Sander

Shimano vs Campagnolo vs SRAM: Wat zijn de verschillen?

De markt van groepsets wordt gedomineerd door drie grote merken: Shimano, Campagnolo en SRAM. In dit artikel leggen we zo goed mogelijk de verschillen uit tussen de verschillende merken en de verschillende groepsets die zij op de markt brengen.

We houden dit artikel altijd up-to-date. Mocht er iets wijzigen in de groepen van de bekende merken zullen we dit ook zo snel mogelijk in dit artikel aanpassen.

Onderstaand staat een lang verhaal over de verschillen tussen alle merken en de type groepsets. Als je geen tijd hebt om het hele verhaal te lezen hebben we in één beeld een overzicht gemaakt met daarin de verschillende groepsets en hoe die zich ten opzichte van elkaar verhouden. Lees vervolgens gerust verder voor de gedetailleerde informatie tussen de verschillende groepsets.

Shimano


Shimano is de oudste en meest verkochte van de drie belangrijkste merken. Het begon in 1921 in Japan toen Shozaburo Shimano fietsonderdelen te gaan maken. Tegenwoorfig is Shimano zo succesvol geworden dat goed is voor de helft van de wereldwijde fietscomponentenindustrie.

Instap groepsets van Shimano: Claris, Sora, Tiagra

Het assortiment begint met de voordelige Claris, die meestal te vinden is op de meest goedkope fietsen in de markt. Claris is een 8-speed systeem (acht versnellingen aan de achterkant), gecombineerd met een dubbele of driedubbele crankset (twee of drie versnellingen aan de voorkant).

Daarop volgt Sora, het verschil met Claris is dat deze geen 8, maar 9 versnellingen heeft aan de achterkant. Met twee bladen voor kom je dan uit op 18 versnellingen, met drie bladen aan de voorkant kom je uit op 27 versnellingen.

Vervolgens is Tiagra een groep met 10 versnelling die een bijna-105 ervaring biedt, maar wel wat achter loopt op specifieke gebieden. Bijvoorbeeld in gewicht en kwaliteit van de gebruikte materialen en uiteraard, slechts 10 versnellingen in plaats van de 11 versnellingen bij 105.

Performance groepsets van Shimano: 105, Ultegra

Shimano 105 is de meest betaalbare performance groepset van het Japanse bedrijf en is gemonteerd op veel racefietsen uit het middensegment. Deze 11-speed groep wordt beschouwd als de beste combinatie van prestaties, duurzaamheid en prijs-kwaliteitsverhouding. Op dit moment is er geen hydraulische schijfoptie voor 105, maar Shimano’s RS505 remhendels zijn perfect te combineren met de 105 groepset en zijn uit dezelfde prijsklasse. Op die manier kunnen een hydraulische schijfremmen gecombineerd worden met een 105 groepset.

Shimano Ultegra zit net iets onder de professionele Dura-Ace groepset. Deze 11-speed groep heeft veel van dezelfde eigenschappen als Dura-Ace, het grootste verschil zit hem in het gewicht. Een Dura-Ace groepset is iets lichter dan een Ultegra groepset. De Ultegra groepset is in twee versies te verkrijgen: De mechanische schakelversie en de Di2 elektronische uitvoering. Daarnaast is de Ultegra groepset te krijgen voor hydraulische schijfremmen, uiteraard ook ‘gewoon’ te verkrijgen voor traditionele velgremmen.

Pro groepset van Shimano: Dura-Ace

Als je een goede indruk wilt maken op je fietsmaten of gewoon geld te veel hebt dan heeft Shimano voor jou de Dura-Ace set in het assortiment. Dura-Ace is het beste uit Shimano’s assortiment en zit gemonteerd op de fietsen van de profs. Dura-Ace bestaat uit een top-end ontwerp met lichtgewicht materialen, waaronder carbon en titanium. Dura-Ace is verkrijgbaar voor velgrem, schijfrem, mechanisch schakelen en Di2 elektronisch schakelen.

Wil je uitgebreidere informatie hebben over de groepsets van Shimano? Lees dan ons artikel waarin we volledig uitleggen wat de verschillen zijn tussen de verschillende groepen van Shimano.

Campagnolo


Campagnolo is de uitvinder van de snelspanner en de derailleur en daarmee in zekere zin ook ‘godfather’ van de groepsets. Mede dankzij de rijke geschiedenis en het Italiaanse design is Campagnolo vaak de keuze van de echte liefhebbers. Het prijsniveau ligt over het algemeen wat hoger dan Shimano en SRAM.

Instap groepset van Campagnolo: Centaur

Bij Campagnolo geen 10- of 9-speed groepsets meer. Centaur is Campagnolo’s instapset met 11 versnellingen, een echte instapset kun je de Centaur dus niet noemen. De groep zit zelfs tegen het niveau aan van Shimano 105 of SRAM Rival. Toch is dit het model met de minste specificaties uit het Campagnolo assortiment.

