Search
Close this search box.
admin

24 redenen waarom wielrennen beter is dan hardlopen

Er zijn talloze manier om te zeggen dat wielrennen de mooiste sport op aarde is. Je zou bijvoorbeeld kunnen zeggen dat de winst van Matthew Hayman in Parijs-Roubaix van 2016 zo’n episch verhaal, dat het in geen enkele andere sport gezien kan worden. Of dat de vrijheid die de fiets je geeft een onbeschrijfelijk gevoel is dat nog het beste te vergelijken is met een minivakantie van een paar uur. Toch zijn hardlopers hardnekkig in hun mening dat hardlopen de beste sport ter wereld is. Om ééns en voor altijd duidelijk te maken dat hardlopers doodlopers zijn heb ik de 24 redenen waarom wielrennen beter is dan hardlopen opgeschreven. Zodat alle hardlopers zo snel mogelijk naar de fietsenwinkel gaan om een racefiets te kopen!

1. Van fietsen word je slimmer

Onderzoekers van de University of Illinois kwamen er achter dat een verbetering van de fietsprestaties van 5% leidt tot een verbetering van 15% in psychische testen. Dit komt doordat fietsen je helpt om hersencellen aan te maken in de hippocampus – het deel van je hersenen dat (mede) verantwoordelijk is voor geheugen.

2. Lopend leer je je stad kennen, met de fiets je regio

Als je op de fiets zit kom je op de mooiste plekjes. Van die mooie molen in de polder tot de bossen waar je als hardloper zou verdwalen.

3. Minder kans op hartklachten

Meerdere studies van de universiteit van Purdue wijzen er op dat regelmatig fietsen het kans op een hartaanval kan laten afnemen met maar liefst 50%! Als je bedenkt dat er alleen al in Nederland per jaar 30.000 mensen een hartaanval krijgen, kun je bedenken dat dit aantal wereldwijd met grote aantallen kan worden teruggedrongen! Door slechts 30 kilometer per week te fietsen verlaag je de kans op een hartaanval met zo’n 50%. Als je nog een reden zocht om te gaan fietsen, lijkt me dit een prima motivatie!

4. Het is beter voor je spieren

Een van de beste onderzoeken waarin hardlopen en wielrennen worden vergeleken is uitgevoerd door Appalachian State University. Na hun onderzoek (link) was hun dringende advies aan hardlopers om fietsen als sport op te pakken (naast het hardlopen) en als je twijfelt tussen hardlopen of fietsen geven zij je het dringende advies om te gaan fietsen.

Uit het onderzoek blijkt dat hardlopers tijdens en na hun hun inspanningen veel meer last krijgen van hun spieren. Hardlopers klaagden over vermoeide spieren, irritatie aan de spieren en onstoken spieren. In veel gevallen werd bij hardlopers schade aan de spieren ontdekt. Bij wielrenners werd bij gelijke inspanningen veel minder schade aan de spieren ontdekt en hadden zijn veel minder pijntjes.

5. Wielrenners hebben de beste seks

Hoe meer je actief bezig bent, hoe beter het is voor je bloedvaten. En omdat je tijdens het fietsen over het algemeen lang bezig bent is dit extra goed voor je vasculaire gezondheid. En je zal het misschien niet denken, maar je bloedvaten spelen een cruciale rol tijdens de seks en dan met name het opkrikken en behouden van je libido.

Mannelijke fietsers hebben gemiddeld de seks drive die past bij een leeftijd die vijf jaar lager ligt dan hun daadwerkelijke leeftijd en mannen van over de vijftig die minimaal 3 uur per week fietsen hebben 50% minder kans op impotentie. Vrouwelijke wielrenners komen gemiddeld twee tot vijf jaar later in de overgang dankzij de ritjes die zij op de fiets maken.

6. Je kunt perfect op de fiets naar je werk

Maar je baas ziet je al aankomen in je hardloopkleding. Bezweet. En met een rode kop.

7. Fietsen is een sociale sport

Tijdens een fietstocht kun je perfect bijkletsen met je beste vriend, netwerken met klanten of nieuwe mensen leren kennen terwijl de kilometers onder je wielen doorglippen. Tijdens het hardlopen is het onmogelijk om een goed gesprek te voeren, tenzij je gaat wandelen.

8. Je slaapt dieper

Onderzoekers van de Stanford University School of Medicine vroegen mensen die lijden aan slapeloosheid om elke dag 20-30 minuten te fietsen. Het resultaat? De tijd die nodig is om in slaap te vallen werd met de helft verminderd, en de slaaptijd steeg met bijna een uur!

