/Alles over de framemaat van je racefiets

Alles over de framemaat van je racefiets

Welke framemaat heb ik nodig? Is een veelgestelde vraag via ons contactformulier. Bij het kopen van een racefiets is het belangrijk om te berekenen welke framemaat je nodig hebt, want niemand wil op een te grote of een te kleine racefiets gaan rijden. Hoe mooi die Italiaanse racefiets met alles er op en er aan in de uitverkoop ook mag zijn. Als hij de verkeerde framemaat voor jou heeft, dan ga je er geen plezier aan beleven. Vandaar dat we een speciaal artikel hebben gewijd aan uitleg over alles over de framemaat en een mooie tabel waarin jij je framemaat kunt uitrekenen.

Welke maat racefiets?

Welke framemaat je nodig heft hangt af van verschillende factoren. Allereerst is het belangrijk om te weten welke lengte je totale lichaam heeft, daarnaast is de binnenbeenlengte van belang. Op basis van deze twee factoren kun je al goed bepalen naar welke maar racefiets je moet kijken. Op internet zijn er genoeg calculatie methodes te vinden om je framemaat uit te rekenen, maar in de praktijk blijkt dat het voor iedereen verschillend is. Het gaat om de verhouding tussen je bovenlichaam en je onderlichaam. Je kunt bijvoorbeeld vrij lang zijn, maar relatief korte benen. Je loopt dan het risico dat je een te groot framemaat koopt, waardoor je niet goed op je fiets zit. Het is dan een mogelijkheid om een framemaat kleiner te nemen en een langere stuurpen op je fiets te monteren waardoor de verhoudingen op de fiets beter passen. Andersom kan natuurlijk ook; Een klein persoon met relatief lange benen kan beter framemaatje groter kopen met een korte stuurpen, zodat diegene plezierig op zijn fiets zit.


ONZE TABEL IS EEN INDICATIE. METEN IS WETEN, WE RADEN JE DAN OOK AAN OM EEN BIKEFITTING TE DOEN. 


Framemaat tabel

Zoals je inmiddels begrijpt het kopen van een racefiets en het bepalen van de framemaat geen zwart-wit kwestie. Voor iedere persoon is de racefiets maar dan ook verschillend. Zorg dat je in ieder geval zelf op de hoogte bent van wat je moet weten, maar vraag ook advies aan bijvoorbeeld je lokale fietsenmaker. Om jezelf goed voor te bereiden hebben we op basis van onze ervaring een maattabel opgesteld waarbij we rekening houden met binnenbeenlengte en lichaamslengte. Onderstaande maattabel voor framematen geeft een vrij nauwkeurige indicatie van welke framemaat voor jou van toepassing is. Zoals gezegd kan dit per merk en type racefiets verschillen, maar het is goede richtlijnen.

En nu?

Als je een fiets koopt is het het best om al eens op een fiets in die maat gefietst te hebben, op die manier weet je zeker dat verhoudingen goed zijn. Daarnaast kan het geen kwaad, ook als je al in het bezit bent van een racefiets is goed om te zorgen dat deze goed is afgesteld. Het kan dan ook geen kwaad om een professionele bikefitting te laten doen.

Als je meer wilt weten over de verschillende racefiets merken die er zijn kijk dan eens op ons overzicht van alle gangbare racefiets merken. Als je net begint met wielrennen kun je eens kijken naar onze tips voor beginnende wielrenners. Wil je wedstrijden gaan rijden? Daar hebben we ook tips voor!