/Wat is bikepacking en wat heb ik nodig?

Wat is bikepacking en wat heb ik nodig?

Bikepacking is steeds populairder. Je leest er over in tijdschriften en je hebt vast wel een vriend of vriendin die er helemaal weg van is. Maar wat is het nou precies en wat heb je nodig voor een geslaagd bikepacking avontuur? In dit blog lees je er alles over!

Wat is bikepacking?

Met bikepacking wordt een vorm van backpacking bedoeld, maar dan op de fiets. Het komt er op neer dat iemand op de fiets en met zo weinig mogelijk bagage de vrije natuur intrekt om een bepaald land of een bepaalde regio te gaan verkennen. Het is een bijzonder sportieve manier om op vakantie te gaan en om tegelijkertijd heel veel van de natuur te kunnen genieten. Het is daarom niet verwonderlijk dat bikepacking de laatste tijd in populariteit is toegenomen. De vraag is wat je allemaal nodig hebt om te beginnen met bikepacking.

De ideale bikepacking fiets

De ideale fiets voor een bikepacking vakantie bestaat niet. Het hangt er helemaal vanaf waar je naartoe gaat en vooral op wat voor soort wegen je het meeste zal gaan rijden. Er zijn drie categorieën fietsen die het meest gebruikt worden voor bikepacking:

Als je overwegend op gravelwegen gaat fietsen, is een zogeheten gravelbike het meest geschikt. Dit is een racefiets met een vaste voorvork en met smalle banden.
Op meer ruig terrein is een echte mountainbike met een geveerde voorvork en brede banden de voor de hand liggende keuze.

Als het niet helemaal duidelijk is op welk terrein je gaat fietsen is een allround oplossing in de vorm van een zogenaamde adventurebike wellicht een oplossing, omdat deze fiets geschikt is voor verschillende soorten terrein. De adventurebike heeft een vaste voorvork en brede tot zeer brede banden.

We gaan op reis en we nemen zo min mogelijk mee

Wie op bikepacking gaat, kiest bij voorkeur voor een lichtgewicht uitrusting voor de vakantie. Minder gewicht mee hoeven nemen, betekent dat je makkelijker fietst en klimt, en dat je in geval van nood eenvoudig je fiets kan optillen om ergens overheen te dragen. Bikepacking betekent dat je de kunst van het thuislaten moet beheersen. Alleen het hoogstnoodzakelijk neem je mee op vakantie, zoals een slaapzak, een matje, een tent en wat kleding. Gelukkig zijn er de afgelopen jaren steeds meer compacte en ultralichte producten op de markt gekomen, zoals lichtgewicht tenten die slechts een paar kilo wegen.

Bikepacking fietstassen in alle soorten en maten

Het kleine beetje bagage dat je meeneemt als je op backpacking gaat, moet zo handig en zo efficiënt mogelijk opgeborgen kunnen worden. Er zijn speciale tassen op de markt die eenvoudig aan je fiets vast te maken zijn. Daarnaast kun je ook gebruik maken van de klassieke fietstassen. Als je een bagagedrager op je fiets hebt, kun je ervoor kiezen om een klassieke achtertas mee te nemen, maar dan bij voorkeur een smalle versie. Het voordeel van zo’n achtertas is dat je er veel en ook de wat grotere spullen in kwijt kunt.

Dat geldt ook voor andere mogelijkheden zoals een frametas, die op, of in de het fietsframe geplaatst kan worden. Bij futurumshop.nl is er zelfs een compleet assortiment bikepacking tassen! Voor het opbergen van de kleinere spulletjes zijn er speciale tassen die aan het stuur van je fiets bevestigd kunnen worden. Als laatste heb je natuurlijk altijd nog de mogelijkheid om zelf een klein rugzakje te dragen tijdens het fietsen.