Als je op fietsvakantie gaat, is het altijd een grote uitdaging om de juiste spullen mee te nemen. Zelf zijn we bij Cyclingreview regelmatig op fietsvakantie geweest en het is iedere keer weer een uitdaging om de juiste spullen te verzamelen die in de beperkte ruimte op de fiets en in je kleding te passen. Onderstaand vind je een paklijst met spullen die je mee kunt nemen op fietsvakantie, let wel dit is wat wij zelf mee zouden nemen. Iedereen heeft zo zijn eigen wensen en behoeften voor zijn fietsvakantie, dus vul deze lijst vooral aan in de reacties mocht je iets in de paklijst voor een fietsvakantie missen. Als je iets ziet dat je nog niet hebt, klik er dan op en je wordt direct doorverwezen naar webshop waar ze het item verkopen.
Kleding voor op de fiets
Tijdens je fietsvakantie wil je natuurlijk goed op de fiets zitten. Om daar voor te zorgen heb je de juiste kleding nodig. In onderstaande lijst kunnen we natuurlijk niet weten wat bijvoorbeeld het weer gaat worden, als je op en zonnige fietsvakantie gaat kan onderstaande lijst iets ingekort worden, als je op een winterse fietsvakantie gaat zou je de lijst aan kunnen vullen met extra sokken, onderkleding, overschoenen, oorwarmers, etc. Voor een gemiddelde fietsvakantie heb je nodig:
– Helm
Een helm is uiteraard het eerste wat je pakt als je gaat fietsen. Niet alleen vanwege de afdalingen, maar zeker ook vanwege het verkeer, zeker in het buitenland, niet altijd gewend is aan fietsers op de weg. Een ongeluk zit dan in en klein hoekje en een helm zou je leven kunnen redden.
– Mountainbike shoenen
Als fietsschoenen zijn MTB-schoenen over het algemeen net wat prettiger om op fietsvakantie bij je te hebben. Deze hebben net wat meer grip en slijten niet zo snel.
– Wielerbroek(en)
1 tot 3 wielerbroeken zullen je er altijd doorheen helpen. Zorg in ieder geval dat je iedere dag een schone fietsbroek aan kunt doen.
– Sokken
2 of 3 paar wielersokken zijn voldoende. Persoonlijk ben ik fan van de sokken van Sockeloen.
– Een setje been- en armwarmers
Als je ’s avonds of in koudere omstandigheden gaat fietsen is het fijn om laagjes te kunnen aanbrengen. Been- en armwarmers zijn daarvoor ideaal. Je kan ze gemakkelijk aan en uit doen naargelang de temperatuur veranderd.
– Wielershirts met korte mouwen
Minimaal 2 shirts met korte mouwen. Als je slim ben plan je je fietsvakantie in de zomer en is dit je buitenste laag. Zorg voor een shirt met een goede kwaliteit, die je lekker zit en er uiteraard goed uit ziet.
– Een shirt met lange mouwen
Mocht het echt afkoelen kun je een dun lange mouwen shirt aantrekken. In landen waar de zon verschrikkelijk hard schijnt, dragen veel renners standaard een shirt met lange mouwen als bescherming tegen de zon. Als je al armwarmers mee hebt en je fiets in warm weer is dit niet per se nodig. Als je de bergen in gaat komt een shirt met lange mouwen erg goed van pas, daar kan het snel hard afkoelen.
– Onderkleding
Minimaal twee stuks onderkleding, aan te raden drie stuks. Het is aan te raden om zowel te pakken voor koud als warm weer. Een thermo ondershirt zou ik daarom ook zeker inpakken.
– Regenjasje
Een dun regenjasje kan je helpen op niet doorweekt te raken bij een flinke regenbui. Zorg voor een licht regenjasje dat je makkelijk en snel kan opbergen.
– Waterbestendige overschoenen
Natte voeten worden niet zo snel meer droog en kunnen zorgen voor koude voeten. Heel erg vervelend op de fiets. Met dunne, waterdichte, overschoenen van bijvoorbeeld het merk Velotoze blijven je voeten droog en warm.
– Petje of muts
Je gaat er natuurlijk vanuit dat je fietsvakantie volledig zonnig is en je alleen maar mooi weer tegenkomt, maar helaas blijkt dat er op de een of andere manier altijd wel een slechte dag tussen zit. Wees daar dus op voorbereid door je hoofd warm te kunnen houden. Je verliest je meest lichaamswarmte via je hoofd, dus om die warmte enigszins bij je te houden is het goed om een petje of muts in te pakken.
– Handschoenen
Een paar korte handschoenen en een paar lange handschoenen. Was je korte handschoenen aan het einde van de dag even in de wasbak en laat ze ’s nachts drogen, zodat je de volgende dag weer handschoenen hebt die niet zo stinken.
Kleding voor als je niet aan het fietsen bent
Als de fietstocht er op zit of je een rustdag hebt kun je natuurlijk niet in de fietskleding blijven rondlopen. Het is dan ook essentieel om extra kleding mee te nemen voor verschillende gelegenheden. Het kan zijn dat je alleen maar op en neer naar de supermarkt gaat, maar als je ook uit eten gaat of iets anders waar je enigszins representatief moet zijn denk dan na hoe je dit aan gaat pakken.
