admin

24 dingen die je niet moet vergeten als je alleen fietst

1. Je telefoon

We leven in de 21e eeuw en het is daarom erg handig om gebruik te maken van de technische mogelijkheden. Een mobiele telefoon kan je niet alleen helpen bij nood, maar ook als je even de weg kwijt bent of om in contact te blijven met het thuisfront.

2. Geld

Zonder koffiestop geen fietsrondje. Die koffie betaalt zichzelf niet, dus neem altijd een paar euro en je pinpas mee om je koffie te kunnen betalen. Het woord koffie is hier 1-op-1 in te verwisselen met het woord bier.

3. Je helm

This goes without saying. Ook bij het beklimmen van de berg gewoon je helm ophouden.
Fiets jij nog zonder helm? Wees dan verstandig en koop direct een nieuwe.

4. Je hersens

Laat je hersens niet thuis als je op pad gaat. Zorg dat je op de hoogte bent van de de regels die de weg gelden. In Nederland zal dit meestal geen probleem zijn, maar in het buitenland is het niet verkeerd om je te verdiepen in de verkeersregels, verkeersborden en andere zaken. Met een beetje logisch nadenken kom je al een heel eind!

5. Het gebruik van handsignalen

Als je als kind goed op hebt gelet bij Bassie en Adriaan weet je dat op de fiets je hand uit moet steken in de richting waar je naar toe gaat. Dat zijn de basisregels die veel wielrenners al snel negeren. Toch is het superbelangrijk om je richting aan te geven, helemaal omdat je op de racefiets een snelle weggebruiker ben is het goed om anderen niet op stang te jagen.
Als je in een groep fietst kun je onderstaande handgebaren uit je hoofd leren en gebruiken.

6. De route

Je kunt natuurlijk op de bonnefooi gaan fietsen, maar de meesten van ons bepalen van te voren een route die ze gaan fietsen. Zorg dat je goed weet waar de punten zijn waar je eventueel zou kunnen verdwalen en houd je smartphone bij de hand om de route eventueel op te zoeken. Heb je de luxe van een boordcomputer? Laat dan route op in bijvoorbeeld je Garmin of Wahoo en volg de aangegeven route. Dit is trouwens ook een leuke manier om nieuwe wegen te ontdekken.
Mijn favoriete sites om routes te maken zijn de Komoot (premium feature) en de fietsrouteplanners van de fietserbond en de ANWB. Ook kun je kijken op platforms zoals Cycling Destination voor inspiratie.

7. Handschoenen

Er zijn renners die bewust zonder handschoenen fietsen, omdat ze het niet prettig vinden zitten. Ik was ook zo’n renner, maar ik ben sinds kort helemaal om. Ik had gewoon nog nooit de goede maat fietshandschoen gevonden. Ik bleek een maatje groter te hebben dan ik dacht dat ik had zomer korte handschoenen. Wat een extra comfort bied het, ik fiets een stuk fijner sindsdien!
In de zomer uiteraard de korte handschoenen voor het comfort en in de winter de lange handschoen om te beschermen tegen wind en kou. Kijk goed naar het materiaal van de winterhandschoen, een waterdichte handschoen is wel zo fijn om koude handen te blijven voorkomen bij regen, nat wegdek of zelfs sneeuw. Als je zlefs superkoude handen hebt ondanks goede handschoenen heb ik één tip: fiets langs het tankstation en doe van die plastic handschoentjes als binnenhandschoen. Nergens meer last van!

8. Verzekeringspasje

Je weet nooit wat er met je gebeurt onderweg. Een verzekeringspasje is altijd goed om bij te hebben. Just in case.

9. Paspoort/Rijbewijs/ID

In Nederland heb je identificatieplicht en mocht een agent je om wat voor reden dan ook aan willen houden is er geen goed excuus te verzinnen dat je hem bent vergeten. Zorg er dus voor dat deze in je standaarduitrusting zit als je een fietstocht gaat maken.

10. Donorcodicil

Ik moet er niet aan denk en wens het absoluut niemand toe, maar als je donor bent is het verstandig om deze mee te nemen. Zoals gezegd, ik wens het niemand toe, maar moesten er beslissingen genomen worden over jouw organen en je hebt daar al eens over nagedacht, zorg er dan voor dat de juiste keuzes worden gemaakt.
Heb je nog geen donorcodicil? Vraag hem hier aan!

11. Extra kleding

Neem dan ook de juiste kleding mee. Is er regen op komst? Wordt het kouder, of juist warmer? Gaat de wind aantrekken? Allemaal redenen om been- of armwarmers of bijvoorbeeld een regenjack mee te nemen. Als ik een tussenstop maakt vind ik het in het najaar, de winter en het voorjaar vaak fijn om een droog ondershirt aan te trekken, deze neem ik dus bijna altijd mee om er voor te zorgen dat ik niet te veel afkoel.

