Zoeken
Sluit dit zoekvak.
admin

Review: Stox Energy Socks

Sokken die er voor zorgen dat je beter hersteld van een lange of intensieve fietsrit? Ik ben er sceptisch over. Voor profs lijkt dit zeker nuttig om de marginal gains te krijgen, maar voor een amateur als ik zou het toch geen verschil maken? Ik heb de proef op de som genomen en afgelopen maand de Stox Energy Socks uitgeprobeerd.

Waarom compressiesokken?

De reden dat je veel profs rond ziet lopen met compressiesokken is omdat het zorgt voor een sneller herstel van de spieren en minder spierpijn. Daarnaast kunnen ze ook je prestaties verbeteren tijdens het fietsen. Omdat het dragen van deze sokken verboden is tijdens wedstrijden zie je de profs er nooit mee rijden in wedstrijden. Er zijn wel profs die er mee trainen.

Hoe werkt dat?

Een compressiesokken werken in principe heel simpel. Door via de sok de kuiten onder druk te houden wordt de bloedsomloop gestimuleerd, waardoor afvalstoffen niet in je benen blijven zitten en er vers bloed met veel zuurstof in je benen terecht komen.

De druk van een compressiesokken zijn het hoogst bij de enkel en loopt richting je knie steeds meer af. Die afnemende druk is belangrijk omdat die ervoor zorgt dat het bloed in je aderen nog beter wordt afgevoerd.

Mijn ervaringen

Allereerst moet ik wat kwijt over het aantrekken van de sokken, want dat is al een avontuur op zich. Deze sokken zitten strak, erg strak. En dat betekent dus ook dat je ze met best wat geweld aan moet doen. De eerste paar keer koste me dat toch wel even wat moeite, maar na een keer of vier ging het al makkelijker.

Ik heb de sokken op drie manieren getest, met verschillende ervaringen, zowel voor, tijdens en na een intensieve training. Mijn ervaringen lees je hieronder:

Voor een training

’s Avonds stond er een wedstrijdje op Zwift op het programma. En overdag viel ik in op een andere afdeling, waardoor ik de hele dag staand door moest brengen. Met een kantoorbaan ben ik dat niet gewend. Een ideale mogelijkheid dus om tijdens het werken de Stox Energy Socks aan te trekken. Een voordeel is dat ik een lange broek aan had, hierdoor had niemand door dat ik van die gekke lange sokken aan had.

Tijdens de dag voelde ik mijn benen niet. Ik had gedacht dat ik aan het einde van de dag stalpoten zou hebben, maar dat viel reuze mee. Op naar huis en na wat eten op de fiets. Een uur lang knallen op Zwift, ik had nergens last van. Geen zware benen, alle energie om op de fiets ook de benen aan het werk te zetten, terwijl ik wel de hele dag op mijn benen had gestaan wat ik niet gewend ben. Een positieve ervaring dus.

Het enige nadeel is dat de sokken niet erg goed ventileren en je voeten dus heel snel heel warm worden. Als je aanleg hebt voor zweetvoeten is dat niet zo fijn. Niet voor jezelf, maar ook niet voor je omgeving.

Na een training

Ook heb ik de sokken getest ná een training. Omdat de Stox Energy Socks het herstel bevorderd zou dit wat mij betreft een logische keuze zijn. Dus na een flinke duurtraining van een paar uur heb ik de Energy Socks aangetrokken en ben ik gaan relaxen. Ik voelde letterlijk het bloed door mijn benen stromen, een vrij bijzonder gevoel. Vanwege de druk op mijn kuiten wordt de bloedsomloop gestimuleerd en ik voelde dat enorm.

Maar merkte ik ook verschil? Ja, ik merkte een verschil. Ik doe nog wel eens de was en onze wasmachine staat op zolder. Daarvoor moet ik twee trappen op. Na een lange en intensieve training lopen mijn benen dan helemaal vol en sta ik echt bovenaan de trap even bij te komen omdat ik mijn benen zo voel. Met de Stox Energy Socks niets van dit alles. Ik liep zo fris als een hoentje de trap op en mijn benen liepen niet vol. Ook even spelen met mijn zoontje in de speeltuin was geen probleem. Geen volgelopen en vermoeide benen, ik kon gewoon achter hem aan rennen. De volgende stond er weer een training op het programma en waar ik normaal gesproken zware benen heb na een intensieve training voelde het alsof ik net zo fris was als de dag ervoor. Dit is voor mij echt een groot verschil en dat heeft me echt verbaasd.

Tijdens een training

Hier kan ik vrij kort over zijn. Ik heb geen merkbaar effect gevoeld tijdens het fietsen. Niet minder verzuring, niet langer in hogere zones, geen lagere hartslag. Niet anders dan anders, behalve dat ik nogal voor schut fietste met van die voetbalsokken…

Oordeel

Ik zou de Stox Energy Socks niet aanraden aan iedere wielertoerist. Maar als je serieus bezig bent met de wielersport en je meerdere keren per week traint om beter te worden dan kun je merken dat je benen frisser aanvoelen dankzij de Stox Energy Socks. Maar draag de sokken dan wel voor en/of na de training. Tijdens de training heb ik geen verschil gemerkt.

De prijs van één paar sokken is €39,-. Ik vind het moeilijk om aan te geven of dit goedkoop is of duur. Simpel gezegd zijn het dure sokken. Maar voor fanatieke fietsers is €39,- geen grote investering voor het voordeel wat je er voor terug krijgt. Dus

Een laatste puntje van aandacht. In combinatie met een korte broek ziet het er niet echt je er wel wat voor over hebben, want in combinatie met een korte broek ziet het er wel een beetje vreemd uit op de verjaardag van je schoonmoeder.

Volg ons
Laatste nieuws