Performance groepsets van Campagnolo: Potenza, Chorus

Campagnolo Potenza is de nieuwste groepset van het Italiaanse merk. Potenza werd in 2016 gelanceerd om te concurreren met Shimano Ultegra, in prestaties en gewicht blijft die daar echter wel op achter. Potenza is een vervanger voor de Athena en Veloce groepsets, die niet meer verkrijgbaar zijn. Campagnolo Potenza is verkrijgbaar voor zowel schijfremmen als velgremmen en onderscheid zich vanwege een mooie design en lichtgewicht materialen.

Net onder de topmodellen van de Campagnolo Record-familie vind je Campagnolo Chorus. Deze groepset is gemaakt van lichte materialen, zoals carbon en titanium en zit qua specificaties tussen Shimano Ultegra en Dura-Ace, of SRAM Force en SRAM Red in. Deze groepset is ook te verkrijgen in EPS versie, EPS staat voor Electronic Power Shifting en maakt electrisch schakelen mogelijk. Campagnolo Chorus is verkrijgbaar voor zowel schijfremmen als velgremmen.

Pro groepsets van Campagnolo: Record, Super Record

De Campagnolo Record groepset is het topmdodel van Campagnolo. De Record is de enige groep van Campagnolo die sinds dag één aanwezig is gebleven in het programma. Record staat voor topprestaties en een geweldige uitstraling. In de groep zijn de carbon, titanium en aluminium componenten voorzien van een oogstrelend Italiaans design.

Voor degenen voor wie geld helemaal geen rol speelt heet Campagnolo een groepset op het hoogste niveau: Campagnolo Super Record. Hoewel het in wezen dezelfde groepset is als Record, gebruikt het nog mooiere materialen om elk onderdeel lichter en sterker te maken. Deze groepset is niet te vergelijken met andere groepsets en is wat ons betreft het mooiste wat er op de markt te koop is.

Beide uitvoeringen zijn verkrijgbaar in een EPS uitvoering (elektronisch), waarbij Super Record EPS uiteraard de lichtste is. Campagnolo Record en Super Record zijn nu zelfs al verkrijgbaar in 12-speed! Daarmee lopen ze ruim voor op de ontwikkeling van bijvoorbeeld Shimano.

SRAM


SRAM is het jongste bedrijf van de drie. Het bedrijf heeft ook het kleinste marktaandeel, maar is hard aan het groeien. Het Amerikaanse bedrijf komt origineel uit het mountainbiken en neemt de lessen die ze daar geleerd hebben mee op de weg.

De SRAM groepsets hebben een unieke manier van schakelen: DoubleTap. Deze technologie zorgt ervoor dat je kunt op- en afschakelen met 1 hendel en niet met 2 aparte, zoals bijvoorbeeld bij Shimano het geval is. Wanneer je de hendel kort indrukt schakel je op, en wanneer je hem verder indrukt schakel je terug. Alle groepsets zijn geschikt voor hydraulische schijfremmen.

Instap groepset van SRAM: Apex

SRAM Apex is het instapmodel van SRAM, het is een groepset met 11 versnellingen en voorzien van het zogenaamde WiFli systeem. Dit maakt het mogelijk dat er cassettes kunnen worden gemonteerd van tussen de 11 en 36 tanden. De variëteit aan cassettes is dan ook enorm. De SRAM Apex groepset is ook te verkrijgen in de zogenaamde 1x versie, met slechts 1 voorblad. Deze groepset wordt bijvoorbeeld veel gebruikt bij de instapmodellen van gravelbikes.

Performance groepsets van SRAM: Rival, Force

SRAM Rival is de meest populaire groepset op racefietsen. Deze groepset heeft 11 tandjes achter, waardoor je een uitgebreidere indexatie kunt maken van je cassette aan de achterkant. Deze groepset is ook weer een stukje lichter dan de Apex groep.

SRAM Force zit qua gewicht tussen de Rival en Red groep in. Dankzij het verwerken van lichtere materialen, zoals carbon is deze lichter dan de Rival, maar nog altijd zwaarden dan het topmodel Red. Voor wat betreft schakelprestaties en duurzaamheid neigt deze groep meer naar de Red dan de Rival

Pro groepset van SRAM: Red

SRAM Red is de lichtste groepset op de markt. Met slechts 1,747 kilo is deze groepset nog lichter dan Dura-Ace en Super-Record. Daarnaast is deze groepset ook verkrijgbaar in een draadloze uitvoering (SRAM Red eTap). Dankzij deze innovatie is het gedaan met bekabeling door je fiets om de derailleurs te bedienen, het schakelen wordt niet alleen elektronisch maar ook draadloos aangestuurd. Een absoluut prachtige innovatie, Shimano en Campagnolo hebben hier tot op heden nog geen passend antwoord op.

nl_NLNL