Review Specialized Search helm – Perfecte avontuurcompagnon

De Specialized Search is DE nieuwe avonturen helm van Specialized. Deze is gebaseerd op de technologie van verschillende S-Works modellen. Een aantal technische snufjes die je graag ziet zijn de innovatieve zonnebrilhouder, die met rubberen flapjes de bril op z’n plek houdt. Daarnaast is er het FS3 Fit systeem en Occipital base adjustment, waarmee je de hoek van de helm kunt afstellen. De belangrijkste punten die we meenemen zijn ook de enorme ventilatiegaten die Specialized in deze helm heeft verwerkt. Zoals ze zelf zeggen: ‘Of je je nu klaarmaakt voor een gravelrit, in de rij staat voor een lokaal evenement of ’s ochtends naar kantoor fietst: de Search helm houdt je koel, ongeacht de bestemming.’

Ik ben met de helm op pad geweest en dit zijn mijn bevindingen.

Ontvangst

De helm komt binnen in een mooie doos. Handig zodat ie ook beschermt is tijdens transport. Het is duidelijk een helm die stijl en functie samenbrengt is. De kleur, goud/bruin, hij heeft inderdaad flinke ventilatie en het brillenopbergsysteem is ingenieus verwerkt. De helm is uitgerust met het bekende MIPS systeem, waarmee een eventuele rotatie impact wordt verminderd. Lees ook ons artikel over de verschillende systemen en wat ze allemaal voor je doen tijdens een val. Ik heb een maatje L, voor de grotere hoofden. Met 59cm omtrek, is dat wel fijn. Ik zit vaak op het randje tussen M en L, maar een grotere helm is dan wel fijn. 

Afstellen

De helm heeft een draaiwieltje achter, waarmee je de helm strakker en losser op je hoofd kunt zetten. De bandjes om de kin, dat is echter een wat uitdagender systeem. Ik wilde de bandjes iets anders afstellen, zodat ze wat beter zouden zitten bij mijn oren, maar ik heb tot op heden de gouden formule nog niet gevonden. Onder de kin klik je ‘m gewoon vast met een standaard kliksysteem en kun je de bandjes ook strakker trekken. Verder allemaal prima geregeld. 

Comfort tijdens het rijden

De helm gebruik ik zowel op de racefiets als op de gravelbike. Ik heb niet bepaald een helmhoofd. Dat is een understatement. Mijn hoofd is langwerpig, maar ook groot. Dat maakt dat ik er al snel uit zie als TOAD. Die van Mariokart inderdaad. Met deze helm is dat ook een beetje zo. Hij oogt wel een stukje slanker dan de standaard racecfietshelm die ik ook heb. Het is wel een helm die comfortabel zit. Geen snijdende bandjes, de kussentjes aan de binnenkant bieden het comfort en de dikte die je zoekt. Als je even pauze houdt, past de bril die je op hebt mooi in de ‘garage’. Het innovatieve systeem is niet voor alle brilpootjes geschikt, maar voor bijvoorbeeld mijn D. Franklin Hurricane zeker. 

Ventilatie en gewicht

De helm weegt een kleine 300 gram. Dat is wel logisch ook gezien het ingebouwde MIPS systeem. Meer bescherming staat standaard gelijk aan meer gewicht. Ik ben geen wattage zoeker en een iets zwaardere helm heeft me nog nooit tegen gehouden. Better safe than sorry. Er is wel meer dan genoeg ventilatie in de helm. Dat mag ook wel voor een Adventure gerichte helm, maar hier komt maker Specialized zijn belofte absoluut na. Ik zweet zelf vrij snel, maar ook in zeer warme temperaturen wil ik ‘m niet direct van m’n hoofd hebben. De kussentjes vangen het zweet ook prima op, maar houd er wel rekening mee dat je die bij veel gebruik in de zomer snel moet vervangen. 

Eindoordeel

Deze helm is hartstikke fijn voor mooie avonturen. Na enkele maanden gebruik, zet ik ‘m nu meestal in voor ritjes op de gravelbike. Ik heb voor mijn racefiets de keuze gemaakt voor een iets aërodynamische model. Qua pricing valt deze helm met €149,95 een beetje in het hoge midden segment. Zeker voor een helm met MIPS is het veel Value for money. En hij ziet er ook nog eens gaaf uit.

Andere helmen:

nl_NLNL