Daarnaast is een van de belangrijkste tips (dit geldt ook voor je fietskleding); zorg er voor dat je eens in de paar (maximaal) drie dagen de mogelijkheid hebt om minimaal een handwas te doen. Stinkende kleding is niet fijn om in te fietsen en al helemaal niet om in rond te lopen. Wat je minimaal op je paklijst voor een fietsvakantie zou meten zetten is:
– Lekker zittende (korte) broek
Als je in een hotel overnacht dan is het wel handig om een broek aan te doen. Het is erg fijn om een afritsbroek mee te nemen van lekker luchtig materiaal. Deze kun je klein opvouwen en je pijpen kun je er af ritsen als het koud wordt.
– Ondergoed
Je wilt wel ondergoed meenemen voor als je niet op de fiets zit, maar ook niet te veel. Ik zou adviseren om maximaal drie stuks ondergoed mee te nemen en er voor te zorgen dat je in ieder geval iedere drie dagen een (hand)was kunt doen.
– Slippers
Schoenen wegen te veel om mee te nemen, je kunt daarom het beste kiezen voor lichtgewicht slippers. Deze kun je gebruiken om een beetje rond te struinen, maar bijvoorbeeld ook om te gebruiken onder de (niet altijd even schone) douches.
– Shirt met lange mouwen
Je benen zijn meestal aan het trappen, dus die blijven wel warm, maar je bovenlichaam kan snel afkoelen. Zorg er in ieder geval voor dat je kleding bij je hebt die je warm kan houden in een koude afdaling. Zelf nee ik altijd mijn Gabba met lange mouwen mee, deze is waterafstotend, winddicht en lekker warm.
– Zwemkleding
Ik houd er zelf van om te zwemmen als het mogelijk is. Het is niet altijd mogelijk om in je wielerbroek het water in te duiken en naaktzwemmen is ook niet altijd een optie. Zwemkleding komt altijd goed van pas en hoeft niet veel te wegen om mee te nemen.
Fietsaccessoires en reserveonderdelen
Tijdens een fietsvakantie kan er van alles gebeuren, en lang niet overal is er een goede fietsenmaker in de buurt die jouw probleem op kan lossen. Om je voor te bereiden op al het euvel dat je onderweg tegen kan komen is het handig om onderstaande fietsaccessoires en reserveonderdelen bij je te hebben. Zorg trouwens ook dat je precies weet hoe je alles moet gebruiken, ik kan je uit ervaring vertellen dat het niet zo fijn is om in the middle of nowhere zonder hulp voor het eerst een remkabel te vervangen. Zorg dat je in ieder geval onderstaande spullen inpakt en meeneemt:
– Bandenlichters / bandenplakset
Onmisbaar bij een lekke band!
– Binnenband(en)
Afhankelijk van de afstand en hoeveel gewicht je mee wilt nemen. Minimaal 1 binnenband, maar 2 binnenbanden zijn toch wel aan te raden.
– CO2 patronen
Om je lekke band direct weer mee op te pompen op een goede bandenspanning. LET OP, dus geen handpomp. CO2 patronen werken veel sneller, gemakkelijker en zijn makkelijker mee te nemen.
– Spaaksleutel
Om een slag in het wiel te kunnen repareren
– Reserve spaken
Mocht er een spaak breken, is het handig om deze direct te kunnen vervangen.
– Minitool
De minitool is onmisbaar tijdens je fietsvakantie. Schroevendraaiers, torx sleutels en andere veelgebruikte hulpmiddelen om je fiets onderweg bij te kunnen stellen.
– Kettingpons
Deze kan ook in je minitool zitten, maar vergeet hem niet. Als je ketting breekt in the middle of nowhere zit je anders met de gebakken peren.
– Lampjes
Voor- en achterlicht voor als je onverhoopt in het donker of in tunnels komt te fietsen.
– Reserve remblokken
Zeker als je in de bergen fietst kunnen je remmen enorm slijten tijdens je fietvakantie. Vergeet dus een extra setje remblokken niet op je paklijst te zetten.
– Fietscomputer met navigatie
Door van te voren je routes te plannen en deze in je fietscomputer met GPS en kaarten te zetten raak je niet zo snel de route kwijt.
– Smeermiddel voor ketting
In het buitenland zijn de wegen niet altijd even goed, het kan dus zijn dat er zand en vuil in je ketting komt. Om je ketting goed te onderhouden is het slim om af en toe wat smeermiddel op je ketting te doen.
Overige accessoires
Naast alle fietsonderdelen heb je ook nog andere spullen nodig om normaal te functioneren op de momenten dat je niet op de fiets zit. Het is natuurlijk afhankelijk van wat voor fietsvakantie je gaat doen wat je van onderstaande daadwerkelijk mee wilt nemen. Als je elke dag in een hotel verblijft zul je geen shampoo en handdoeken mee te hoeven nemen en als je
– Toiletartikelen
– Handdoek (compact en sneldrogend, zoals bijvoorbeeld de PackTowl)
– Zakmes
– Lichtgewicht slot (geen groot en zwaar hangslot)
– 2 grote bidons van 0.75ltr
– Basis noodhulpkit met noodnummers
– Zonnebril
– Zaklamp
– Insectenspray
– Zonnebrand
– Telefoon
– Paspoort
– Powerbank voor het opladen van electronische apparatuur
– Cash geld
– Bankpasjes / creditcard