Zoeken
Sluit dit zoekvak.
admin

24 dingen die je niet moet doen tijdens een winterrit

De winter is voor veel fietsers een ramp. Sneeuw, regen, kou, een winterdepressie. Allemaal redenen om niet op de fiets te stappen. Maar met dit winterse weer zijn er juist genoeg redenen om er juist op uit te trekken met de fiets. Pas echter wel goed, wij hebben in ieder geval 24 dingen op een rijtje gezet die je in ieder geval NIET moet doen als je gaat fietsen in de winter. Neem deze tips voor het fietsen in de winter dus ter harte!

1. Zonder verlichting op pad gaan

In de winter wordt het tegen het einde van middag snel donker. Een setje lampen meenemen is daarom essentieel. Niet alleen voor je veiligheid, maar zeker ook om er voor te zorgen dat je zelf wat kunt zien op wegen en paden die slecht verlicht zijn.

2. Een spatbord op je frame monteren, behalve als het een Ass Saver is

Cyclingreview.nl houdt niet van een vieze kont, maar vindt wel dat je er altijd stijlvol uit moet zien. Een enorm spatport aan je zadelpen monteren is daarom uit den boze. De enige manier om je kont te beschermen is met een originele Ass Saver.

3. Die extra bidon toch maar niet meenemen

Iedere normale fietser heeft twee bidonhouders op zijn frame gemonteerd. Gebruik ze dan ook. En dan bedoel ik niet voor die belachelijke bidon waar je reserveonderdelen in doet, reserveonderdelen doe je in je achterzak. Overigens houden we ons netjes aan de code en gebruiken we alleen bidons met een maximale inhoud van 0,5 liter.

4. Door een plas rijden

Door een plas rijden is als kind helemaal het einde, maar hoe langer je op de fiets zit hoe vervelender het is. Stuur daarom netjes om de plassen heen zodat degene die bij je in het wiel zit geen last heeft van het opspattende water.

5. Op een indoor trainer stappen

Een wintertraining doe je buiten. Zo’n surrogaat ervaring is nergens goed voor, tenzij je sterker, fitter en beter wil worden zonder kans te maken op ziek worden. Waar je maar zin in hebt…

6. Zonder doel fietsen

Als je in het voorjaar fietst voel je de bloemetjes en de bijtjes door je hoofd gaan, in de zomer valt er onderweg ook genoeg te zien, en in de herfst kun je ook genieten van het uitzicht. In de winter is het echter dodelijk saai. Trainen voor een doel, zoals ik dit jaar doe voor de toerversie van de Ronde van Vlaanderen, helpt je de uren door de kou heen.

7. Zonder helm de weg op gaan

This goes without saying.

8. Dat windjack toch thuis laten liggen.

Je kunt echt, maar dan ook écht, beter te veel kleding aan hebben dan te weinig. Een warm bovenlichaam zorgt er voor dat je minder snel koude handen en oren krijgt, dus neem dat windjack nou maar gewoon mee. Ik heb afgelopen jaren veel kou geleden, maar sinds ik eens die investering in een winterjack heb gedaan heb ik nergens last meer van.

9. Nog even doorfietsen als je die hongerklop aan voelt komen

Tijdens koude winterritten verbrand je lichaam enorm veel calorieën. In ieder geval meer dan in de zomer, omdat hij nu ook nog een kachel moet laten branden de jou warm moet houden. Als je eten op is en je voelt de dip komen kun je beter het dichtstbijzijnde café of supermarkt opzoeken. Een Cola en een Snickers doen wonderen en zorgen er voor dat je de laatste 40 kilometer relaxt naar huis fietst.

10. Naar Mallorca gaan om te trainen

We snappen dat je de winter wil ontsnappen door lekker in de zon te gaan trainen. Mallorca is fantastisch, maar in de winter is het er nog altijd niet superwarm. Er is zo veel meer te ontdekken in Zuid-Europa. Mocht je dus op fietsvakantie willen kijk dan eens naar een andere, minder voor de hand liggende, locatie om te gaan trainen zoals Zuid-Spanje, Zuid-Italie, Griekenland of de Canarische Eilanden.

