Als je op een racefiets stapt gelden er regels. Niet alleen regels wat betreft esthetiek, maar ook regels wat betreft fatsoen. Een van de dingen die hier bij horen is het groeten van medefietsers. Ik vraag het me vaak af tijdens mijn rondjes rond de Utrechtse Heuvelrug; Hoe komt het dat niet iedere fietser terug groet? Hoe vaak gebeurt het niet dat mijn vriendelijke lach, knikje en een klein handgebaar worden beantwoord met een blik in het oneindige?
Gentleman’s sport
Wielrennen is een gentleman’s sport (wat niet betekent dat vrouwen niet mee tellen). We hebben tradities, gebruiken en gewoonten. We adoreren ons stalen/aluminium/carbon ros, we verzorgen onszelf en we groeten andere fietsers. Omdat het onderwerp zo veel stof doet opwaaien en ik van veel kanten heb gehoord dat zij niet meer groeten omdat ze toch niet terug gegroet worden leek het me niet verkeerd om daar eens en voor altijd tien geboden op te stellen.
1. Helmlozen doen niet mee
Rule number 1: Draag een helm. De enige manier om deze idioot te groeten is door je wijsvinger duidelijk naar de voorhoofd te brengen. Deze fietsers groeten elkaar trouwens wel. Als ze samen bij de eerste hulp zitten.
2. Hoe te groeten
Hoe de groet wordt uitgevoerd is van groot belang. Het minste wat je kunt doen is een knikje met je hoofd. Daarnaast is het gewenst om de vingers van je linkerhand, behalve je duim, van het stuur te halen en te strekken. Dit kan, maar hoeft niet, ondersteund worden door vocalen. Een klein ‘hi’ zal voldoen. Beide handen van het stuur halen om te zwaaien is niet alleen gevaarlijk, je ziet er ook uit als een volslagen idioot.
3. Pro actieve houding
Wees niet bang om de eerste te zijn die groet, iemand moet het initiatief nemen en het zal je verbazen hoe vaak jouw groet beantwoord wordt.
4. Mannen groeten vrouwen en andersom
Mijn ervaring is dat vrouwen vaker teruggroeten dan mannen. Waar het door komt Ik weet ik niet. Fietsen vrouwen langzamer? Kijken ze van nature meer om zich heen? Zijn het nu eenmaal socialere wezens? Het is in ieder geval bekend dat mannen maar één ding te gelijk kunnen, laat het dan in dit geval het groeten van de vrouw zijn. Want het opwekken van een opgewonden bui ziet er niet echt charmant uit in dat strakke lycra. Dat kan eventueel later nog wel. Het zou allemaal kunnen beginnen met een simpele groet.
5. Je hoeft niet íédere fietser te groeten
In principe groeten we iedere fietser die op een racefiets zit, dus ook die dikke-op-een-veel te-dure-fiets-met-open-kloten-fietsende man, ook die student met het wapperende, verwassen, rabo-shirt uit ’98, en ook die fietser op de fiets zonder matchende kleuren van het zadel en bartape. Fietsers van een andere soort, zoals ligfietsers, stadsfietsers, recreanten, mountainbikers en 65+’ers hoeven niet gegroet te worden, het mag wel.
6. Groeten is niet verplicht bij het inhalen
In principe wordt er alleen gegroet richting tegenliggers. Tijdens het inhalen kan het intimiderend overkomen als je vol enthousiasme groet, terwijl de ander aan het afzien is. Als je ingehaald wordt en aanhaakt bij een renner of groep renners is het minste wat je kunt doen je ven voorstellen en vragen of het ok is dat je een paar kilometer aanhaakt.
7. Het maakt niet uit welk merk de ander fietst
Ik ken fietsers die andere fietsers niet groeten als ze op een bepaald merk rijden. Laten we daar nu eens en voor altijd overheen stappen. Op welke fiets je rijdt heeft te maken met smaak, budget, persoonlijke voorkeur en wat voor type renner je bent. Uiteindelijk zit iedereen voor zijn plezier op de fiets en dit kunnen we simpel delen door een simpele groet.
8. Een groep wordt twee keer gegroet
Als je een groep renners aan ziet komen groet je de voorste renner en de laatste renner, het heeft geen zin om iedere renner afzonderlijk te groeten. Als je zelf in de groep rijdt is het aardig om te groeten, maar het is niet verplicht. In principe groet alleen de voorste en laatste renner van de groep.
9. Profs worden altijd gegroet
Als je een prof tegenkomt tijdens een ritje zijn de meeste mensen zo geobsedeerd dat ze vergeten te groeten. Een prof behoort echter tot de happy few die zich elke dag, door weer en wind, op zijn fiets klimt. Een respectvolle groet is dan ook op zijn plaats. De knik veranderd dan in een soort korte buiging. Mijn ervaring is dat profs altijd teruggroeten, je karretje aanhaken en een gesprekje aanknopen zitten ze niet per se op te wachten. Laat dat dus ook achterwege.