12. Je huis/garage op slot doen

In je enthousiasme om op het stalen, of carbonnen, ros te springen kun je nog wel eens vergeten om het huis of je garage op slot te doen. Vergeet het niet!

13. Een zonnebril

In de zomer doet de zonnebril zijn naam eer aan. Je doet hem op voor de zon. Als de zon niet schijnt is het altijd handig om op te doen als bescherming tegen vliegjes, traanogen en opspringende steentjes. Kijk bijvoorbeeld naar deze bril

14. Multitool

Pech onderweg zit in een klein hoekje. Je kunt natuurlijk wachten tot een andere fietser zo aardig is om je te helpen. Dat straalt een goed vertrouwen in de mensheid uit, maar helaas is het voor die die fietser, hoe hulpvaardig hij of zij ook is, een kleine last om jou te helpen. Zorg er dus voor dat je zelfvoorzienend bent en neem dat vervelende zware stukje gewicht toch maar mee.

15. Je insmeren met zonnebrandcrème

Verbrande kuiten zijn de nachtmerrie van iedere fanatieke wielrenner. In eerste instantie denk je dat het wel mee valt, maar onder de douche beginnen ze te branden en ’s avonds schuren de lakens als schuurpapier tegen je onderbenen. Je weet je geen houding te nemen en ligt de hele nacht wakker. Insmeren dus die kanonnen!

16. Je benen te scheren

Mijn vriendin laat me niet toe om mijn benen te scheren (ik heb een zwak voor haar, dat mag duidelijk zijn), helaas heb ik dus zo’n dikke vacht op mijn beide benen. Mocht je het geluk hebben om je benen wel te (mogen) scheren, vergeet het niet te doen voordat je naar buiten gaat. Doe het anders voor mij. Wij hebben ook wat tips voor je.

17. The Rules

Hoewel op deze site heel wat regels naar voren komen, staan de echte regels netjes genoteerd op de website van Velominati. Leer deze pagina dus uit je hoofd of bestel het boek

18. Eten

Naast drinken, moet je ook genoeg eten. Houd één stuks eten per uur aan en je zult bij een gewoon fietstempo niet verhongeren mits je natuurlijk van te voren ook genoeg hebt gegeten, ga nooit op een lege maag fietsen, dan sta binnen de kortste keren geparkeerd.

19. Je huis- en garagesleutel

Thuis komen en voor een dichte deur komen te staan is geen pretje. Je wilt een douche pakken, je opfrissen en misschien wel achter de tv gaan zitten om koers te gaan kijken. Een beschamend belletje naar familie of vrienden kun je gemakkelijk besparen door even te checken of je je sleutels bij je hebt. Schroef alle overbodige sleutels er af, want dat is alleen maar ballast.

20. Een nieuwe binnenband

Als je ooit een keer zonder binnenband in the middle of nowhere heb gestaan, vergeet je nooit meer om dat stuk rubber in je achterzak te stoppen. Heb je om welke reden dan ook even geen binnenbanden op voorraad bestel ze dan snel, bijvoorbeeld bij bol.com. En ohja, vergeet ook je bandenlichters niet!

21. Drinken

Tijdens het fietsen verbrand je niet alleen veel calorieën, maar ook heel erg veel vocht. Vergeet daarom je bidon niet te vullen en mee te nemen. Reken op ongeveer een halve liter vocht per uur, het kan dus vaak geen kwaad om twee bidons mee te nemen.

22. Eerst op buienradar.nl kijken

Houd het weer goed in de gaten. Een snelle blik op de buienradar kan je vertellen of het de aankomende uren kan gaan regenen en hoe de wind staat.

23. Een petje voor onder je helm

Niki Terpstra is mede verantwoordelijk voor de revival van de koerspet. Met de klep omhoog uiteraard. In de zomer doe je het petje onder je helm voor het opvangen van zweet, in de winter voor het warm houden van je hoofd. De meest stijlvolle petjes koop je bij BlueOn Bike, neem daar dus zeker eens een kijkje!

24. Strava

Niets is zo vervelend als het niet kunnen nagenieten van je rit. Zorg dus dat je je telefoon, of ander GPS apparaat, op tijd inschakelt zodat je alles na afloop perfect kunt analyseren op Strava!

Dankzij de vele reactie’s op de WAF Facebook pagina hier een essentiële goede toevoeging!

25. Een fietspomp

Daar sta je dan met nieuwe binnenband om je velg, om je heen alleen maar weilanden, de dichtstbijzijnde boerderij is 1 kilometer verderop. Pomp vergeten. Ik was hem zelfs vergeten op te schrijven in mijn eerste 24, waaruit het belang direct naar voren komt!

nl_NLNL