11. Geen koffiestop maken.

Je bent gek als je tijdens je winterrit geen koffiestop maakt. In de winter train je als het goed is vooral op je duurvermogen en maak je lange ritten op een rustige hartslag waardoor de groepsritten een sociaal karakter hebben. Een koffiestop is dan een absolute must. Ook kun je gerust alleen een café binnen stappen een espresso bestellen.

12. Je fiets buiten laten staan tijdens de koffiestop

Als je met de hond gaat wandelen laat je die toch ook niet buiten staan als je koffie gaat drinken? Je bent samen op stap en dan geldt de regel samen uit samen thuis.

13. Zonder plan B op stap gaan

In de winter kan een ritje zomaar anders verlopen dan je had gepland. Het weer kan omslaan, het kan ineens donker worden, je kunt verdwalen of genadeloos hard op je kokosnoot vallen. Zorg dus altijd dat je een plan B achter de hand hebt zodat je altijd weer thuis komt.

14. Je fiets na de rit direct in de schuur zetten

Je gaat zelf toch ook onder de douche na een rit? Voordat we onze trouwe kameraad in de woonkamer aan de muur hangen (of in de schuur opbergen) maken we hem dus even netjes schoon met degelijke schoonmaakproducten.

15. Zonder handschoenen fietsen

De meest gehoorde reden waarom fietsers niet in de winter (willen) fietsen is dat ze koude handen krijgen. Zoals gezegd kun je je op de kou kleden en dat moet daarom ook gewoon doen. Steek een paar tientjes in goede handschoenen en je hebt nergens last van.

16. Zonder overschoenen fietsen.

Zie punt 15 (vervang handen voor voeten en handschoenen voor overschoenen).

17. Je binnenband vergeten

Je bent wel een enorme idioot als je vergeet een verse binnenband mee te nemen op je winterrit. De kans op lekke banden is proefondervindelijk groter dan in de zomer. Ik moet eerlijk toegeven dat ik hem zelf wel eens ben vergeten in de winter, maar dan ben ik zo blij als een kind in de speelgoedwinkel als ik zonder lekker band thuis kom. Vergeet dus niet extra binnenbanden te kopen!

18. De deur uit gaan zonder buienradar te checken

Mooiweerfietsers zijn geen fietsers en al helemaal geen wielrenners. Toch kun je best een beetje om de buien heen rijden als dat mogelijk is, dat is geen ontwijkgedrag maar gewoon slim.

19. Over een net gestrooide weg fietsen

Fietsen door strooizout (smeltende) sneeuw kan dodelijk zijn voor je fiets. Probeer te vermijden dat je door de plassen van deze vieze smurrie rijdt (zie punt 4), er zijn maar weinig middelen die er voor zorgen dat je fiets na zo’n baggerrit nog dezelfde is. Bovendien, als het vriest kun je beter op natuurijs gaan schaatsen dan fietsen.

20. Zonder reflectie de weg op gaan

Dit betekent niet dat je van lelijke reflectoren op je fiets hoeft te monteren, maar zorg er in ieder geval je goed zichtbaar ben voor je medeweggebruikers. Op de meeste winterkleding zitten reflecterende onderdelen, let daar op als je een winteroutfit koopt.

21. Zonder geld op stap gaan

De koffie die je tijdens je koffiestop koopt betaald zichzelf niet.

22. Een KOM proberen te pakken

Log voor de lol eens in op Strava en bekijk jouw target KOM(‘s). Wedden dat de snelste tijden niet in December of Januari zijn geregen. Doe dan ook niet krampachtig je best om het uiterste uit jezelf te halen. In Juli of Augustus kun je laten zien wat je waard bent.

23. Zomaar een bocht insturen

Pas op, het kan glad zijn op ’s lands wegen. In de winter schijnt het nog wel eens te vriezen waardoor wegen glad raken. Kijk dus een beetje uit als je een bocht instuurt. Dit geldt trouwens ook voor remmen, pas daar ook mee op.

24. Alleen maar op je racefiets blijven rijden

Zoek ook andere manieren om in vorm te blijven. Je kunt gaan schaatsen, hardlopen, mountainbiken, veldrijden of desnoods spinnen. Zolang je maar je uren maakt, in de winter draait het niet zo zeer om de afstand, maar om de tijd die je beweegt. Blijf die tijd dus zoeken, ook in de donkere maanden!

Volg ons
Laatste nieuws