10. De enige uitzondering
Als je midden in een zware inspanning zit is het mogelijk dat je het snot voor je ogen hebt hangen. In dat geval ben je geëxcuseerd.
Als we deze regels allemaal in acht nemen wordt het een stuk vrolijker en gemoedelijker op ‘s lands wegen.
Waarom doen mensen die lekker van de buitenlucht genieten op een fiets maar zonder helm op ‘niet mee’?
Omdat je dan gewoon iemand op een racefiets bent en niet een wielrenner. Het is gevaarlijk om zonder helm te wielrennen!
Klets geen onzin. Ik reed vroeger het hele jaar zonder helm want die waren er toen nog niet. Draag die ondertussen wel en als ik alleen rustig en veilig uit ga rijden vaak alleen een petje. Gewoon omdat dit lekker zit en ik dan alleen en maar 26-27 km per uur rijd.
Als ik zonder helm ‘gewoon iemand op een racefiets’ ben, dan heb ik liever dan men zich niet met mij bemoeit. Ik rijd altijd zonder helm, haal nog maar amper de 25km per uur en erger me groen en geel als iemand het dan nodig vindt om op zijn voorhoofd te wijzen. Die krijgt van mij een ander gebaar terug. Niet netjes maar ik vind: ‘bemoei je met je eigen zaken’.
Bergafwaarts op vakantie (> 70 km/uur) zet ik echt wel een helm op hoor. Maak je geen zorgen.
en wanneer jij word aangereden zonder jouw schuld Martin? dan ben ik wel moreel verplicht om jou te helpen met je eventuele hoofdletsel!!
Waarom worden andere sporters / mensen die van de buitenlucht genieten niet (terug)gegroet? Uit je hele stuk blijkt dat volgens jou alleen fietsers van belang zijn. Wij zijn er ook nog en echt niet alleen om jullie te pesten. Ik zal altijd groeten als ik iemand tegenkom op mijn hardlooproute. Oók de malloten die achterop komen uitwaaieren en niet de moeite nemen ons te waarschuwen. Want wat jullie lijken te vergeten is dat jullie fantastische materiaal (niet sarcastisch bedoeld) tegenwoordig zowat geruisloos over het asfalt glijdt. Ik loop altijd zonder koptelefoon, maar je wilt niet weten hoe vaak ik wordt verrast door de eerste fietsers van een groep.
Het is blijkbaar “not done” om een belletje van een paar gram en 4,95 op een fiets te monteren, waar 1 kg aan gewicht op is bespaard tegen hoge kosten van ettelijke honderden euros… En de meesten weten niet eens dat ook op een racefiets een op minimaal 20 meter afstand duidelijk hoorbare bel wettelijk verplicht is.
Fijn dat ik deze info gevonden heb. Ik dacht al dat veel amateur wielrenners niet goed bij hun hoofd zijn, en hier wordt door 1 exemplaar dit in geschrift ook gewoon bekend en gedefinieerd. Je bent een amateur, je bent een amateur, je bent een amateur.Het is nodig om door te dringen om dit te herhalen. Een amateur die er net zoals zijn held verkleed op de fiets gaat zitten, dat is gelijk aan Piet Snot die verkleed als Max Verstappen in zijn Opel Corsa stapt. Ik vroeg me al af waarom mij volkomen vreemde wielrenners een obsceen achtig gebaar langs hun hoofd richting de wolken maakten. Het was dus inderdaad wat ik vermoedde. Helmen helpen niet. Als je werkelijk om veiligheid geeft:.doe een motorpak aan, daar heb je veel vaker plezier van, daarnaast, rijd niet in idioot grote groepen amateurs met 40 km/u door de bebouwde kom overal door rood (als verzachtende maatregel is daar dus het motorpak inclusief handschoenen erg handig). Als je dan toch een helm opzet, zet dan een integraalhelm op, een wielrenhelm is vooral goed als hefboom om je gezicht in het asfalt te drukken. Zo, dat had ik de onbeschofte lul met zijn ongevraagde advies graag willen vertellen, maar dat is lastig in 2 seconden, en ik had wel wat beters te doen dan een knucklehead op te voeden, namelijk lekker fietsen. Dat zouden enge sekte leden ook een moeten doen ipv een fetish voor het nadoen van de pros. Fiets ze nog lekker! En hou je handen laag en beide aan het stuur. Dat is veel veiliger.