9. Je ziet er jonger uit

Onderzoekers van de universiteit van Stanford kwamen er in hun onderzoek achter dat fietsen je huid kan beschermen tegen de schadelijke effecten van UV-straling en de tekenen van veroudering kan verminderen. Dermatoloog Dr. Christopher Rowland Payne legt uit: “Door middel van fietsen komt er een betere circulatie van zuurstof en voedingsstoffen naar de huidcellen, terwijl schadelijke gifstoffen sneller worden afgevoerd”. Het fietsen zorgt er daarnaast voor dat er collageen wordt geproduceerd, waardoor je minder snel rimpels krijgt en het genezingsproces van wonden wordt verbeterd.

10. Wielrennen kunnen mannen en vrouwen samen doen

Heb je wel eens met je partner hardgelopen (ik ga er voor het gemak even vanuit dat je hetero bent)? Samen trainen betekent bijna altijd dat de man zich in moet houden, het verschil met een vrouw is zeer groot. Fietsen kun je echter perfect samen doen, door de geleidelijke inspanning kun je het eerste uur prima kletsend naast elkaar fietsen, terwijl de man op de terugweg als gentleman voorop kan fietsen, waardoor de vrouw veel minder weerstand heeft. Bij thuiskomt hebben jullie beiden een heerlijke workout gehad!

11. Wielrenners minder vaak ziek

Vergeet groente en fruit. Een ritje op je fiets houdt je gezond. Middelzware inspanning (fietsen) zorgt er voor dat immuuncellen actiever worden en beter klaar zijn om infecties te bestrijden blijkt uit onderzoek van Cath Collins van het St George’s Hospital in Londen.

Uit ander onderzoek, van de University of North Carolina, blijkt dat mensen die gemiddeld 30 minuten per dag fietsen de helft minder dagen ziek zijn dan hun collega’s die nooit op de fiets zitten!

12. Wielrenners zijn veel verder met de jacht op doping

Als je kijkt naar de wielerwereld wordt er enorm goed gecontroleerd op verboden middelen. De jaren dat men in ontkenning leefde zijn lang voorbij en kinderen hebben inmiddels weer de overtuiging dat ze de top kunnen halen zonder verboden middelen te hoeven gebruiken. In de atletiek en het hardlopen specifiek lopen er continue atleten tegen de dopinglamp, maar blijft de wereld rondom de atleten nog in ontkenning.

13. Wielrenners leven langer (en hardlopers gaan eerder dood)

Uit onderzoek van de Universiteit van Utrecht blijkt dat bij normaal fietsgebruik je een half jaar langer leeft. Moet je nagaan hoeveel extra jaren je leeft bij actief wielrennen!
Hardlopers blijken daarentegen inderdaad doodlopers. Bij onderzoek naar hardlopers kwam naar voren dat zij een kortere levensverwachting hebben.

Dus trek die hardloopschoenen uit en je fietskleding aan!

14. Wielrennen is veel minder blessuregevoelig

De meest voorkomende blessures bij wielrenners ontstaan door een verkeerde houding. Een fietsmeting kan je dus absoluut helpen om blessures te voorkomen. Wielrenners vallen gemiddeld eens per 45.000 kilometer. Omdat het een hele prestatie is om 5.000 kilometer in een jaar te fietsen, valt een wielrenner gemiddeld eens in de negen jaar.

Als we kijken naar hardlopen zien we dat de schokken die je op moet vangen in je knieën, enkels en je rug enorm blessuregevoelig zijn. De klachten over enkels en knieën kennen we allemaal, maar wist je dat door de schokken die een hardloper opvangt zijn rugwervels in elkaar zakken. Een marathonloper is na zijn finish gemiddeld een centimeter gekrompen door de gecomprimeerde rugwervels. Hoewel dit een tijdelijk effect is en zichzelf weer hersteld kan het niet goed voor je lichaam zijn.

En dan nog één feitje. Aantal blessures per 1000 uur:
Fietsen: 6
Hardlopen: 11

15. Iedereen kan beginnen met wielrennen

Denk nog eens terug aan je eerste fiets. Als kind kon je je daar uren mee vermaken. Je hebt nergens last van, je kunt al snel hard gaan en ver. Met de wind in je haren voel je je de hemel te rijk en kom je op plekken waar je nog nooit bent geweest.
Vergelijk dat eens met hardlopen. De meesten willen graag maar vinden het moeilijk om door te zetten. Je bent gewoon heel slecht als je start. Je haat het. Na een paar minuten moet je al stoppen om uit te hijgen, jezelf afvragend waarom je je lichaam zo zou martelen…

Er is een verschrikkelijk veel doorzettingsvermogen nodig om te blijven hardlopen. In mijn ervaring is het wielrennen veel makkelijk om mee te beginnen en vol te houden.

