Zoek
Sluit dit zoekvak.
admin

Nieuwe SRAM RED AXS groep gelanceerd

Al enige tijd waren er geruchten over de nieuwe topgroep van het Amerikaanse SRAM. De nieuwe SRAM RED AXS is daar! Net als bij vorige lanceringen kregen veel dealers een kistje opgestuurd met daarop een slot met code, dat pas bij lancering mocht worden opengemaakt. Uiteraard waren er al sneak peaks beschikbaar voor de embargo datum, maar de meesten konden zich inhouden tot aan het ‘moment supreme’.

What’s new

Een van de belangrijkste punten van verbetering is het gewicht. Uiteraard ligt het aan welke configuratie je precies kiest, maar de groep weegt in op net geen 2500 gram. Daarbij is het eigenlijk niet een geheel nieuw design, maar meer een ‘refresh’. De shifters zijn ietsje kleiner geworden (daarmee kun je ook gewicht besparen. In de strijd om grammetjes wint deze topgroep van SRAM het van haar Shimano tegenhanger, met een kleine 10 gram. Big up to them. We kregen via Specialized al wat mooie plaatjes, omdat zij gelijk haar nieuwe topfietsen met SRAM RED AXS lanceerden.

Shifters

Het belangrijkste zijn de shifters. Die echt anders zijn geworden en waarmee je ook beter en harder kunt remmen. of ze ook aerodynamisch beter zijn, dat is natuurlijk de vraag, maar het ziet er in ieder geval strakker uit. Je kunt met een stuk minder kracht in je handen een stuk directer remmen. Door het nieuwe design worden de remgrepen ook net anders gemonteerd op je stuur. Scheelt een paar graden, maar wel goed om te onthouden als je voor deze topgroep gaat.

Nog steeds 12 speed

Waar velen hadden gedacht dat SRAM met deze groep ook naar 13-speed zou schakelen komt van een koude kermis thuis. De groep is nog ‘gewoon’ 12 speed. Maar met de gewichtsbesparingen en het directere remmen, gecombineerd met een directer schakelsysteem (een smallere kooi bij de voorderailleur), ga je heir wel plezier aan beleven.

Wat kost dat dan?

Prijzen en schakelsystemen, dat is altijd een dingetje. Wat we weten is dat de cassettes van de SRAM RED AXS niet goedkoop zijn. Een slordige €525 voor een cassette is bijna bizar te noemen. De complete groep kun je bij grootgrutter Futurum aanschaffen voor €3350,-. Krijg je de nieuwe Hammerhead er wel bij. Das dan een voordeel. Maar toch. €3k voor enkel een groep is echt voor enkele weggelegd.

lees ook: Shimano vs Campagnolo vs SRAM: Wat zijn de verschillen?

Volg ons
Laatste nieuws