/Strava, meten is weten of onzin van de bovenste plank?

Strava, meten is weten of onzin van de bovenste plank?

Strava. Nog nooit heb ik zo veel discussie gehoord over een online tool als over Strava. Of eigenlijk is er niet echt een discussie, want degenen die het gebruiken zijn er helemaal weg van en degenen die het niet gebruiken snappen het niet, willen er niks van weten en hebben in ieder geval niet het idee dat ze iets missen.

Wat is Strava?

Even terug naar het begin. Want wat is Strava eigenlijk?
Met de moderne techniek in mobiele telefoons en kilometertellers kun je niet alleen bijhouden hoe hard je hebt gefiets, maar via GPS kun je ook je exacte locatie bijhouden. Hierdoor kun je achteraf precies zien waar je gefietst heb. Er zijn ontelbare tools, apps en websites die dit bij kunnen houden, maar het uitdagende en verslavende aan Strava zijn de zogenaamde segmenten. Een heleboel scherprechters, zoals bijvoorbeeld de Amerongse berg op de Utrechtse Heuvelrug of de vijfsterren kasseistrook Carrefour de l’Arbre uit Parijs-Roubaix worden als segement aangemaakt. Van iedereen die over dat specifieke segment is gefietst wordt en ranking opgemaakt. Op die manier kun je jezelf vergelijken met de profs, met je vrienden en/of je voortgang bekijken ten opzichte van vorige passages aan het segment.
Dit geeft een hele nieuwe dimensie aan het trainen op de openbare weg. Voor sommigen zit een rustige duurtraining op een lage hartslag er niet meer in, omdat ze continue op jacht gaan een betere tijd op hun favoriete segementen.

Eigen ervaring met Strava

Ik ben zelf vrij enthousiast gebruiker van Strava, maar kan nog wel rustig een duurtraining van meerdere uren fietsen zonder me opgejaagd te voelen over de persoonlijke records die ik misloop. Maar op andere trainingen zet ik mijn target op een bepaald segment en ga ik voluit op een aantal vooraf bepaalde segmenten. Dit zijn perfecte intervaltrainingen waar je ook beter en sneller van wordt.

Naast de routes en segementen vind ik het interessant om te zien welke hartslag, pedaaltred en (vooral!) wattages ik haal op bepaalde segmenten. Ik ben vrij analytisch ingesteld en op deze manier kan ik de prestaties in een goed perspectief zetten. Ik kan namelijk best een dik persoonlijk record rijden op een bepaald segment, terwijl ik dat nooit had kunnen doen als ik geen wind mee had. Als ik dan kijk naar mijn hartslag en wattages geeft dat een veel betere indruk van de prestatie.

Het gevaar van Strava

Er zitten meerdere gevaren aan Strava. Niet alleen de eerder genoemde verslavende factor speelt een rol, waardoor je onverantwoord kunt gaan trainen. Het grootste gevaar zit hem in segmenten in een afdaling. Er zijn al meerdere mensen bij ongelukken betrokken die zo hard mogelijk van een berg of heuvel naar beneden wilden gaan en daarbij ongeoorloofde risico’s namen waarbij er zelfs doden zijn gevallen.

In Nederland en België is de infrastructuur voor fietsers erg goed geregeld. Op de weg zijn wij vaak goed beschermd en over het algemeen kunnen automobilisten goed omgaan met de aanwezigheid van fietsers op de weg. Bij ons in de BeNeLux zijn de gevaren dan ook te minimaliseren door je hersens te gebruiken. In het buitenland zijn ze stukken minder gewend aan wielrenners en zullen segmenten niet altijd op een fietspad bevinden, waardoor de risico’s een stuk groter worden.

Hoe dan ook. Ben je benieuwd geworden naar Strava? Probeer het dan zelf uit door een account aan te maken op Strava.com.

Be Safe!