admin

Tips racefiets schoonmaken: In 10 stappen een schone fiets!

Je racefiets is je kostbaarste bezit. Het is dus belangrijk om hem goed schoon te maken en te onderhouden. Als je terugkomt van een rit in de regen weet je dat je je racefiets goed moet schrobben. Maar zelfs als je fiets niet helemaal is aangekoekt met modder en vuil, heeft hij nog steeds af en toe wat liefde nodig. We hebben er vaak geen zin in, maar als je wekelijks fietst raden we aan om maandelijks je racefiets schoon te maken. Als je ook off-road met je fiets gaat, bijvoorbeeld mountainbike, gravel of veldritten dan moet je zeker vaker, misschien wel wekelijks, je fiets schoonmaken.

Wat heb je nodig om je racefiets schoon te maken?

Je hebt deze alledaagse huishoudelijke artikelen nodig om je fiets schoon te maken:
– Schone poetslappen of oude katoenen T-shirts
– Drie emmers
– Tuinslang met sproeikop
– Sponzen

Voor het schoonmaken van je racefiets hebt deze schoonmaakmiddelen nodig:
– Ontvetter
– Borstelset
– Bike cleaner
– Remmenreiniger (bij schijfremmen)

Optioneel, maar aanbevolen tools:
– Montagestandaard (wij raden degene aan van Feedback Sports aan)
– Chain Keeper (Deze is er in twee varianten -> Voor steekas voor als je schijfremmen hebt -> Voor snelspanner als je geen schijfremmen hebt)

De tien stappen naar een schone fiets

Stap 1: Vul je emmers

Vul drie schone emmers met water. Vul er één bij met een flinke scheut schoonmaakmiddel en vul een ander bij met een scheutje ontvetter (verhouding 1:5), de laatste emmer gebruiken we om de fiets mee af te spoelen. Deze heb je niet per se nodig als je de fiets afspoelt met een tuinslang.

Stap 2: Zet de fiets op de montagestandaard

Zet je fiets in de montagestandaard. Hierdoor komt de fiets op een goede werkhoogte te staan en kun je alle draaiende onderdelen makkelijk reinigen. Geen montagestandaard? Probeer de neus van je zadel over een strakke waslijn te haken.

Stap 3: Gebruik de Chain keeper

Verwijder vervolgens de wielen. Gebruik de chain keeper om de aandrijflijn onder spanning te houden. Een chain keeper is geen must, maar wel een hele handige tool. Je voorkomt dat je in de knoop raakt met de ketting

Stap 4: Ketting van je racefiets schoonmaken

Gebruik een goede borstel en de emmer waar je de ontvetter in hebt gedaan. Draai de cranks naar achteren zodat deze op elke schakel komt. Spoel na een paar minuten af met een zachte straal tuinslang of gebruik je emmer met schoon water. 


PRO TIP: Als de ketting nog steeds vettig is, breng dan kleine druppels afwasmiddel aan zoals je zou doen met smeermiddel, pak de ketting vast in de ruwe kant van je spons en draai de cranks een paar keer rond. Met een zachte straal afspoelen.


Stap 5: De aandrijving schoonmaken

Dompel een borstel met harde haren in de emmer met ontvetter en schrob de kettingbladen. Zorg dat je de goede borstels gebruikt zodat je overal goed bij kunt. Belangrijk is dat je goed op de moeilijk bereikbare plekken komt tussen en achter de voorbladen. Spoel af met een zachte straal water en herhaal als je nog steeds vuil ziet. Pak vervolgens je achterwiel vast, pak weer een borstel met ontvetter en schrob je cassette goed schoon, als je dit regelmatig doet dan kun je je cassette elke keer weer als nieuw uit laten zien. Dus helemaal glimmend en blinkend. Zilverkleurig, zonder enig donkere of zwarte aanslag!

Stap 6: Het frame schrobben

Voor de volgende stap gebruiken we de emmer met schoonmaakmiddel. Dompel een schone, zachte spons in de emmer. Zeep het frame in, werk van voren naar achteren en van boven naar onder. Plekken die vaak worden vergeten zijn het stuur, de onderkant van de bovenbuis, de onderkant van het bottom bracket en de binnenkant van de vork. Spoel het frame weer af met een zachte straal uit de tuinslang of gebruik de emmer met schoon water.

Stap 7: Vergeet de wielen niet!

We raden aan om een zachte, grote borstel te gebruiken voor het reinigen van de banden en velgen, zodat je met een minimale inspanning in elk hoekje en gaatje kunt. Dompel je borstel in de emmer met schoonmaakmiddel. Begin bij het ventiel dan weet je wanneer je helemaal rond bent geweest. Pak ook de spaken mee en de naaf, hier komt ook veel viezigheid aan te zetten. Vergeet niet beide kanten schoon te maken!

Stap 8: Voorkom piepende (schijf)remmen

Als je schijfremmen hebt, zorg er dan voor dat je die remmenreiniger schoonmaakt. Dit hoeft niet iedere keer, maar als je merkt dat je remmen beginnen te piepen is het verstandig om ze schoon te maken. Spray de remmenreiniger op de een schone, droge doek en maak de remschijf schoon. Doet dit aan beide kanten, ook al kun je daar soms niet goed bijkomen. Laat het intrekken en neem de schijf na een minuutje weer met een schone doek af. Dit voorkomt piepen is beter voor de levensduur van je remblokken.

Stap 9: Droog je fiets goed af

Doe de wielen weer terug in je frame en draai aan de cranks om te controleren dat de aandrijflijn soepel loopt. Pak een droge doek (wij gebruiken hier een oude handdoek voor) en maak je frame en wielen droog. Pak een oude lap, klem die om de ketting en geef een paar slingers aan de cranks om de ketting zo droog mogelijk te maken. Als het mooi weer is laten we de fiets nog altijd even staan om hem in de buitenlucht te laten drogen, als het regent doen we de rest binnen in de schuur.

Stap 10: Smeren kun je leren

Als laatste smeren we de ketting. Wij zijn fan van wax lube. Wax lube trekt goed in, trekt geen/weinig vuil aan, gaat lang mee en je kunt het hele jaar door gebruiken. Wij laten op ongeveer de helft van de schakels een heel klein druppeltje wax lube vallen en draaien vervolgens aan de cranks, het smeermiddel verdeelt zichzelf via de aandrijflijn. Laat het een paar minuten inwerken en neem de ketting vervolgens een laatste keer af met een schone doek om overtollige restjes weg te halen.

nl_NLNL