/Wielrennen op Mallorca. Tips voor jouw fietsvakantie!

Wielrennen op Mallorca. Tips voor jouw fietsvakantie!

Als je denkt aan een fietsvakantie in Spanje, denk je al snel aan wielrennen op Mallorca. Iedereen kent wel iemand die daar eens heeft gefietst of is er zelf al eens geweest. Het prettige klimaat, de goede wegen en de uitstekende fietscultuur zorgen ervoor dat Mallorca enorm populair is voor wielrenners. Daarnaast is het ook nog eens prettig aan te reizen, met twee uur vliegen ben je in het wielerwalhalla van Europa.

Wielrennen op Mallorca

Er is geen enkele reden om niet naar Mallorca op fietsvakantie te gaan. Het is met afstand de beste locatie voor een trainingskamp van een week. Allereerst is natuurlijk het klimaat geweldig. Dat betekent dat je er ook in de winter en het voorjaar fantastisch kunt wielrennen, regelmatig zelfs met korte mouwen! Daarnaast is er een enorme diversiteit aan wegen te vinden. Je kunt gaan klimmen in de bergen in het noorden. Je kunt in het binnenland genieten van prachtige boerenweggetjes, maar je kunt ook langs de kust wielrennen, met wat wind. En het hoogtepunt voor van veel fietsvakanties op Mallorca is het rijden van de Cap Formentor.

Ideale standplaats voor een fietsvakantie op Mallorca

Ik ben nu een aantal keer naar Mallorca op fietsvakantie geweest en heb wat mij betreft het ideale gebied gevonden om te verblijven. De ideale uitvalsbasis voor een fietsvakantie op Mallorca is de baai van Alcudia. Aan deze baai is een mooi, langgerekt strand met enorm veel keuze uit hotels. Ook zijn er in dit gebied meer dan voldoende mogelijkheden om een fiets te huren. En uiteraard is het een ideale plek om verschillende fietsroutes te rijden!

Maar ook naast de fiets biedt het gebied voldoende mogelijkheden. Doordat het een toeristisch gebied is zijn er een boel restaurants op loopafstand en rijden er bussen af en aan naar de leuke dorpjes in de buurt, zoals het oude Alcudia. Met een huurauto ontdek je het gehele eiland en rijd je naar mooie, onontdekte strandjes.

Op de kaart zie je de locatie in het rood omcirkeld. Daarnaast zie je dat er een zestal plaatsen zijn omcirkeld. Deze worden hieronder uitgelicht omdat deze interessant zijn om naar toe te fietsen of om deze op te nemen in je fietsroutes.

1. Rondje Llubi

Op de eerste dag van je fietsvakantie is het goed om rustig aan te doen. Proberen te acclimatiseren op het eiland, wennen aan de temperatuur en uiteraard controleren of je fiets goed is aangekomen of dat je de juiste fiets hebt gehuurd. Een ‘rondje Llubi is dan ideaal. Via kleine landweggetjes kun je binnendoor richting het op een heuvel gelegen dorpje Muro fietsen. Vanuit daar ga je wederom via rustige binnenweggetjes naar Llubi. Op het plein bij de kerk zit s’accustic café alwaar je de koffiestop kunt houden en kunt genieten van Spaanse lekkernijen. Op de terugweg ga je binnendoor via Sa Pobla weer richting de baai van Alcudia.

Download ‘Rondje Llubi’ hier

2. Rondje Col de sa Batalla

The start of the Coll de sa Batalla at Caimari

Het dorpje Selva is de poort naar één van de fijnste beklimmingen op Mallorca: De ‘Col de Sa Batalla’. Deze klim is 8 kilometer lang en stijgt gemiddeld 5%. Je start in het dorpje Selva op een hoogte van 178 meter en stijgt naar een hoogte van 559 meter. Als je niet midden op de dag fietst is het mogelijk om in de schaduw te rijden van de bomen, waardoor je tijdens het klimmen enigszins in de koelte kunt rijden. De stijgingspercentages zijn erg fijn, deze klim is ideaal om de benen eens te testen. Boven gekomen kun je een afslag nemen naar het toeristische klooster van Lluc dat verscholen ligt in de bergen, maar dat je vanwege de vele borden niet kunt missen. Terug neem je een lange rollende afdaling over de grote weg richting Pollenca, vanuit daar rijdt je via binnendoor weggetjes weer terug naar de baai van Alcudia. Je komt terug met ruim 70 kilometer en bijna 1000 hoogtemeters in je benen!

Download ‘Rondje Col de sa Batalla’ hier

3. Soller en 4. Sa Calobra

Soller is een prachtige stad om te bezoeken met je huurauto of met de bus. Naast de grote stad is er ook een havenstadje (Port de Soller) dat je kunt bezoeken. Deze twee stadjes zijn met een eeuwenoude tram met elkaar verbonden. Als je nog iets toeristisch wil doen is dat een aanrader. Maar goed, je bent dus in Soller en je moet weer terug naar de baai van Alcudia. Dit doe je uiteraard met de fiets. Idealiter (zoals bij mij) heb je dan een lieve partner die met de huurauto terug naar het hotel rijdt, terwijl jij op de fiets stapt voor het beklimmen van twee fantastische bergen: De Puig Major en de Sa Calobra.

