Zoeken
Sluit dit zoekvak.
admin

Toertocht Review: De Ronde van Vlaanderen Cyclo

Afgelopen zaterdag (5 April 2014) heeft Marten de toertocht van de Ronde van Vlaanderen gefietst. Een dag met fantastisch weer over legendarische kasseistroken, heuvels en een heuvels met kasseien, in één van de mooiste streken van West-Europa.

Fietsen op kasseien

In het vlakke en goedgeorganiseerde Nederland hebben we al ver voor mijn geboorte alle kasseistroken geasfalteerd. Alles wat ik dacht dat een kasseistrook zou zijn, was gebaseerd op de steentjes die aan de Oude Gracht in Utrecht liggen. Dit verwachtingspatroon zorgde er voor dat ik na 11 kilometer glooiend asfalt de schok van mijn leven kreeg. 800 meter lang is de Ruiterstraat en ik zal u verklappen dat deze kasseistrook, en degene die volgden, mijn verwachtingen meer dan overtroffen. De schokken, de klappen, het krakende carbon van mijn fiets en de fietsen om mij heen, de lekke banden, scheldende renners, het ontwijken van bidons die over de weg vliegen. Het kon mij niet schelen, ik vond het fantastisch! Ik had het gevoel dat ze die stenen daar honderden jaren geleden speciaal voor mij neer hadden gelegd. Aan het einde van de dag stonden de blaren op mijn handen, maar ik kon er mee lachen.

Verzorging

De toerversie van de Ronde van Vlaanderen is een prijzige toertocht, maar je krijgt er een heleboel voor terug. Er zijn ruim voldoende ravitailleringpunten, waar ook meer dan genoeg eten en drinken te krijgen is. Op een dag met zo veel inspanning is het belangrijk om voldoende te eten en die mogelijkheid was er dan ook: Bananen, repen, gedroogde vruchten, koeken, luikse wafels en meer functionele lekkernijen stonden ons ter beschikking, waardoor er geen reden was om met een hongerklop te eindigen.
Ook was er bij ieder ravitailleringpunt een onderhoudstent van Shimano, en hoewel ik mijn mooie Italiaanse fiets heb voorzien van Campagnolo componenten waren zij toch zo vriendelijk om naar mijn fiets te kijken toen mijn derailleur na een kilometer of 100 kuren kreeg. Na een dringend verzoek om mijn volgende fiets Shimano af te monteren (dat aan dovemansoren was gericht) kon ik weer verder. Waarvoor eeuwig dank!

Koppenberg en Paterberg

Aan het evenement doen 16.000 deelnemers mee uit alle windstreken van de aardbol. Dit zorgt voor een enorm goede sfeer, ik heb bijvoorbeeld gesproken met Amerikanen, Denen, Zuid-Afrikanen en heel veel Nederlanders. Het hoge aantal deelnemers betekent ook dat het dringen geblazen is op de plekken waar het lastig wordt. Ikzelf heb bijvoorbeeld af moeten stappen op de Paterberg en Koppenberg omdat er mensen omvielen die de beklimming niet meer omhoog konden fietsen. Voor mij enorm frustrerend en voor de deelnemers in kwestie vooral beschamend. Het feit dat ik bij deze twee legendarische kasseiklimmen noodgedwongen uit de pedalen moest klikken betekent in ieder geval dat ik nog eens op een rustiger moment terug zal komen.

Lengte van de rit

Hoewel de rit op papier 134 kilometer is, zatem mijn vrienden en ik al na 130 kilometer aan een koude Kwaremont 6.6% in Oudenaarde. De top van de Paterberg lag al na 118 kilometer waardoor de duur van de inspanning nogal tegenviel. Ik had toch best goed getraind om de inspanning vol te houden, maar de volgende dag hebben we zelfs al weer klein rondje in de omgeving gemaakt, terwijl ik had verwacht dat wij, bij wijze van spreken, niet meer zouden kunnen lopen. Als wij een iets zwaarder parcours hadden gewild dan was dat dit jaar niet direct mogelijk. Wij hadden ons in kunnen schrijven voor de 245 kilometer versie, die vertrekt vanuit Brugge, maar dit was zowel logistiek als fysiek en te grote uitdaging. Tip voor de organisatie: Voeg een parcours toe van zo’n 170 kilometer toe om het voor de wat meer getrainde wielrenners aantrekkelijk te maken. Een lus naar Geraardsbergen om ‘De Muur’ te beklimmen zou bijvoorbeeld een mooie toevoeging zijn.

Kortom

De Ronde van Vlaanderen Cyclo is een geweldige goed georganiseerd evenement met topkwaliteit ravitailleringsposten, veel vrijwilligers en seingevers, een gepassioneerd publiek, een uniek parcours en, dit jaar althans, heerlijk weer. Deze cyclo is zeker een aanrader voor de gemiddeld getrainde fietser die eens over het wereldberoemde parcours van de ronde van vlaanderen wilt fietsen.

Volg ons
Laatste nieuws