admin

Van Rysel goes cyclo North Class, a new star on the horizon?

Van Rysel heeft recent een nieuwe fiets uitgebracht die gericht is op het steeds populairder wordende cyclocross: de RCX II Pro “North Star” editie. Deze fiets belichaamt technologische innovaties en is ontworpen om topprestaties te leveren in de zware omstandigheden van cyclocross, een discipline die vraagt om precisie, snelheid en robuustheid. We bekijken hier snel eens de innovaties die Van Rysel wil aan de man brengen met deze nieuwe cyclocrosser. 

Tekst: Ralph Ornelis – Photo’s: VanRysel

Cyclocross en de eisen van de sport

Cyclocross is een unieke tak van de wielersport die plaatsvindt op modderige, vaak onvoorspelbare terreinen. Het gaat niet alleen om snelheid, maar ook om het vermogen om de fiets onder zware omstandigheden te controleren. Cyclocross-fietsen zijn speciaal ontworpen om deze uitdagingen aan te gaan. Ze moeten licht genoeg zijn om gedragen te worden over obstakels, maar tegelijkertijd sterk genoeg om te weerstaan aan de fysieke uitdagingen van het parcours. Van Rysel, een merk bekend om zijn hoogwaardige racefietsen, heeft deze kenmerken gecombineerd in hun nieuwste model: de RCX II Pro “North Star”.

De “North Star” editie van de RCX II Pro is een technisch hoogstandje. De fiets heeft een ultralicht frame dat is gemaakt van zeer hoogwaardige carbonvezels, ook wel ‘high modulus’ genoemd. Dit type carbon biedt zowel stijfheid als een laag gewicht, wat essentieel is voor snelle acceleraties en een wendbare rijervaring op lastige terreinen.

Daarnaast heeft de fiets een verbeterd ontwerp waarbij rekening is gehouden met de noodzaak om modder snel en efficiënt van de fiets te laten weglopen. Dit is cruciaal in cyclocross, waar modder zich vaak ophoopt rond de banden en het frame, wat de snelheid en controle van de fiets negatief beïnvloedt. De vernieuwde modderafvoer bij de zitbuis en achtervork draagt bij aan het verminder van dit probleem.

Prestaties en componenten

De RCX II Pro is uitgerust met een SRAM Force AXS 12-speed elektronische aandrijving, wat voor soepele en snelle schakelingen zorgt, zelfs in de zwaarste omstandigheden. Dit is vooral belangrijk bij cyclocross, waar schakelen onder hoge druk en bij veranderlijke terreinen essentieel is. Deze elektronische aandrijving vermindert het risico op mechanische fouten die vaak optreden bij traditionele schakelsystemen

De fiets is verder uitgerust met Duke Baccara-wielen en Dugast-tubes. Deze combinatie biedt een uitstekende grip op gladde en modderige ondergronden. De lage bandendruk van deze tubes helpt om stabiliteit te behouden, wat essentieel is voor het rijden op oneffen terrein. Het gebruik van kwalitatief hoogwaardige wielen en banden toont aan dat Van Rysel geen compromissen heeft gesloten op het gebied van prestaties en veiligheid.

Ontwerp voor wedstrijdgebruik

Wat deze fiets bijzonder maakt, is dat het ontwerp gericht is op de specifieke uitdagingen van wedstrijden. De fiets is ontwikkeld in samenwerking met professionele cyclocrossers, wat resulteert in een product dat perfect aansluit op de behoeften van atleten op het hoogste niveau. Een van de opvallende ontwerpkenmerken is de verhoogde driehoek van het frame, wat het makkelijker maakt om de fiets over de schouder te dragen tijdens obstakels.

Cyclocrosswedstrijden vereisen vaak dat rijders hun fiets moeten dragen om door modder, zand of over trappen te navigeren. De speciale vorm van de bovenbuis helpt hierbij, wat een klein maar belangrijk detail is voor de serieuze rijders. Dit maakt het niet alleen makkelijker om de fiets te dragen, maar zorgt er ook voor dat de fiets sneller kan worden opgepakt en weer op de grond gezet, wat kostbare seconden kan besparen tijdens een wedstrijd.

De fiets is ook volledig UCI-gecertificeerd, wat betekent dat het voldoet aan alle eisen om te worden gebruikt in internationale wedstrijden. Dit is een belangrijke eigenschap voor elke professionele fietser die zijn of haar fiets wil gebruiken op het hoogste niveau van de sport (

Capsulecollectie en esthetiek

De “North Star” editie is meer dan alleen een fiets – het is een onderdeel van een bredere capsulecollectie. Deze collectie is geïnspireerd op mythische nachtwedstrijden en komt met extra accessoires, waaronder de PERF 900 bril en een muts voor na de race. De esthetiek van de fiets is ontworpen om op te vallen, zowel qua uiterlijk als qua prestaties.

De naam “North Star” is symbolisch. Net zoals de Poolster in het noorden de weg wijst, is deze fiets bedoeld om de rijder naar de overwinning te leiden. Dit thema komt terug in het hele ontwerp van de fiets, van de glanzende afwerking tot de aandacht voor detail die in elke component is verwerkt.

Dit is een fiets die is ontworpen voor rijders die het allerbeste willen, zonder compromissen te sluiten op het gebied van prestaties, duurzaamheid en stijl. De combinatie van hoogwaardige materialen, geavanceerde technologie en een elegant ontwerp maakt het een aantrekkelijke keuze voor serieuze rijders.

Van Rysel heeft zich gepositioneerd als een merk dat gespecialiseerd is in het leveren van topkwaliteit fietsen voor serieuze wielrenners en triatleten. Het merk is gevestigd in Lille, in het hart van Frans-Vlaanderen, een gebied met een rijke wielertraditie. Hier wordt elk detail van hun fietsen zorgvuldig ontworpen en geassembleerd. Door hun focus op prestatiegerichte producten, zoals de RCX II Pro “North Star”, probeert Van Rysel de lat steeds hoger te leggen voor wat mogelijk is in de wielersport.

Nieuwe speler op de (cyclo)markt?

De introductie van de RCX II Pro “North Star” toont aan dat Van Rysel vastbesloten is om een sleutelrol te spelen in de wereld van het cyclocross. Door hun aandacht voor detail en hun focus op technologische innovaties kunnen ze een sterk concurrentievoordeel behalen ten opzichte van andere merken in dit segment. Met de groeiende populariteit van cyclocross, vooral in landen als België en Nederland, biedt deze fiets het merk de kans om zijn marktaandeel te vergroten. De RCX II Pro zou niet alleen een keuze kunnen worden voor professionals, maar ook voor ambitieuze amateurs die hun prestaties willen verbeteren. De fiets is ontworpen met een breder publiek in gedachten, maar biedt wel de technologie en kwaliteit die vereist zijn op het hoogste niveau van de sport.

De Van Rysel RCX II Pro “North Star” editie is een indrukwekkende toevoeging aan de wereld van cyclocrossfietsen. Het combineert technologische innovaties, hoogwaardige materialen en een ontwerp dat gericht is op prestaties in de zwaarste omstandigheden. Met zijn lichte gewicht, geavanceerde schakelsysteem, en verbeterde modderafvoer, biedt de fiets alles wat nodig is voor topprestaties. De prijs van €5.500 plaatst het in het premium segment, maar voor serieuze rijders die het beste willen, is de investering het waard. Van Rysel blijft hiermee trouw aan zijn reputatie als leverancier van topkwaliteit wielrenproducten.

Nog meer tips? 24 tips voor het kopen van je racefiets

nl_NLNL