Zoek
Sluit dit zoekvak.
admin

24 tips voor wielrenners die hun benen scheren

Waarom scheren wielrenners hun benen? Hoort het er bij? De exacte voordelen zijn voor de gemiddelde wielrenner te verwaarlozen. Je wordt niet gemasseerd na een rit of koers, als je een beetje kunt sturen zal je niet zo snel vallen en aerodynamische voordelen schijnen er wel te zijn maar vallen in de categorie marginal gains. En dat terwijl de gemiddelde wielrenner zich beter kan focussen op voordelen die wel direct impact hebben op het resultaat. Toch is het in het amateurpeloton (en onder trimmers) gemeengoed om de benen te scheren. Een traditie, een gewoonte, een conventie van mannen uit het verleden. Het is misschien wel de meest gestelde vraag aan een wielrenner: Waarom scheer jij je benen? Voor degene die zich er prettig bij voelen onderstaande 24 tips voor wielrenners die hun benen scheren:

1. Niet ’s morgens vroeg scheren

Iedereen heeft zo zijn ochtendroutine. Als jouw ochtendroutine is om direct uit bed onder de douche te stappen om je benen te scheren, dan moet je wat doen aan je ochtendroutine. Het is namelijk beter om eerst een tijdje water over de huid te laten lopen. Hierdoor wordt het haar wat zachter en gaan de poriën open. Wacht niet te lang, want dan krijg je van die rimpels waardoor het moeilijker wordt om glad te scheren.

2. Gebruik scheerschuim

Hoeveel haast je ook heb, laat je niet verleiden om ‘droog’ te scheren. Doe altijd voldoende scheerschuim op je benen voordat je gaat scheren.

3. Scheer in de avond

Zoals ik al eerder zei is het het beste om van het scheren van je benen geen ochtendroutine te maken. Hoewel je als wielrenner wellicht een beetje vermoeid bent na een lange dag op de fiets, is het beter om ’s avonds je benen te scheren. In je slaap zwellen je benen een klein beetje op waardoor haartjes een klein beetje terug trekken in de haarzakjes. Hierdoor krijg je sneller stoppels op je benen.

4. Vervang je scheermes na drie keer scheren

Als je met een wegwerpscheermesje scheert zorg er dan voor dat je die niet meer dan drie keer gebruikt. Daarna is het gewoon ranzig om nog een keer te gebruiken, afgezien van het feit dat de mesjes dan bot zijn.

5. Scheer eerst naar beneden, dan naar boven

Net als scheren op je gezicht scheer je eerst met de haargroei mee, en dan daarna pas tegen de haargroei in.

6. Pas op met een nieuw scheermesje

Nieuwe mesjes zijn scherp, pas hier dus altijd mee op en let extra goed op als je een nieuw scheermes gebruikt.

7. Blijf uit de buurt van wondjes

Wielrenners vallen nog al eens en dat zorgt voor wondjes. Scheer netjes om de wonden heen, zodat je deze niet open haalt. Scheer ook niet over littekens die nog niet helemaal geheeld zijn om te voorkomen dat je die weer open maakt.

8. Buig je knieën

Rond je knieën is zo’n beetje de lastigste plek van je been om te scheren. Door je knieën te buigen trek je de huid strakker en wordt het iets makkelijker om de lastige gedeeltes te scheren.

9. Houd de plastic bescherming voor het mes als je hem niet gebruikt

Er is een reden waarom scheermesjes worden geleverd met een plastic beschermhoesje. Niet alleen voor de veiligheid, maar ook om roestvorming te voorkomen.

10. Wees niet bang om een ‘Venus’ te kopen

Dit artikel is een beetje gericht op de mannen. Daarom: kijk ook eens af bij de dames. Ze hebben best coole en slimme scheermessen ontwikkeld voor de vrouw en daar kun je als man gewoon van profiteren. Toegegeven, een roze scheermes is niet het meest toffe item in je badkamer, but who cares!

11. Probeer scheermessen met meer bladen

Wegwerpmesjes hebben over het algemeen een of twee bladen. Door scheermessen met meer bladen te gebruiken wordt het scheren makkelijker en nauwkeuriger. De aanschafprijs is alleen wel een stuk hoger. Maar net zoals bij je fiets is het altijd goed om te investeren in het materiaal.

12. Scheer dagelijks voor de meest gladde benen

Scheren is eigenlijk hetzelfde als wielrennen. Hoe vaker je het doet, hoe beter je er in wordt.

13. Aftershave voor je benen

Het klinkt misschien een beetje vrouwelijk, maar je benen insmeren na het scheren zorgt er voor dat je minder last hebt van irritaties en ontstekingen.

14. Maak je eigen scheerschuim

Ben je creatief en heb je het scheervirus echt goed te pakken? Maak het dan nog spannender door je eigen scheerschuim te maken. Je komt al een heel eind met wat shea boter, kokosolie en toevoegingen zoals roosmarijn of munt.

15. Trek je huid strak

Komt je op moeilijke plekken, trek dan de huid strak met je vrije hand om er voor te zorgen dat je gemakkelijk bij de moeilijke plekjes kunt komen.

16. Maak korte banen

Helemaal op moeilijk bereikbare plekjes zoals je knieën of intieme delen is het verstandig om korte banen te maken. Hierdoor voorkom je een potentieel bloedbad.

17. Vergeet je bovenbenen niet

Hoewel het voor het zicht in een wieleroutfit niet nodig is, is het wel aan te raden om de volledige benen te scheren om rare taferelen bij het zwembad te voorkomen.

18. Zeep je benen niet in voor het scheren

Zeep droogt je benen uit, waardoor het lastig scheren wordt. Inzepen doe je dus pas na het scheren.

19. Scrub je benen

Gebruik een scrubhandschoen of scrub crème om je benen mooi te maken voordat je begint met scheren. Hiermee verwijder je de dode huidcellen en scheer je nog dichter op de huid. Als je regelmatig scrubt voorkom je ook dat haartjes ingroeien doordat je de haartjes beweegt tijdens het scrubben.

20. Nabehandeling

Na het scheren spoel je je benen af met koud water. Maak je benen droog door met een zachte en schone handdoek te deppen (niet wrijven).

21. Geen herhalingen

Zorg er voor dat je zo min mogelijk aantal keren over hetzelfde plekje heen scheert. Hierdoor voorkom je irritatie.

22. Deel jouw scheermes niet met je vriendin

Zorg er voor dat jouw scheermes en die van van je vriendin goed van elkaar te onderscheiden zijn. Scheren met hetzelfde scheermes is verschrikkelijke onhygiënisch.

23. Knip je haar eerst bij

Als je beenhaar nog op volle lengte is, moet je het eerst bijknippen voordat je met een scheermes aan de slag gaat. Zo kun je beter zien wat de richting van je haargroei is. Knip het tot ongeveer een halve centimeter lang.

24. Neem de tijd

Het scheren van je benen is een secuur klusje. Het laatste wat je daarbij kunt gebruiken is haast. Voordat je het weet schiet je uit en heb je een pijnlijke snijwond in je been. Neem daarom de tijd en scheer met een vaste doch rustige hand.

Volg ons
Laatste nieuws