Zoek
Sluit dit zoekvak.
Aniek Rooderkerken

Strade Bianche fietsen: dit moet je weten!

De Strade Bianche is een van de meest geliefde wielerkoersen ter wereld. De wedstrijd start en finisht in het Toscaanse Siena en voert voor een groot deel over onverharde witte gravelwegen, de enige echte strade bianche. Wil jij de wedstrijd niet alleen bekijken als toeschouwer, maar wil je zelf de Strade Bianche fietsen? Wij vertellen je er alles over.

Hoeveel kilometer is de Strade Bianche?

Hoeveel kilometer is Strade Bianche eigenlijk? De heren rijden 184 kilometer, de dames 136 en de GranFondo volgt het parcours van de Strade Bianche voor dames. De route voert je door de Toscaanse heuvels en over ruim 30 kilometer aan gravelstroken. Deze toer is dus speciaal voor de liefhebbers van epische tochten. De start is bij het Fortezza Medicea in Siena. 

Hoe krijg je een startbewijs voor de Strade Bianche?

De snelste optie; koop een startbewijs via de organisatie en regel je eigen reis naar Siena. Zorg wel dat je er op tijd bij bent. De startbewijzen voor de Gran Fondo zijn vaak in een paar weken volledig uitverkocht. En de gemakkelijke optie? Boek een pakketreis. Deze worden in alle soorten, maten en prijsklassen aangeboden. Zo kun je met Wielerbus naar Siena afreizen, maar zijn er ook organisaties zoals Velotours en CYCLOsportive die jouw fiets voor je vervoeren zodat jij comfortabel met het vliegtuig kunt reizen. Vaak blijf je een paar dagen in Siena, zodat je tijd hebt voor een aantal verkenningstochtjes en voor het bekijken van de finish van de profs.

Lees een blog over een reis met Wielerbus naar de Strade Bianche.

GPX van de Strade Bianche

Heb ji geen zin in de drukte van de GranFondo en wil je de route zelf op een ander moment fietsen? Op deze Komoot-pagina vind je de routes van de Gran Fondo Strade Bianche en de Medio Fondo. Wil je de route fietsen van de heren, die maar liefst 180 kilometer lang is? Dan vind je op Komoot ook deze route. Deze is overigens geschikt voor een korte fietsvakantie. De route loopt tweemaal door het dorp Buonconvento, bij kilometer 55 en 100. Zo kun je de route dus makkelijk in 2 of 3 etappes opdelen.

Welke fiets voor Strade Bianche?

Tijdens de Gran Fondo zie je alles voorbij komen, van racefietsen tot gravelfietsen en mountainbikes. De beste optie wat ons betreft? Een racefiets waar je iets dikkere banden op monteert. Zo heb je goede banden en een goed verzet op de fiets. Want uiteindelijk zitten er veel asfaltkilometers in de Strade Bianche, van de 130 kilometer is er 100 kilometer asfalt. En in deze omgeving ben je verzekerd van flink wat hoogtemeters, dus hier komt een racefiets het best tot zijn recht.

Welke band voor de Strade Bianche?

En nu je weet welke fiets het wordt, kun je nadenken over de juiste bandenkeuze. In de wedstrijd fiets je afwisselend over asfalt, grind en kleine stenen. En hoe zijn de weersomstandigheden? Liggen de stroken er modderig bij of zijn ze stoffig en droog? Met banden van 30 mm of breder fiets je comfortabel over de gravelstroken, maar de meeste kilometers van de Strade Bianche voeren over asfalt. Je wilt dus niet té brede banden steken. Banden van 28 of 30 mm zijn hierom een goede tussenweg: iets meer zekerheid op de gravelstroken, maar ook snelheid op het asfalt. 

Welke bandendruk voor de Strade Bianche?

Met 30 kilometer aan gravelstroken – en zo nu en dan een abrupte overgang tussen asfalt en gravel – wil je de bandendruk niet te hoog hebben. Er zitten flinke kuilen in de gravelstroken, en fiets je daar op volle snelheid overheen met hoge bandendruk… je raadt het al. Wij raden aan om maximaal 5 bar te kiezen als je tubeless rijdt en maximaal 6 bar met binnenbandjes. Zelf fietste ik (Aniek) de Strade Bianche met binnenbandjes, op ongeveer 5,5 bar. Zonder lek te rijden, gelukkig

Wat neem ik mee voor de Strade Bianche?

Op de website avontuuropreis.com vind je een fijne paklijst voor Gran Fondo’s. Wat je in ieder geval meeneemt? In ieder geval ruime keuze aan fietskleding. In maart kan het warm zijn, maar het kan ook stortregenen. Zorg dat je goede kleding bij je hebt zodat je voorbereid bent op alle weersomstandigheden. De start is ’s ochtends vroeg, dan is het nog behoorlijk koud in Siena. Denk dus aan een warm jasje dat je net voor de start kunt afgeven. Ook poetsspullen zijn geen overbodige luxe; na al die gravelwegen kan je fiets wel een poetsbeurt gebruiken. 

Tot slot. Als je houdt van gravelpaden en geweldige vergezichten, dan is deze tocht een must voor jou. Wil jij de Strade Bianche fietsen en heb je nog meer vragen? Laat het ons weten, dan doen we ons best ze voor je te beantwoorden!

Foto’s: Sportograf

Stay Connected
Latest News