Shimano start met het inzamelen en recyclen van gebruikte schoenen. Alle schoenen die worden ingeleverd op een van de 45 inleverpunten belanden niet bij het restafval, maar krijgen een tweede leven als kleerhanger, picknicktafel of sportvloer. Het Japanse bedrijf ziet dit als een kleine, maar belangrijke, stap in het verduurzamen van de keten die goed is voor het milieu én de consument; wie bij de aanschaf van een nieuwe schoenen zijn oude paar inlevert krijgt de schoenplaatjes er gratis bij.
Protect our playground, join the recyling movement!
Net als jij houden wij van de wereld waar we in fietsen. Daarom zet Shimano haar beste beentje voor om die wereld nog beter te beschermen. Het is een stap voorwaarts door de krachten te bundelen met FastFeetGrinded en een recycleprogramma voor schoenen te lanceren. Met hulp van dit Nederlandse bedrijf kunnen de grondstoffen zoals schuim, rubber en textiel effectief gescheiden worden door oude schoenen op een duurzame manier te vermalen.
Lees ook: Shimano vs Campagnolo vs SRAM: Wat zijn de verschillen?
Recyclen en hergebruiken
Er worden jaarlijks zo’n 24 miljard paar sportschoenen geproduceerd. Dat zijn 48 miljard schoenen boordevol herbruikbare materialen. Door versleten sportschoenen in nieuwe producten te verwerken voorkomen we dat ze bij het restafval belanden en geven we ze een tweede leven.
Tijdens het recycleproces worden de verschillende materialen gescheiden, waarna ze een tweede leven krijgen als sportvloer, picknicktafel, schoenschap of kleerhanger. Door slim te produceren bestaan deze producten bijna volledig uit oude schoenen (85%) en bio-based materiaal. Zo zorgen we dus niet alleen voor minder afval, maar ook voor minder behoefte aan nieuwe grondstoffen.
Elke sportschoen telt
Hoe meer schoenen een tweede leven krijgen, hoe groter de impact. Daarom geven we iedereen die nu zijn oude schoenen inlevert gratis schoenplaatjes bij de aanschaf van een nieuw paar Shimano schoenen.Je oude schoenen inleveren (of dat nou fietsschoenen, sportschoenen of snekers zijn) kan heel makkelijk bij een van de 45 inleverpunten in Nederland. Wij regelen de rest.