Vrijheid van meningsuiting zullen we maar zeggen…
Wat een zwakke reactie als je inderdaad geen argumenten hebt. 1 advies Marten, hou je vrijheid van meningsuiting alsjeblieft voor je als ik je tegenkom op de fiets. Ik zit niet te wachten op een mening van een wildvreemde, als je dat wel doet ben je simpelweg onbeschoft. Helmen werken tot circa 20 km/u een heel klein beetje, voor ouderen en andere mensen die in een slechte lichamelijke staat verkeren (epilepsie bijv.). Dus elke wandelaar maar een helm op? En niet alleen de oudere wandelaars?Wordt je door een auto geraakt? Dan is een helm zinloos. De schijnveiligheid van een helm is gevaarlijk, het leidt tot een ander gedrag waar ik me als niet tot een sekte behorende wielrenner kapot aan erger: het op hoge snelheid door de bebouwde kom rijden, en ook door rood, alles om maar een snelle tijd op Strava te scoren. Ik stop zelf wel netjes, zet Strava op pauze en rij pas weer door als het groen is. Iedereen mag zijn eigen idee hebben en voor mijn part zet je 2 helmen op, maar hou je mening voor je tijdens het rijden, dan zal ik het hier ook bij laten. Zo niet dan geef ik voortaan een middelvinger naar de laag opgeleide na apers en mode fetishisten die het peloton zo graag nadoen.
Geloof je hier serieus in? In veel landen is fietsen met een helm verplicht. Met goede reden. Fietshelmen zijn uitgebreid getest wat ze betekenen voor je veiligheid. Hier is veel onderzoek naar gedaan. Een helm kan het verschil maken tussen leven en dood. Ik heb eens een ongeluk gehad met een skateboard van een heuvel af. Gebroken sleutelbeen, lichte hersenschudding. Ik had een helm op, ging langzamer dan de gemiddelde wielrenner. Zonder helm was het een ander verhaal geweest. Wat bedoel je met ‘helmen werken een heel klein beetje tot 20km/u’? Wil je hiermee zeggen dat als je met 20km/u met je schedel naar het asfalt gaat het wel of geen dragen van een helm nauwelijks verschil maakt.
Dat je geen helm wilt dragen omdat je het lelijk vind is je goed recht. Dat is typisch Nederlands. Men vind het hier al snel lelijk of dom staan. Blijkbaar is hoe je eruit ziet belangrijker.
Zonder helm fietsen is onverantwoord en je geeft het slechte voorbeeld aan bijvoorbeeld kinderen. Je noemt het schijnveiligheid maar dit is onzin. Meerdere onderzoeken wijzen uit dat een helm het verschil tussen leven en dood kan betekenen. Geen helm dragen als wielrenner is gewoon dom en zou inderdaad ontmoedigd moeten worden.
Met jouw logica is het dragen een een gordel in de auto ook onzin.
Ik vond het heel interessant om de “etiquette” te lezen. Ik wist niet dat die zelfs maar informeel bestonden.
Ben 69, fiets sinds mijn 23e. Een paar jaar bij een kleine club verder altijd solo. Zolang als ik mij kan herinneren groet ik alle fietsers die ik tegenkom of inhaal. Ongeacht de fiets waar hij/zij op rijdt. Stop en help bij mogelijke pech of raap een gevallen knuffel op van een peuter die met nog een broertje of zusje bij mama op de fiets meerijdt. Voor de moeder zeeer lastig, voor mij een fluitje van een cent en altijd een bedankje.
Etiquette, leuk dat het op “papier” staat, eigenlijk onnodig en onnozel. Gewoon normale omgangsvormen eigenlijk. Door de beschreven etiquette wordt ik eigenlijk bevestigd in gedrag dat ik normaal vind.
“” twee onbekenden die elkaar tegenkomen en elkaar niet groeten beledigen elkaar “”
Een oud gezegde geloof ik.
Iedereen veel veilige en fijne kilometers,
Bert de Vos
Ik kwam hier omdat ik specifiek zocht waarom fietsers elkaar nooit gedag zeggen. ik sport veel. wandelen, hardlopen, fietsen. en alleen bij het fietsen merk ik dat niemand groet.
Eerder fietste ik zonder helm. ben me erg bewust van. dit is niet slim. dus heb inmiddels een helm aangeschaft. Maar zelfs met helm kan er nog geen knikje vanaf.
ik ben een beginner. heb een oude Peugot uit de jaren 80. en ben verzot op de fiets. en het merk. het heeft iets nostalgische. ik dacht heeft het hier mee te maken? krijg ik een minachtende blik omdat ik geen hypermoderne Carbon fiets heb.
Ik geloof niet dat dat er iets mee te maken heeft. Er zijn gewoon nog steeds veel ‘a-sociale’ fietsers op de weg…