Sander

Trainingsschema voor wielrenners

Om serieus aan de slag te gaan met het trainen voor specifieke doelen is het goed om een trainingsschema op te stellen voor jouw specifieke doel. Het trainingsschema heeft voor wielrenners twee doelen. Het eerste doel laat zich raden, namelijk om in vorm te komen voor het doel waarvoor je traint. Het tweede doel is het mentale aspect. Op het moment dat je met een trainingsschema werkt ga je onbewust al een commitment aan en is de kans groter dat je het doel uiteindelijk haalt.

Onderstaand hebben we vier trainingsschema’s uitgelicht voor beginners, gevorderden en wedstrijdrijders. Voor de mensen in tijdnood is het panic plan toegevoegd, waarmee je in zeven weken wordt klaargestoomd voor jouw doel, zoals de Ronde van Vlaanderen Cyclo

Trainingsschema voor beginnende wielrenners

Heb je nog helemaal geen ervaring? Dan is het aan te raden om rustig te beginnen met wielrennen. In een trainingsschema voor beginners wordt niet alleen aandacht besteed aan het zorgvuldig opbouwen van de fietsconditie, maar ook het versterken van bijvoorbeeld de rug door middel van sporten in de sportschool. Onderstaand vind je een trainingsschema dat is opgesteld door British Cycling voor de eerste twaalf weken voor een beginner.

trainingsschema, wielrenners, trainingsschema voor wielrenners
Bron: British Cycling

Trainingsschema voor gevorderde wielrenners

Ben je al een tijdje bezig met wielrennen, heb je een goede basisconditie maar wil je een specifieke voorbereiding voor een bepaalde cyclo of toertocht? Dan is onderstaand trainingsschema voor jou ideaal. In dit schema fiets je gemiddeld drie keer in de week en ga je één keer per week naar de sportschool. Ik kan uit ervaring zeggen dat je bij drie ritten per week snelle stappen kunt maken als het gaat om fietsconditie. Ook de bezoekjes aan de sportschool moet je niet overslaan om goed beslagen ten ijs te komen.

Bron: British Cycling

Trainingsschema voor competitieve wielrenners

Ben je een fanatieke wielrenner, rijd je regelmatig wedstrijden en fiets je elk weekend een rondje om de kerk? En heb je net dat laatste zetje nodig om mee te doen om de overwinning. Dan is onderstaand trainingsschema wellicht iets voor jou. Zoals je ziet wordt er gericht toegewerkt naar een doel. Tot en met de een na laatste week worden de trainingen steeds intenser om de laatste week volledig uit te rusten en aan het einde van die week te kunnen genieten van de geliefde supercompensatie!

Bron: British Cycling

Panic plan

Moet je terug komen van een blessure? Of ben je al een actieve sporter en wil je jezelf in korte termijn klaarstomen voor een wielerdoel, dan is het panic plan perfect voor jou! Het zal je heel wat vrije tijd gaan kosten, maar met onderstaand trainingsschema wordt je in 7 weken volledig klaargestoomd voor jouw ultiem fietsdoel!

Bron: British Cycling

Wat is mijn ideale trainingsschema?

Deze vraag heb ik nu een aantal keer gekregen via de mail en het antwoord is compleet afhankelijk van jouw niveau en het doel wat je hebt gesteld. Ik ben zelf geen wielertrainer, ik kan je dus geen specifiek en gepersonaliseerd trainingsschema voorschotelen. Wat ik je wel kan aanraden is om contact op te nemen met een wielertrainer en diegene om tips te vragen. Als je het serieuzer aan wilt pakken kun je je laten begeleiden door een professionele wielertrainer die een gepersonaliseerd trainingsschema voor je kan opstellen.

Wil jij graag trainen met een app? Dan kun je overwegen om bijvoorbeeld met JOIN te gaan trainen. Kijk eens naar het interview met founder JIM op ons partnerplatform ZijWielrent.nl: https://www.zijwielrent.nl/gericht-trainen-maakt-van-iedereen-een-betere-fietser/

nl_NLNL