor beginnende wielrenners die niet zo’n enorm voorblad nodig hebben.

Shimano Sora

Shimano Sora Logo

Met 9 versnellingen op de cassette heeft de Shimano Sora groep een nog kleiner bereik qua versnellingen. Dit is voor de doelgroep niet een enorm groot probleem, aangezien dit ook een groepset is die veelal wordt gemonteerd op instapmodellen. De looks zijn goed uit, de uitstraling is hetzelfde als de Shimano 105 groepset. De schakelprestaties zijn prima. Maar wij zouden met de groepset niet naar de bergen gaan. Allereerst omdat er te weinig versnellingen op zitten om goed mee te kunnen klimmen, maar ook het dalen op hogere snelheid zou voor een ons een risico zijn. De duurdere groepsets zijn hierin merkbaar beter voor iedereen.

Shimano Claris

Shimano Claris Logo

Qua schakel- en remprestaties is deze groepset goed te vergelijken met de Shimano Sora groep. Het verschil zit hem in het aantal versnellingen. De Shimano Claris groepset heeft slechts 8 versnellingen achter, waardoor je een nog kleiner bereik hebt met je versnellingen.