De Puig Major is de hoogste berg van Mallorca en de klim start direct zodra je Soller uit fietst. De 15 kilometer lange klim heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 6%, maar dat verteld niet het gehele verhaal. Hoewel het stijgingspercentage nooit (ver) boven de 10% komt is dit toch een akelige klim om te fietsen. Met name door de lengte van 15 kilometer lijkt er geen eind aan te komen. Je ziet de top ook pas laat liggen, waardoor het psychologisch geen fijne klim is om te rijden. Je weet dat je boven bent als je bij de tunnel bent.

Na de tunnel daal je een paar kilometer af om je te begeven naar de mooiste en indrukwekkendste klim van Mallorca: De Sa Calobra, officieel Col de Reis genaamd. Voordat je bij de indrukwekkende afdaling komt je eerst nog wel een kilometer of drie klimmen, bereid je daar dus wel op voor. De afdaling naar de kleine baai van Sa Calobra is een achtbaan, bedacht voor wielrenners. Je vindt alle soorten bochten, van steile haarspeldbochten tot rechte stukken waar je flink wat snelheid kunt maken.
Onderaan de afdaling wordt je in het dorpje Sa Calobra misschien verleid om een kop koffie en cake te nemen om je weer op te laden voor de klim.

De beklimming kent geen verassingen meer, je bent hem immers net zelf naar beneden gereden. Met een lengte van 9,5 kilometer en een stijgingspercentage van 7% is deze berg minstens zo te vrezen als de Puig Major. Sterker nog, na die inspanning zijn de kilometerslange stukken van 9-10% enorm vervelend. Nadat je alle steile stukken hebt doorstaan kom je tenslotte bij de wereldberoemde bocht in de vorm van een knoop. Je weet dat je bijna boven bent.

Vanaf de top van de Col de Reis is het eigenlijk een hele lange afdaling, maar vergis je niet; je moet echt nog regelmatig een kilometertje klimmen totdat je thuis komt. Je fietst de Ma-10 af en komt uiteindelijk weer via Pollenca richting de baai van Alcudia. Met 92 kilometer en bijna 2.500 hoogtemeters heb je je avondeten wel verdiend!

Download ‘Soller – Puig Major – Sa Calobra – Alcudia’ hier

 5. Cala St. Vincenc

 

Na een nogal inspannende dag van gisteren is het tijd voor een rustige herstelrit. Op de fiets kun je richting Cala St. Vincenc fietsen. Je bereikt dit kustplaatsje weer via wat rustig gelegen weggetjes en uiteindelijk daal je af richting de haven van Cala St. Vincenc. Daar lacht het helderblauwe water je tegemoet en is het tijd om uitgebreid koffie te drinken en/of te lunchen. Op het gemakje fiets je weer naar je hotel alwaar je lekker aan het zwembad gaat liggen en een welverdiend biertje besteld. Of je gaat met je huurauto naar bijvoorbeeld de verborgen baai Cala Varquez om te genieten van het strand en de rust.

6. Cap Formentor

Tijdens mijn eerste fietsvakantie op Mallorca heb ik niet te tijd gevonden om Cap Formentor te fietsen en daar heb ik enorm veel spijt van. Dit is werkelijk waar één van de mooiste wegen om te rijden op het eiland. Het asfalt is goed, de uitzichten zijn prachtig en het is voor iedere fietsers uitdagend genoeg maar wel te doen. Als je deze route wilt rijden om een goede tijd neer te zetten raad ik je aan om vroeg in de ochtend te gaan, vanaf een uur of 10 wemelt het van de toeristen die naar de mooie stranden, uitkijkpunten en de vuurtoren gaan. De bussen en auto’s zorgen er voor dat het op sommige plekken laveren is. Mocht je niet vroeg in de ochtend gaan, zorg er dan voor dat je relaxt bent en de tijd neemt. Stop eens voor een foto, kijk om je heen en geniet van de uitzichten is mijn advies.

De route zelf is ongeveer 18 kilometer heen en 18 kilometer terug. Het gaat continu op en af, dus reken er niet op dat je 30 gemiddeld kunt fietsen. De eerste klim is direct de zwaarste en langste van de gehele route, in 3,5 kilometer stijg je ruim 220 meter. Deze klim brengt je naar een uitkijkpunt waar je de karakteristieke ‘El Colomer’ rots uit het water kunt zien steken. Als je geen zin, energie of kracht hebt om helemaal tot aan de vuurtoren te fietsen is het in ieder geval de moeite waard om naar dit uitkijkpunt te fietsen.

Het grootste genieten van deze rit vindt plaats zodra de vuurtoren in zicht komt. Uit het niets doemt hij op en na een korte afdaling en een klein, venijnig klimmetje kun je uitrusten bij een restaurantje dat zich in de vuurtoren heeft gevestigd. Op de terugweg fiets je over dezelfde weg, maar de uitzichten zijn wederom fenomenaal en je zult ongetwijfeld af en toe stoppen voor foto, zodat je niet al te vermoeid weer bij je hotel aan komt en de rest van de dag heerlijk van de zon kunt genieten!

Download ‘Rondje Cap Formentor’ hier

We hopen dat je dit artikel met plezier hebt gelezen. Mocht je aanvullingen, opmerkingen of vragen hebben, laat dan gerust een reactie achter!

 

Ben je trouwens op zoek naar eens een andere afwisselende plek voor een fietsvakantie? Kijk dan eens naar Almería en lees waarom wij verliefd zijn op deze regio en hier jaarlijks een fietsvakantie naar toe organiseren.