16. Fietsen kan je een snellere hardloper maken, maar hardlopen kan je geen betere wielrenner maken

Door lange tijden in lage zones te trainen bouwen wielrenners een enorme basisconditie op. Deze conditie kun je als hardloper goed gebruiken, dat duurvermogen is met hardlopen veel moeilijker op te bouwen doordat de intensiteit standaard veel hoger ligt.
Daarnaast train je tijdens het fietsen aanvullende spieren die je met hardlopen nodig hebt. Hierdoor wordt je sneller, flexibeler en sterker en efficiënter bij het hardlopen.

Andersom werkt dit natuurlijk ook zo, maar dit heeft lang niet hetzelfde effect.

17. Wielrenners kunnen eindeloos blijven investeren

Ok, hardlopers hebben hele coole schoenen, shirtjes en een hele sexy armband voor hun smartphone (NOT!).
Wielrenners weten wat echte stijl is en kunnen eindeloos blijven investeren in upgrades en accessoires. Een nieuwe helm, een betere Garmin, stijlvolle sokken, snellere wielen, strakke zonnebrillen en zo kan ik nog wel even doorgaan.

18. Wielrenners zijn handiger

Dankzij je fiets heb je een enorme hoeveelheid aan gereedschap in huis en door de relatief simpele klussen aan de fiets leer je snel en gemakkelijk verbanden te zien. De ervaring en inzichten komen je goed van pas als er eens een kraan lekt, een deurtje scheef zit of als er een IKEA kast in elkaar gezet moet worden. Als je een fanatieke (fiets)klusser bent kun je meer zelf doen en bespaar je zelfs geld op een dure klusjesman.

19. Wielrenners hebben fantastisch mooie benen

Ik zal toegeven dat het een vrij subjectieve stelling is, ingenomen vanuit een bevooroordeelde visie. Maar toch. Wat is er nu mooier dan een mooi stel, goed geprepareerde, geschoren, glimmende benen in topconditie?

20. Wielrenners kennen de kick van het afdalen

De grootste beloning van het beklimmen van een berg met de fiets (iets wat je sowieso niet zo snel hardlopend zal doen) is uiteindelijk de afdaling! De snelheid die je ervaart, de controle over je fiets, de ingecalculeerde risico’s die je kunt nemen. De kick die je daar uit krijgt is op geen enkele wijze te behalen met hardlopen.

21. Je kunt de omgeving op je vakantiebestemming beter verkennen

Je kunt je hardloopschoenen wel meenemen op vakantie, maar je zal niet heel erg ver van de camping of uit je hotel komen. Als je in een stad overnacht heb je enorm veel last van stoplichten en kom je als hardloper moeilijk in een ritme. Als fietser ben je binnen no-time in de wijde omgeving van je vakantiebestemming en kun je snel en gemakkelijk de mooiste plekjes ontdekken, ontmoet je leukste mensen en kom je er achter waar de lekkerste bakker van de regio zit en waar ze de beste koffie schenken. Met een paar uur op de fiets heb gezien van je vakantiebestemming dan welke excursie dan ook!

22. Met wielrennen val je sneller af dan met hardlopen

Veel mensen denken dat joggen of hardlopen de snelste manier is om af te vallen. En hoewel je met hardlopen een heleboel vet verbrand is het niet zo goed voor je als net wat gezetter bent dan je zou moeten zijn. Denk er maar over na, na elke stap krijgen je botten en spieren zo’n grote impact dat je enorme kans op blessures hebt. De kans dat je binnen no-time bij de fysio loopt is dan ook enorm. Als je gaat fietsen zal je geleidelijker afvallen en dat is ook een stuk fijner voor je lichaam.

23. Wielrenners worden mooi oud

Hoe ouder je wordt, hoe meer je verandert. Onderzoekers van het King’s College in Londen kwamen er in hun onderzoek naar veroudering achter dat amateurfietsers van tussen 55 en 70 psychologisch en biologisch veel jonger waren ten opzichte van de rest van die doelgroep.

Steve Harridge, de senior auteur van het onderzoek heeft het onderzoek gepubliceerd in The Journal of Physiology‘We had assumed that there is a linear straight line decline in physiology with ageing but that is very unlikely to be the case. We’re not saying we’re reversing ageing but that cycling seems to optimize the ageing process.’

24. Zwanger? Stap op de fiets!

Dat klinkt een beetje gek. Maar het is echt waar. Zwangere vrouwen die dagelijks een stukje op de fiets zaten gaven aan dat ze minder vermoeid zijn en de geboorte van de baby verloopt ook nog eens soepeler. Hardlopen tijdens de zwangerschap word daarentegen afgereden door veel artsen, omdat dit te veel impact kan hebben op de baby.

Stay Connected
Latest News